Κώστας Στρατής: Ας μιλήσουμε για την Αμφίπολη

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού μας υπενθυμίζει τι έχει γίνει στην ανασκαφή του λόφου Καστά από το 2014 μέχρι σήμερα και καταγγέλλει την πλήρη καταστροφή του μοναδικού έργου της σημερινής κυβέρνησης.

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και του λόφου Καστά και μας θυμίζει μια θλιβερή ιστορία για τη διαχείριση των μνημείων μας όπου ο επιστημονικός χρόνος της αρχαιολογίας υποτάχτηκε στον πολιτικό χρόνο της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, όταν η νυν υπουργός Πολιτισμός, ως γενική γραμματέας του υπουργείου τότε, μαζί με την επικοινωνιακή της σύμβουλο πρωτοστάτησαν σ’ αυτή την εκμετάλλευση του μνημείου.

Γράφει ο Κ. Στρατής:

«Η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα που η ίδια είχε προκαλέσει στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης με τη fast-track και χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα ανασκαφή του 2014, στο πλαίσιο των τότε πολιτικών και εκλογικών της σχεδιασμών, με “πρωτεργάτριες” τη σημερινή υπουργό Πολιτισμού και την επικοινωνιακή της σύμβουλο.

Μετά τις εκλογές του 2019 έχουν περάσει τρία χρόνια και ως κυβέρνηση το μόνο έργο που έχει εκτελέσει, αυτό της “αποκατάστασης της γεωμετρίας” του λόφου Καστά, υπέστη πλήρη καταστροφή και πρέπει να ξαναγίνει όλο από την αρχή.

Δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για επιτυχία, ακόμα και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κατά την ανασκαφή του 2014 επικράτησε όχι ο επιστημονικός αλλά ο πολιτικός χρόνος, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσεπίλυτα τεχνικά προβλήματα και το μνημείο να εκτεθεί σε κινδύνους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 μέχρι το 2019, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό του υπουργείου Πολιτισμού, μηχανικούς και αρχαιολόγους, αλλά και με την πολύτιμη συνδρομή εξειδικευμένου τεχνικού συμβούλου, που προσλήφθηκε επί των ημερών της, έβαλε σε τάξη το πολυσύνθετο έργο της αποκατάστασης, προστασίας και ανάδειξης του σημαντικού αυτού μνημείου.

Απόλυτη προτεραιότητα υπήρξε η εξασφάλιση του εξαιρετικά επιβαρυμένου όπως το παρέλαβε μνημείου, που ήταν μπλοκαρισμένο από τα πυκνά υποστυλώματα της ανασκαφής.

Με μεγάλη προσπάθεια ολοκληρώθηκε η ειδική στερεωτική διάταξη της υποστύλωσης, ώστε και το ταφικό μνημείο να είναι πλήρως εξασφαλισμένο και ταυτόχρονα να παρέχεται η δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών στο εσωτερικό του. Ήταν το πρώτο, δύσκολο αλλά απολύτως απαραίτητο και σημαντικό, βήμα. Παράλληλα, μπήκε σε σειρά το σύνολο των απαιτούμενων μελετών και έργων.

Η δουλειά που έγινε την περίοδο 2015 – 2019 είναι αυτή που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα το μνημείο. Αν μετά τις εκλογές είχε ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης εκείνης της περιόδου, το συνολικό έργο σήμερα θα ήταν τεχνικά άρτιο και χρονικά προχωρημένο.

Όμως, μετά τις εκλογές ο οδικός χάρτης της προηγούμενης κυβέρνησης ανατράπηκε, η σύμβαση του τεχνικού συμβούλου δεν ανανεώθηκε και το έργο συνέχισε να υλοποιείται με τρόπο που οδήγησε στην καταστροφή και τα σημερινά αποτελέσματα.

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός της καταστροφής του έργου της “αποκατάστασης της γεωμετρίας” του λόφου Καστά, αφού πρώτα επιδίωξε ανεπιτυχώς να την αποκρύψει από τη δημοσιότητα. Οι καθυστερήσεις και η σπατάλη χρημάτων εξαιτίας των άστοχων έργων της είναι δεδομένες: τρία χρόνια χαμένα και εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ πεταμένα είναι ο μέχρι στιγμής κυβερνητικός λογαριασμός στο μνημείο της Αμφίπολης.

Πλέον, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την τεχνική εγκυρότητα και την ασφάλεια του συνόλου των έργων στον λόφο Καστά και το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης με τον τρόπο που υλοποιούνται μετά τις εκλογές του 2019.

Αν δεν υπάρξει σοβαρή διόρθωση πορείας, τα χειρότερα έπονται».