Κύπρος: Νέο βίντεο από την επίθεση τουρκοκυπρίων κατά κυανόκρανων του ΟΗΕ — Φίλης: Βάσιμη η υποψία ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν το «πράσινο φως» της Άγκυρας — Αμερικανοί βουλευτές: Να απομακρυνθούν άμεσα οι τουρκικές αρχές από τη νεκρή ζώνη

Κύπρος: Νέο βίντεο από την επίθεση τουρκοκυπρίων κατά κυανόκρανων του ΟΗΕ - Διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνείς αντιδράσεις

Τη στιγμή της επίθεσης τουρκοκυπρίων κατά κυανόκρανων του ΟΗΕ στη Νεκρή Ζώνη της Κύπρου καταγράφει νέο βίντεο – ντοκουμέντο.

Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τα όσα διαδραματίστηκαν την Παρασκευή (18/8) στη Νεκρή Ζώνη της Κύπρου έρχεται στη δημοσιότητα, το οποίο κατέγραψε τη στιγμή της επίθεσης τουρκοκυπρίων εναντίον στελεχών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Οι Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν, όταν οι κυανόκρανοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατασκευή παράνομου δρόμου.

Τρία στελέχη του διεθνούς Οργανισμού νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός κινδύνου.

Τα γεγονότα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς, με μια σειρά από κράτη, οργανισμούς και φορείς να καταδικάζουν την επίθεση.

Φον ντερ Λάιεν: “Απαράδεκτες” οι απειλές και οι επιθέσεις

Καταδικάζει την επίθεση των Τουρκοκυπρίων στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι απειλές και οι επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες» και προσθέτει ότι «η ΕΕ καλεί επίσης την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της αποστολής του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις».

Σαρλ Μισέλ: Παραμένω σε επαφή με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

“Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση κατά της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο από Τουρκοκυπριακό προσωπικό στην “Πύλα σήμερα. Η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα. Παραμένω σε επαφή με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση”, έγραψε σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον απόηχο των γεγονότων στην Κύπρο.

Γκουτέρες: Οι ενέργειες μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε» την Παρασκευή (18/8) την «απαράδεκτη» επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον κυανόκρανων, που «μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καταδικάζει την επίθεση» που έγινε χθες «από τουρκοκυπριακό προσωπικό ασφαλείας» και είχε αποτέλεσμα να υπάρξουν «τραυματισμοί» κυανόκρανων της UNFICYP, στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, αναφέρει το κείμενο.

Οι κυανόκρανοι «εμπόδιζαν μη εγκεκριμένη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, όπως προβλέπει η εντολή τους», προστίθεται.

Ο κ. Γκουτέρες «τονίζει πως οι απειλές για την ασφάλεια των κυανόκρανων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε ιδιοκτησία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να «σέβεται» την εξουσία της UNFICYP και να αποσύρει «αμέσως» το προσωπικό και τα μηχανήματά της «από την ουδέτερη ζώνη».

Τα μέλη της UNFICYP που δέχθηκαν επίθεση από τουρκοκύπριους αστυνομικούς ήταν βρετανοί και σλοβάκοι κυανόκρανοι.

Το επεισόδιο καταδίκασαν η ΕΕ, καθώς και η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους «ανησυχία» για τα αυθαίρετα έργα.

Η γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του Παρισιού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν.

ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση του status quo

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας:

“Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες, σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίoν των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης, πλησίον της Πύλας.

Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την αναβίωση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις”.

Άμεση απομάκρυνση των τουρκικών αρχών ζητούν αμερικανοί βουλευτές

Την αντίδραση ορισμένων Αμερικανών βουλευτών, οι οποίοι με παρέμβαση τους καλούν τη τουρκική πλευρά να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης. Την ανακοίνωση υπογράφουν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους. Συγκεκριμένα, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις σήμερα το πρωί σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ εντός της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο από τουρκικές δυνάμεις. Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στον εξοπλισμό και στις υποδομές του ΟΗΕ είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές επανένωσης και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν την εντολή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρουν αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο, το αδικαιολόγητο και παράνομο τουρκικό κατοχικό καθεστώς συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την απόδοση δικαιοσύνης για την Κύπρο και να ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων, την επιστροφή της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και την επανένωση της Κύπρου».

