Κύπρος: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων – Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας: Κόκκινη γραμμή η Κύπρος και η αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου

Κύπρος: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων

Για τις 10:00 έχει οριστεί η έναρξη της σύσκεψης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα και φυσικά στην σκιά των προκλήσεων της Τουρκίας, τόσο επί της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επί τάπητος θα τεθούν τα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και όχι μόνο.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης θα γίνουν δηλώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων.

 

Προκλητικός ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας: Κόκκινη γραμμή η Κύπρος και η αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου

 Προκλητικός ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας: Κόκκινη γραμμή η Κύπρος και η αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου

Για κόκκινες γραμμές μίλησε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, σε συνέντευξή του στη Μιλιέτ, αναφερόμενος στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, στο θέμα της Κύπρου, στη συμφωνία με τη Λιβύη αλλά και κάνοντας λόγο για γενοκτονία του μουσουλμανικού λαού στην Κρήτη. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι όποιος θέλει να κόψει την ανάσα στην Τουρκία, θα του κοπεί του ίδιου και πως ό,τι πρέπει να γίνει θα γίνει.

“Γίνεται ένα παιχνίδι στην Κύπρο και μια απόπειρα να παίξουν αυτό το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει γίνει περιφερειακή δύναμη σήμερα. Είναι φανερό πως όποιο παιχνίδι και αν προσπαθήσουν να παίξουν στη Μεσόγειο, δεν θα το πετύχουν. Η ουσία του παιχνιδιού που παίζεται είναι αυτός ο χάρτης” σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας επιδεικνύοντας τον χάρτη που κρατά και σημειώνει: “Φαντάσου αν δεν μπορείς να βγεις κατευθείαν στη Μεσόγειο από τη Μερσίνα Θα πας στο Χατάι από τη Συρία γύρω γύρω. Θα βγεις από τον Λίβανο για την Αίγυπτο και το Ισραήλ στις άνω θάλασσες αν μπορείς. Είναι δυνατόν η Τουρκία να δεχτεί κάτι τέτοιο; Όταν κοιτάς στην άλλη πλευρά, είναι άλλο παιχνίδι που παίζεται εδώ και 100 χρόνια.

Όταν κοιτάς τα νησιά του Αιγαίου βλέπεις καθαρά τι κάνουν” λέει ο Οκτάι που σημειώνει ότι γίνεται προσπάθεια να περιορίσουν την Τουρκία στην ηπειρωτική χώρα. “Όλα αυτά δείχνουν ότι τόσο στη Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο, πάνε να φυλακίσουν την Τουρκία στην ηπειρωτική χώρα, βλέπουμε τον αποκλεισμό του έργου από την ανατολική Μεσόγειο. Τα παιχνίδια στην Κρήτη και την Κύπρο είναι τα ίδια. Όταν κοιτάζετε τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο, βλέπετε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει κανονική διαδικασία. Βλέπουμε την επιχείρηση πολιορκίας.

Στην Κρήτη έχει εξαλειφθεί η τουρκική μουσουλμανική παρουσία. Αν θέλουν να δουν γενοκτονία, θα πρέπει να κοιτάξουν την Κρήτη. Αν θέλουν να δουν τη γενοκτονία, θα πρέπει να κοιτάξουν την Κύπρο το 1960 και μετά. Η Τουρκία έχει δει αυτό το παιχνίδι, και αυτό που κάνει σήμερα η Τουρκία με την άδεια του προέδρου μας είναι να σκίσει αυτόν τον χάρτη, ο οποίος άλλωστε δεν υπάρχει και θα τον πετάξει. Η υπογραφή της συμφωνίας μας με τη Λιβύη είναι de facto σκίσιμο αυτού του χάρτη”.

Αναφορικά με τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας είπε: “Η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να περιοριστεί στην ηπειρωτική χώρα. Η αναπνοή της Τουρκίας είναι πολύ μεγάλη για να κοπεί. Αν κάποιος προσπαθήσει να το δοκιμάσει, θα του κοπεί η δική του αναπνοή. Δεν θα μπορεί να αναπνέει. Έτσι, η Μεσόγειος είναι η γαλάζια πατρίδα μας, η γαλάζια πατρίδα μας είναι η κόκκινη γραμμή μας. Αν κοιτάξετε τις κόκκινες γραμμές μας, υπάρχει η Κύπρος. Καμία λύση που δεν βασίζεται σε πολιτική και κυρίαρχη ισότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και στον δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου, είναι η κόκκινη γραμμή μας εκεί.

Η χρήση των δικαιωμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει συνάψει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι οι κόκκινες γραμμές μας, όπως κόκκινη γραμμή είναι και η συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Και η γραμμή που δημιουργήσαμε εκεί είναι κόκκινη γραμμή. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστεί” σημείωσε ο Οκτάι και πρόσθεσε: “και πάλι θα έχουμε άλλη κόκκινη γραμμή σ’ αυτήν την περιοχή. Οι σχετικές πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί. Πρόκειται για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που πηγάζει από συμφωνίες οι οποίες έγιναν πριν από 100 χρόνια.

Με άλλα λόγια, αν κοιτάξουμε, αντίθετα τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί, τα νησιά του Αιγαίου είναι στρατιωτικοποιημένα. Αυτό είναι απαράδεκτο για την Τουρκία. Ό,τι απαιτείται να γίνει, θα γίνει. Επί του παρόντος, σ’ αυτό το πλαίσιο, έχουν ξεκινήσει εργασίες νομικών διαδικασιών”. Μάλιστα, ο Οκτάι συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις του κάνοντας λόγο για γενοκτονία των μουσουλμάνων στην Κρήτη. “Η Κρήτη είναι μία περιοχή όπου έγινε γενοκτονία του μουσουλμανικού λαού. Αν κοιτάξουμε εκεί, είναι το μέρος όπου γίνονται προσπάθειες προσάρτησης της Ελλάδας με πολλά παράνομα παιχνίδια. Οπότε υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητήσουμε”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*