Κ. Ζαχαριάδης: Ιδιωτικοποίηση του κράτους και επιτελική ανικανότητα – Απεργία πείνας της δημοσιογράφου Μαρίνας Βήχου για την βίαιη κατάλυση της ελευθερίας της ενημέρωσης

«Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους στην κυβέρνηση για τις διαρκείς αποτυχίες τους και ας σταματήσουν την προσπάθεια στοχοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων, απαξίωσης και υποβάθμισης του δημόσιου τομέα», επισημαίνει ο Κ. Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Η δήλωση του Κ. Ζαχαριάδη:

Ο υπουργός Εργασίας Κώστας Χατζηδάκης ανακοίνωσε τη συμμετοχή ιδιωτών στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων. Είχε προετοιμάσει το έδαφος λίγες μέρες πριν, επιτιθέμενος  στους υπαλλήλους του Υπουργείου του διότι τόλμησαν να διατυπώσουν – σύμφωνα με την υποχρέωση που έχουν από το νόμο – τη διαφωνία τους με τη νομιμότητα συγκεκριμένης διοικητικής πράξης. Η στοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων και η δημιουργία συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού αποτελεί άλλωστε  προσφιλή πρακτική της παράταξης της ΝΔ.

Μετά την τοποθέτηση μετακλητών σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας ακόμη και σε θέσεις ευθύνης, μετά την συνεχή εκχώρηση σημαντικών αρμοδιοτήτων της δημόσιας διοίκησης σε ιδιώτες μέσω συμβάσεων έργου (συνήθως με απευθείας αναθέσεις σε αρεστούς και φίλους), η κυβέρνηση προχωρά στην ανάθεση κρίσιμων πεδίων της κοινωνικής ασφάλισης σε ιδιώτες. Πρόκειται για μια πρωτοφανή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Δημοσίου, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων κ.α.

Ας υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Χατζηδάκη και τους συνοδοιπόρους του στην κυβέρνηση των «Αρίστων» τα αυτονόητα: Η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους και η άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων από αυτούς δεν αποτελεί ιδεοληψία. Αποτελεί συνταγματική υποχρέωση και αποσκοπεί στη διασφάλιση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας της διοικητικής δράσης.

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους στην κυβέρνηση για τις διαρκείς αποτυχίες τους και ας σταματήσουν την προσπάθεια στοχοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων,  απαξίωσης και υποβάθμισης του δημόσιου τομέα.

 

Απεργία πείνας της δημοσιογράφου Μαρίνας Βήχου για την βίαιη κατάλυση της ελευθερίας της ενημέρωσηςΕΣΗΕΑ: Οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια

Η δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ Μαρίνα Βήχου πραγματοποιεί από σήμερα Τρίτη απεργία πείνας έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ διαμαρτυρόμενη για την βίαιη κατάλυση της ελευθερίας της ενημέρωσης στον τόπο που γέννησε την Δημοκρατία.

Στο κείμενό της αναφέρει:

«Ως ενεργός πολίτης αυτής της χώρας και μέλος της ΕΣΗΕΑ αναγκάζομαι να προχωρήσω σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενη για την βίαιη κατάλυση της ελευθερίας της ενημέρωσης στον τόπο που γέννησε την Δημοκρατία.

Επικαλούμαι το άρθρο 1 παρ.1του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας μας που ρητά αναφέρει ότι «το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ. Η πληροφόρηση είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ και όχι εμπόρευμα η μέσο προπαγάνδας».

Επικαλούμαι το άρθρο 1 Παρ. 2 που ορίζει ότι οι δημοσιογράφοι αυτοδεσμεύονται «να θεωρούν προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό τους την διαστρέβλωση, απόκρυψη,αλλοίωση και την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών».

