Κύπρος, Αναστασιάδης: Σκληρή αντίδραση για τις αναφορές περί αυτοδιοικούμενων περιοχών – ΟΗΕ – Μισέλ Μπατσελέτ: Εξαλείψτε τον συστημικό ρατσισμό και την ατιμωρησία

Κύπρος - Αναστασιάδης: Σκληρή αντίδραση για τις αναφορές περί αυτοδιοικούμενων περιοχών

Ο Νίκος Αναστασιάδης σε στιγμιότυπο από την Άτυπη Πενταμερή της ΓενεύηςIntime

Ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με πληροφορίες που θέλουν ταΗνωμένα Έθνηνα επεξεργάζονται επικίνδυνες ιδέες περί αυτοδιοικούμενων περιοχών, και κατ’ επέκταση εκχώρηση κυριαρχίας στους Τουρκοκυπρίους, στέλνει ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι όποια ανάλογη αναφορά «θα ήταν ατυχής και απαράδεκτη».

Ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει πως έχει ήδη μεταφέρει τη σχετική θέση τόσο προς την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, όσο και προς τον ίδιον τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Προσερχόμενος στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, και κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις πληροφορίες, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε:

«Έχουν επισημανθεί όλες οι ενδεχόμενες αναφορές ως αρνητικές. Τόσο προς την κα Λουτ όσο και προς τον ΓΓ [του ΟΗΕ] έχουν διαβιβαστεί οι πληροφορίες που αιωρούνται και θέλω να πιστεύω ότι μια ανάλογη αναφορά και ατυχής θα ήταν και απαράδεκτη κατά κύριο λόγο. Είμαι βέβαιος ότι ο Γενικός Γραμματέας έλαβε υπόψη τα όσα του έχω αναφέρει».

Παράλληλα, σε παρατηρήση δημοσιογράφου ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να προγραμματίζει φιέστα στα κατεχόμενα, ο Νίκος Αναστασιάδης διαμήνυσε πως για όποια έκνομη ενέργεια θα υπάρξουν συνέπειες.

«Δεν γνωρίζω τι λογαριάζει να κάνει. Αυτό που ξέρω είναι ότι η οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια θα έχει συνέπειες» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ορισμένες πληροφορίες εμφανίζουν την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να προσανατολίζεται να περιλάβει στην έκθεση Καλών Υπηρεσιών για το Κυπριακό, που θα κατατεθεί εντός Ιουλίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφορά σε «αυτοδιοικούμενες περιοχές» με στόχο να «ενθαρρυνθεί» η τουρκική πλευρά και να «διασκεδαστούν ανησυχίες» των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, εν όψει αυτού η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, έχει βολιδοσκοπήσει σχετικά τη Λευκωσία για την πρόθεση του ΟΗΕ.

Η βολιδοσκόπηση έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Τζέιν Χολ Λουτ με τον Νίκο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του, την περασμένη Τρίτη, και η αντίδραση της Λευκωσίας ήταν έντονη.

Υποδείχθηκε προς την κ. Λουτ ότι μια τέτοια διατύπωση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία σημείωσε πως τέτοιες αναφορές ενθαρρύνουν την κατοχική Τουρκία να μη συνεργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας.

Η αντίδραση της Λευκωσίας έγκειται στο γεγονός ότι δίνεται εν πολλοίς στην τουρκική πλευρά ένα καθεστώς, το οποίο ενδεχομένως, σύμφωνα με τις δρομολογούμενες συζητήσεις, να εξασφάλιζε έπειτα από την επίτευξη λύσης.

 

ΟΗΕ – Μισέλ Μπατσελέτ: Εξαλείψτε τον συστημικό ρατσισμό και την ατιμωρησία

Ο ρατσισμός εις βάρος των ατόμων αφρικανικής καταγωγής παραμένει συστημικός σε πολλά μέρη του κόσμου, κατήγγειλε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, ζητώντας από τις χώρες να λάβουν «άμεσα μέτρα».