 

Φίλης: Βάσιμη η υποψία ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν το «πράσινο φως» της ΆγκυραςΦίλης: Βάσιμη η υποψία ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν το «πράσινο φως» της Άγκυρας

Τη βάσιμη υπόθεση πως η Άγκυρα έχει δώσει το «πράσινο φως» για την επίθεση των Τουρκοκυπρίων κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP) στη Νεκρή Ζώνη, κάνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο CNN Greece, μετά και την καταδίκη από Λευκωσία, Αθήνα, Ουάσινγκτον, Γαλλία, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, οι Τουρκοκύπριοι, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος «να τα βάλουν με τον ΟΗΕ μόνοι τους», επισημαίνοντας ωστόσο, πως μπορεί να προχώρησαν την πρόκληση ένα βήμα παραπέρα από ότι επιθυμούσε η Τουρκία.

Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί ότι για να αναλυθεί περαιτέρω το επεισόδιο, πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση της Άγκυρας που έως τώρα, τηρεί σιγή ιχθύος για το περιστατικό.

Επιπλέον, τονίζει ότι η «σκληρή» αντίδραση των τριών εκ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) συρρικνώνει τα περιθώρια της Τουρκίας «και την υποχρεώνει να ανακρούσει πρύμναν».

Η στιγμή της επίθεσης των Τουρκοκυπρίων στα οχήματα του ΟΗΕ

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κωνσταντίνου Φίλη στο CNN Greece:

«Ο Τατάρ είναι ένα ανδρείκελο της Τουρκίας»

Για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης, ο διεθνολόγος, σημειώνει τα εξής: «Αυτό εξαρτάται από κάποιους παράγοντες και από τη θέση που θα λάβει τελικά η Τουρκία, διότι η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, από τη στιγμή που εξελέγη ο Τατάρ, με τον τρόπο που εξελέγη -και το επισημαίνω αυτό- διότι θεωρώ ότι έχει υπάρξει νοθεία για να επικρατήσει έναντι του αντιπάλου του που ήταν ο «τελευταίος των Μοϊκανών», υπό την έννοια ότι ήταν ένας Τουρκοκύπριος με κυπριακή συνείδηση, ενώ ο Τατάρ δεν έχει καμία κυπριακή συνείδηση και είναι απλώς ένα ανδρείκελο της Τουρκίας».

Οι Τουρκοκύπριοι είχαν τις «πλάτες» του Ερντογάν;

Για την περίπτωση που ενδεχομένως η κίνηση των Τουρκοκυπρίων να είχε τις «πλάτες» του Tαγίπ Ερντογάν, ο κ. Φίλης αναφέρει: «Από τη μια δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ειδικά οι Τουρκοκύπριοι έκαναν την παραμικρή κίνηση επί Τατάρ χωρίς να έχουν το ”πράσινο φως” της Άγκυρας, από την άλλη έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας και αν θα επιχειρήσει να παίξει έναν πυροσβεστικό δήθεν ρόλο σε ό,τι έχει συμβεί, συνεχίζοντας σε αυτήν την προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνας της προς τη Δύση ή εάν διαχωρίζει την Κύπρο και το Κυπριακό από άλλες περιπτώσεις που δείχνει ένα πιο διαλλακτικό πρόσωπο. Όπως για παράδειγμα απέναντι στο Ισραήλ, απέναντι στην Αίγυπτο, απέναντι και στην Ελλάδα εσχάτως, επιμένοντας στη ”σκληρή γραμμή”, δηλαδή την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων».

«Ουσιαστικά να δείξουν οι Τουρκοκύπριοι με τη βοήθεια των Τούρκων, σε περίπτωση που αυτό ισχύει, ότι είναι παρακράτος εν κράτει, διότι εδώ μιλάμε για παρακρατικές μεθόδους και δεν μιλάμε και για κράτος έτσι κι αλλιώς. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι κράτος, είναι μια κοινότητα που έχει αναγνωριστεί ως κράτος, αποκλειστικά και μόνο από την Τουρκία και από καμία άλλη χώρα, παρά τις επίμονες προσπάθειες που κάνει η Άγκυρα από το 1983 και μετά», προσθέτει.

«Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση της Άγκυρας»

«Πραγματικά έχω ενδιαφέρον να δω ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας για να δούμε εάν θα υπάρξει κλιμάκωση ή οχι. Πάντως εδώ μιλάμε για μια ακόμα απόπειρα των Τουρκοκυπρίων να δείξουν ότι είναι σε θέση να αγνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να επιβάλουν τις επιθυμίες τους όπως έχει συμβεί στην Αμμόχωστο -βέβαια αυτό το έχουν κάνει οι Τούρκοι, όχι οι Τουρκοκύπριοι, διότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν χωρίς τις ”πλάτες” των Τούρκων να κάνουν την παραμικρή κίνηση, δεν είναι υπολογίσιμη δύναμη για να μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Για αυτό κιόλας εδώ θα μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση να δείξουν οι Τούρκοι ότι εκλήσσονται από τη στάση των Τουρκοκυπρίων και να μην έχει υπάρξει προσυνεννόηση μεταξύ τους. Παρ’ όλα αυτά, επειδή έχουμε αντίδραση έντονη από τους Γάλλους, τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και από τον ΟΗΕ, θέλω να δω ποια θα είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας», τονίζει ο διεθνολόγος.

«Με τη βάσιμη υποψία ότι η Τουρκία κρύβεται πίσω από αυτό, έστω και αν οι Τουρκοκύπριοι ενδεχομένως να το πήγαν ένα βήμα παραπέρα από ότι επιθυμούσε η Άγκυρα, ενδεχομένως και όχι, πρέπει να δούμε τώρα που υπήρξε αυτή η φαινομενικά σκληρή αντίδραση του ΟΗΕ και συγκεκριμένων κρατών και μάλιστα όχι οποιονδήποτε, αλλά τριών εκ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι μόνιμα μέλη (τα άλλα δύο είναι η Κίνα και η Ρωσία), το γεγονός λοιπόν ότι αντέδρασαν με τον τρόπο αυτό, συρρικνώνει τα περιθώρια για την Τουρκία και την υποχρεώνει να ανακρούσει πρύμναν», αναφέρει.

«Αν δεν το κάνει αυτό η Άγκυρα» προσθέτει ο κ. Φίλης, τότε βεβαιώνεται ότι «οι Τούρκοι προσπαθούν να διαχωρίσουν το Κυπριακό από άλλα ζητήματα και θα επιμείνουν σε μια σκληρή στάση. Μπορεί να επιχειρούν συστηματικά από την Αμμόχωστο και μετά -και όχι μόνο- να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του πεδίου κόντρα σε ψηφίσματα του ΟΗΕ, αν τώρα επιμείνουν θα υπενθυμίσουν ότι τελικά η Άγκυρα μόνο την ”προβιά” μπορεί να έχει αλλάξει, και τώρα που έρχεται φθινόπωρο και χειμώνας, θα ξαναβάλει την παλιά».

«Αν ο Ερντογάν επιμείνει, θα υπενθυμίσει ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα επί του πεδίου»

«Όμως, από τις εκλογές και μετά ο Ερντογάν κάνει πολύ προσεκτικές ενέργειες, ακόμα και με το Αμπντουλχαμίντ Χαν η κίνηση να το στείλει σε περιοχή καθαρά τουρκικής δικαιοδοσίας δείχνει ότι δεν θέλει να προκαλέσει. Αν τώρα επιμείνει σε αυτό που κάνει στην Κύπρο, ενδεχομένως εκτιμώντας λανθασμένα ότι είναι δευτερευούσης σημασίας για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, τότε θα υπενθυμίσει ότι η Τουρκία είναι η χώρα που αγνοεί και περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο και κινείται προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα επί του πεδίου».

 

Αμερικανοί βουλευτές: Να απομακρυνθούν άμεσα οι τουρκικές αρχές από τη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ στη ΚύπροΑμερικανοί βουλευτές: Να απομακρυνθούν άμεσα οι τουρκικές αρχές από τη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ στη Κύπρο

Την έντονη αντίδραση στελεχών της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων προκάλεσε η επίθεση που δέχτηκε η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Κύπρο εντός της νεκρής ζώνης από Τουρκοκυπρίους.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των βουλευτών για το περιστατικό στη Πύλα:

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις σήμερα το πρωί σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ εντός της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο από τουρκικές δυνάμεις. Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στον εξοπλισμό και στις υποδομές του ΟΗΕ είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές επανένωσης και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν την εντολή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρουν αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο, το αδικαιολόγητο και παράνομο τουρκικό κατοχικό καθεστώς συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την απόδοση δικαιοσύνης για την Κύπρο και να ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων, την επιστροφή της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και την επανένωση της Κύπρου».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*