Επικαλούμαι το άρθρο 2 Παρ. 7 που ορίζει ότι «ο δημοσιογράφος οφείλει να ελέγχει και να τεκμηριώνει πληροφορίες, που αναφέρονται στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, όπου η παραπλανητική πληροφόρηση και η εντυπωσιακή προβολή μπορούν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη αναστάτωση στην κοινή γνώμη».

Επικαλούμαι το άρθρο 3 παρ.1,2 που ορίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει «να υπερασπίζεται σθεναρά το δημοκρατικό πολίτευμα που διασφαλίζει την ελευθεροτυπία και την απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος» και «να αποκρούει και να καταγγέλει τις εκδηλώσεις κρατικού αυταρχισμού και τις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών ΜΜΕ και ιδιαίτερα των ολιγοπωλίων».

Επικαλούμαι επίσης την παρ.4 του ίδιου άρθρου που ορίζει ότι «ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να δέχεται τη σύνταξη είδησης, σχολίου ή άρθρου και την παραγωγή εκπομπής κατά τις υποδείξεις των προϊσταμένων η του εργοδότη του, αν το περιεχόμενό τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να καταγγέλλει τις εν άγνοια του παραποιήσεις και διαστρεβλώσεις του δημοσιογραφικού του προϊόντος»

Επικαλούμαι συγχρόνως τον Παγκόσμιο Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που ορίζει ότι «η ευθύνη των δημοσιογράφων απέναντι στην κοινή γνώμη υπερβαίνει όποιας άλλης ευθύνης, ιδιαίτερα απέναντι σε εργοδότες και δημόσιες αρχές, ενώ παράλληλα ‘οφείλει να αποφεύγει να ενεργεί ως αρωγός της αστυνομίας η των άλλων υπηρεσιών του κράτους».

Διαχρονικά στην Ελλάδα παρατηρείται προσπάθεια ελέγχου από τις κυβερνήσεις κυρίως του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Εν τούτοις τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα από τότε που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ και από τότε που άρχισαν να συρρέουν τα «πακέτα οικονομικής ενίσχυσης» της κυβέρνησης προς τα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ το επίπεδο της ελευθερίας της έκφρασης και της ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει πέσει επικίνδυνα.

Το γεγονός αυτό έχουν παρατηρήσει και διεθνείς οργανισμοί, όπως το Ινστιτούτο Gothenburg και το Παν/ μιο της Οξφόρδης που κατατάσσουν πλέον την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις τόσο στο επίπεδο της δημοκρατίας, όσο και της ενημέρωσης στην Ε.Ε, μαζί με την Ουγγαρία του Ορμπάν.

Παράλληλα όμως το έχουν παρατηρήσει πλέον και οι πολίτες που έχουν προχωρήσει στην «τιμωρία»πολλών τηλεοπτικών καναλιών, μειώνοντας κατά 50% την ακροαματικότητα των ειδησεογραφικών τους δελτίων.

Επειδή η ελεύθερη και πολύπλευρη ενημέρωση αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, ζητώ:

Από την ΕΣΗΕΑ να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει ξεκάθαρη θέση καταδικάζοντας κάθε φαινόμενο παραβίασης της ελευθερίας της ενημέρωσης, αλλιώς αφήνει την κοινωνία να θεωρεί ότι τα συγκαλύπτει και προσβάλλει συνολικά το κύρος του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Πιστεύω επίσης ότι συνιστά άμεση ανάγκη η δημιουργία ενός Μετώπου από τα κάτω, με συμμετοχή δημοσιογράφων, νομικών, πανεπιστημιακών και ανθρώπων των Γραμμάτων και Τεχνών που θα θέσει επί τάπητος τα θέματα σεβασμού του Συντάγματος και Προστασίας της ελεύθερης και πολύπλευρης ενημέρωσης, καθώς κάθε περαιτέρω ολιγωρία συμβάλλει στην διολίσθηση της Δημοκρατίας και την εμπέδωση ενός αυταρχικού μοντέλου διακυβέρνησης, που παραπέμπει σε μαύρες εποχές της ιστορίας της χώρας μας…

Μαρίνα Βήχου»