Παρουσιάζοντας την παγκόσμια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας, αφορμή για την οποία αποτέλεσε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη τον Μάιο του 2020, η Μπατσελέτ επεσήμανε ότι η αστυνομία σε πολλές χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής χρησιμοποιεί μεθόδους που βασίζονται στα φυλετικά χαρακτηριστικά.

«Μόνο προσεγγίσεις που επιτίθενται ταυτόχρονα στις ενδημικές ελλείψεις των δυνάμεων ασφαλείας και τον συστημικό ρατσισμό -και τις αιτίες του- θα δικαιώσουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και τόσων άλλων των οποίων η ζωή χάθηκε ή επηρεάστηκε ανεπανόρθωτα» τόνισε η Μπατσελέτ.

Ο συστημικός ρατσισμός εγείρει εμπόδια στην πρόσβαση των μειονοτήτων στην εργασία, την υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη ακόμη και τη στέγαση, κατήγγειλε η Ύπατη Αρμοστής.

«Ζητώ από όλες τις χώρες να σταματήσουν να αρνούνται και να αρχίσουν να εξαλείφουν τον ρατσισμό, να τερματίσουν την ατιμωρησία και να χτίσουν εμπιστοσύνη, να ακούσουν τις φωνές των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής και να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους και να επανορθώσουν» σημείωσε.

Η Μπατσελέτ χαιρέτισε την «πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία» του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να υπογράψει τον Ιανουάριο προεδρικό διάταγμα για να αντιμετωπιστούν οι φυλετικές ανισότητες στις ΗΠΑ.

Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέτασε τις περιπτώσεις 190 Αφρικανών ή ατόμων αφρικανικής καταγωγής που πέθαναν σε όλο τον κόσμο στα χέρια μελών των δυνάμεων της τάξης, τα οποία «σπάνια λογοδότησαν».

«Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις […] τα θύματα δεν απειλούσαν άμεσα τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα τρίτων σε βαθμό που να δικαιολογείται το επίπεδο της βίας που χρησιμοποιήθηκε» εναντίον τους, αποκαλύπτει η έκθεση, η οποία ζητεί να ληφθούν «συγκεκριμένα μέτρα» για να τερματιστεί η ατιμωρησία των δυνάμεων της τάξης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται επτά «εμβληματικές υποθέσεις», περιλαμβανομένης αυτής του Τζορτζ Φλόιντ. Δικαστής καταδίκασε την Παρασκευή τον πρώην αστυνομικό Ντέρεκ Σοβίν σε 22,5 χρόνια κάθειρξη για τον φόνο του.

Μεταξύ των άλλων θυμάτων που αναφέρονται στην έκθεση είναι η υπόθεση ενός 14χρονου εφήβου αφρικανικής καταγωγής στη Βραζιλία, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας στο Σάο Πάολο τον Μάιο του 2020 και ενός 24χρονου Γάλλου με καταγωγή από το Μαλί που πέθανε υπό κράτηση τον Ιούλιο του 2016.

Ανάμεσα στις προτάσεις της Ύπατης Αρμοστείας είναι η υιοθέτηση «ανεξάρτητων μηχανισμών ελέγχου», ο περιορισμός της χρήσης βίας από τους αστυνομικούς, ή ακόμη «προγράμματα αποζημίωσης των θυμάτων».

Τα φαινόμενα ρατσισμού είναι πιο συχνά στις χώρες με ιστορικό δουλείας ή αποικιοκρατίας, σημειώνεται στην έκθεση.

«Ο συστημικός ρατσισμός χρειάζεται μια συστημική απάντηση» τόνισε η Μπατσελέτ. «Μας δίνεται σήμερα μια σπουδαία ευκαιρία να υπάρξει μια καμπή υπέρ της φυλετικής ισότητας και της δικαιοσύνης» κατέληξε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*