Κύπρος: Βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτίζει στα κατεχόμενα η Τουρκία – Αφγανιστάν: Αμερικανός διπλωμάτης. Ο ISIS παραμένει ισχυρή δύναμη στη χώρα

Κατεχόμενα: Θα ζητούν πιστοποιημένο PCR από τους ταξιδιώτες από την Τουρκία  | 24h.com.cy

Αεροπορική βάση για drone και οπλισμένα μην επανδρωμένα αεροσκάφη θα ιδρύσει στα κατεχόμενα η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο λόγος που η Άγκυρα προχωρά σε μια τέτοια κίνηση είναι για να ισχυροποιήσει την θέση της χώρας «σε περίπτωση επίθεσης», όπως ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο αεροδρόμια. Το ένα είναι το γνωστό σε όλους στην Τουρκία Ερτζάν (σ.σ. το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου) και ένα άλλο που ήδη υπάρχει και με αλλαγή ονομασίας θα το μετατρέψουμε για να βρίσκονται εκεί τα μη επανδρωμένα και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Για ποιο λόγο κινητοποιούμαστε; Επειδή σε ενδεχόμενη επίθεση στην περιοχή, θα πρέπει να είμαστε ισχυροί. Για να είσαι δυνατός πρέπει να είσαι παρών με όλες τις δυνάμεις σου σε ουρανό, γη και θάλασσα. Είμαστε παρόντες; Ναι, είμαστε. Εξάλλου, αν απογειώσουμε τα αεροσκάφη μας από την Μερσίνα ή τα Άδανα την επόμενη στιγμή είναι εκεί».

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ερντογάν θα επισκεφτεί το «ψευδοκράτος» στις 20 Ιουλίου για να στείλει «ουσιώδη μηνύματα» σε όλο τον κόσμο.

 

Αφγανιστάν – Αμερικανός διπλωμάτης: Ο ISIS παραμένει ισχυρή δύναμη στη χώρα

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια ισχυρή δύναμη στο Αφγανιστάν, επεσήμανε ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης στην Καμπούλ, κατηγορώντας το για την πρόσφατη επίθεση εναντίον σχολείου θηλέων στην αφγανική πρωτεύουσα.

Όμως ο Ρος Ουίλσον, Αμερικανός επιτετραμμένος στο Αφγανιστάν, απέδωσε την αύξηση της βίας στην εμπόλεμη χώρα στους Ταλιμπάν, τους οποίους κατηγόρησε ότι παραβιάζουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών, την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αποχώρησή τους.

«Το ΙΚ παραμένει εδώ μια ισχυρή δύναμη κι αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους εξακολουθούμε να προσφέρουμε στις αφγανικές αρχές βοήθεια σε θέματα ασφαλείας και αντιτρομοκρατίας», σχολίασε ο Ουίλσον.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης κατηγόρησε τη τζιχαντιστική οργάνωση για την επίθεση που σημειώθηκε στις 8 Μαΐου σε σχολείο θηλέων της Καμπούλ και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 50 άνθρωποι, αλλά και μια άλλη την Παρασκευή εναντίον τεμένους σε προάστιο της αφγανικής πρωτεύουσας που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Το ΙΚ έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο τέμενος αλλά όχι για αυτή στο σχολείο.

«Οικοσύστημα τρομοκρατίας»

«Οι επιθέσεις εναντίον του σχολείου και εναντίον του τεμένους λίγες ημέρες αργότερα φάνηκαν ξεκάθαρα να είναι έργο του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους», εκτίμησε ο ίδιος.

«Δεν το λέω για να απαλλάξω κάποιον, και κυρίως όχι τους Ταλιμπάν από τις ευθύνες τους για τη βία στην οποία εμπλέκονται άμεσα ή για το οικοσύστημα τρομοκρατίας και βίας στο οποίο εμπλέκονται βαθιά», πρόσθεσε.

Παρά τις διαψεύσεις των Ταλιμπάν, η αφγανική κυβέρνηση αποδίδει συχνά τις επιθέσεις εναντίον αμάχων σε αυτούς, υποστηρίζοντας ότι το ΙΚ εξαλείφθηκε πριν δύο χρόνια από το προπύργιό του στην επαρχία Νανγκαρχάρ.

Το 2014 η τζιχαντιστική οργάνωση είχε θέσει υπό τον έλεγχό της μεγάλες περιοχές στις επαρχίες Νανγκαρχάρ και Κούναρ. Οι μαχητές της ανέλαβαν στη συνέχεια την ευθύνη για πολλές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών και των αφγανικών δυνάμεων αλλά και των Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν την 1η Μαΐου την τελική απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ. Όμως η διαδικασία αυτή σημαδεύτηκε από άνοδο της βίας και των συγκρούσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών δυνάμεων.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν και τη συνέχιση της βίας, που είναι πραγματικά αδικαιολόγητη, εναντίον των Αφγανών», σχολίασε ο Ουίλσον. «Δεν έχει κανένα νόημα (…) κυρίως όταν βρισκόμαστε εν μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας», πρόσθεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*