«Κύμα» από fake SMS καλούσε νεαρούς Αμερικανούς σε επιστράτευση λόγω Ιράν – Νιγηρία: Επιδρομή τζιχαντιστών στην πόλη Μονγκούνο

Μεγάλη ανησυχία προκλήθηκε στις οικογένειες αρκετών νεαρών Αμερικανών, οι οποίοι βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία και έλαβαν SMS που τους καλούσαν για άμεση παρουσίαση στην κοντινότερη μονάδα, ώστε να αποσταλούν στο Ιράν.

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, με αφορμή τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Ιρανοί προς αμερικανικές βάσεις του Ιράκ, δημιούργησε παγκόσμια ανησυχία, όσον αφορά την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης επιχείρησε να «κατευνάσει» κάπως τα πνεύματα.

Το κλίμα είχε αρχίσει να γίνεται πολεμικό από τη στιγμή που εκτελέστηκε η εντολή της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί. Τότε ήταν που, σύμφωνα με το Reuters, εκατοντάδες νεαροί Αμερικανοί πολίτες άρχισαν να λαμβάνουν SMS στο όνομα του αμερικανικού στρατού, τα οποία τους ειδοποιούσαν για άμεση παρουσίαση στην κοντινότερη μονάδα, ούτως ώστε να αποσταλούν στο Ιράν.

Όπως ήταν φυσικό, το γεγονός αυτό θορύβησε αρκετές οικογένειες και ανάγκασε την υπηρεσία στρατολογίας των ΗΠΑ να τοποθετηθεί δημοσίως, χαρακτηρίζοντας τα εν λόγω μηνύματα ως hoaxes. «Ο στρατός των ΗΠΑ δεν επιστρατεύει νεαρούς Αμερικανούς – και σίγουρα δεν το πράττει μέσω γραπτών μηνυμάτων», ανέφεραν στελέχη της υπηρεσίας.

«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα μηνύματα που έφτασαν στα κινητά σας είναι ψευδή και δεν εστάλησαν από τη διοίκηση του αμερικανικού στρατού», καταλήγουν στην τοποθέτησή τους.

Τα εν λόγω μηνύματα καλούσαν τους παραλήπτες σε άμεση παρουσίαση στην κοντινότερη μονάδα, ώστε να μεταφερθούν άμεσα στο Ιράν. Ένα εξ αυτών μάλιστα απειλούσε όσους δεν πειθαρχήσουν με επιβολή προστίμων αλλά και φυλάκιση.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιοι αναζητούν το ποιος (ή ποιοι) κρύβονται πίσω από τη διασπορά ψευδών μηνυμάτων που τρομοκράτησαν εκατοντάδες Αμερικανούς.

 

Νιγηρία: Επιδρομή τζιχαντιστών στην πόλη Μονγκούνο

Περίπου 20 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και σχεδόν 1.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών σε πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας, δήλωσαν κάτοικοι και μια πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις χθες Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, τζιχαντιστές μπήκαν στη Μονγκούνο με οχήματα και φορώντας στολές, ώστε να μοιάζουν με μονάδα του στρατού, πριν εξαπολύσουν επίθεση εναντίον των στελεχών των ένοπλων δυνάμεων και καταστρέψουν 750 σπίτια.

Σύμφωνα με έναν κάτοικο, οι συμπολίτες του τράπηκαν σε φυγή και κρύφτηκαν σε περιοχές με βλάστηση για να γλιτώσουν. Ο κάτοικος αυτός, ο Γκουμάτι Σάντου, πρόσθεσε ότι τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από αδέσποτα πυρά.

Εκπρόσωπος του στρατού αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στη Μονγκούνο, πόλη που βρίσκεται περίπου 135 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο, τη Μαϊντουγκούρι. Στην βορειοανατολική Νιγηρία δρουν τόσο η Μπόκο Χαράμ, όσο και μια φράξια της που έχει αποσχιστεί κι έχει μετονομαστεί σε Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).

Πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας έδωσε πολύ χαμηλότερο απολογισμό στο Γαλλικό Πρακτορείο, κάνοντας λόγο για 11 νεκρούς, οκτώ εσωτερικά εκτοπισμένους και τρεις στρατιωτικούς, σε επίθεση τζιχαντιστών εναντίον καταυλισμού.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η εξέγερση των τζιχαντιστών και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 36.000 ανθρώπους, ενώ περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τα τελευταία δέκα χρόνια. Η σύρραξη έχει εξαπλωθεί στις γειτονικές χώρες, στον Νίγηρα, στο Τσαντ και στο Καμερούν.

IOM Nigeria

From 23 – 29 December 2019, 1,021 movements in NE Nigeria were recorded. The ETT provides up-to-date information on sudden displacement and other population movements. Download here: https://displacement.iom.int/reports/nigeria-%E2%80%94-emergency-tracking-tool-report-151-23-29-december-2019 

View image on Twitter

(Τουίτ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης με τα τελευταία στοιχεία για τις εκτοπίσεις πληθυσμών στη Νιγηρία)