Κύμα ακρίβειας πλήττει ευάλωτους και μεσαία τάξη. Σε ποια προϊόντα βλέπουμε αυξήσεις – “Μαϊμού εμβολιασμοί” στην Καρδίτσα: Σε εξέλιξη οι έρευνες

Καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας

Σε κλοιό ανατιμήσεων βρίσκονται τα νοικοκυριά, που μετά από τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους λόγω πανδημίας και ύφεσης, βλέπουν βασικά αγαθά και υπηρεσίες να έχουν πάρει την ανιούσα.

Με το βουνό των υποχρεώσεων, φορολογικών και μη, να περιμένει στη «γωνία» τα νοικοκυριά μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, «κουρεύοντας» το διαθέσιμο εισόδημα, έρχεται και το νέο κύμα ακρίβειας να εντείνει το αίσθημα οικονομικής ανασφάλειας, που ήδη κτυπάει» για πολλούς κόκκινο, λόγω και των «τραυμάτων» και των χρεών που αφήνει η πανδημία.

Οι πρώτες επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ, αλλά και το άνοιγμα των στοιβαγμένων λογαριασμών φέρνει τα «πρώτα εγκεφαλικά», αλλά και εκτινάσσει την αγωνία για το πώς θα βγει η χρονιά, ειδικά για όσους έχουν δει συρρίκνωση των εισοδημάτων τους τα τελευταία δυο χρόνια, λόγω ύφεσης, αναστολών και ανεργίας.

Μάλιστα οι προοπτικές είναι δυσοίωνες καθώς πλέον οι τιμές σε βασικές πρώτες ύλες, στα χρηματιστηριακώς διακινούμενα προϊόντα, στα μεταφορικά κόστη, στα καύσιμα και την ενέργεια έχουν καταγράψει ποσοστά ρεκόρ, τόσο διεθνώς όσο και συνακόλουθα στην Ελλάδα. Επίσης η πρόβλεψη για το πετρέλαιο θέρμανσης παραπέμπει σε εκκίνηση τουλάχιστον κατά 20 λεπτά παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.

Η κυβέρνηση

Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται καθησυχαστικό έστω κι αν γνωρίζει ότι όταν η ακρίβεια μπαίνει στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης τότε το πολιτικό κόστος είναι βαρύ. Όπως σημείωσε μιλώντας στην πρωινή ζώνη του Αντ1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, οφείλονται στη μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής του ρεύματος και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει σχετική κυβερνητική παρέμβαση.

Για την ακρίβεια στην αγορά και τις ανατιμήσεις ανέφερε ότι η εκτίμηση είναι πως οι αυξήσεις θα είναι παροδικές, καθώς οφείλονται στην πανδημία και σε ειδικές συνθήκες που επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία. Βέβαια έστω η ανιούσα σε υπηρεσίες και τιμές είναι δεδομένη εδώ και μήνες και βέβαια πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καλούνται να αντεπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα.

Η «σκληρή» πραγματικότητα

Ήδη, πέρα από τον ανοδικό πληθωρισμό, που αρχίζει να δείχνει τα «δόντια του» (στο +1,4% ήταν ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο του 2021) τα σημάδια στο κόστος παραγωγής των προϊόντων δεν είναι θετικά.

Έτσι, αύξηση 13% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιούλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2020, έναντι μείωσης 7,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020 με το 2019.

Να σημειωθεί ότι ήδη μεγάλη αύξηση 20,5% σημείωσε ο λεγόμενος «εισαγόμενος πληθωρισμός» δηλαδή ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, τον Ιούνιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2020, έναντι μείωσης 11,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2020 με το 2019.

Παράλληλα, με βάση τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, (Food and Agriculture Organization, FAO) βασικά αγαθά στις διεθνείς αγορές, λόγω ζήτησης, τάσεων στα χρηματιστήρια, αλλά και διαφόρων καταστάσεων (φυσικές καταστροφές κτλ), καταγράφουν άνοδο, όπως π.χ. τα δημητριακά με αύξηση 31% σε σχέση με πέρσι, η ζάχαρη με 39%, ο καφές με 49%.

Το «εκρηκτικό» κοκτέιλ συμπληρώνουν οι τιμές σε καύσιμα και ενέργεια αλλά και βέβαια τα μεταφορικά. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά έχει τριπλασιαστεί από τον Νοέμβριο του 2020 και κατά 83% από τις αρχές του έτους. Σε σχέση, δε, με πέρυσι τον Αύγουστο η άνοδος στη χονδρεμπορική αγορά είναι στο 120,2% και είναι προφανές ότι όλο αυτό για την πλειοψηφία των καταναλωτών που δεν έχει «σταθερά τιμολόγια», αλλά αντίστοιχα με ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής, θα σημάνει αυξήσεις. Επίσης σε ιστορικό υψηλό βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο.

Στο «κόκκινο» οι μικρομεσαίοι

Στο φόντο αυτό όλοι όσοι παράγουν βλέπουν τα κόστη τους να εκτοξεύονται. Έτσι, τη λήψη μέτρων, ώστε να μην εκτιναχθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητάει από την κυβέρνηση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δεν αντέχουν νέο «ηλεκτροσόκ», καθώς δεν μπορούν μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης και τις συνέπειες της πανδημίας να επωμιστούν και την αύξηση έως και 50% στο κόστος της ενέργειας», τονίζει ο Α΄ αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κώστας Δαμίγος.

«Οι επιχειρηματίες, υπό τον φόβο του τέταρτου κύματος της πανδημίας, θα πρέπει να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους με δραματικά συρρικνωμένους τζίρους», προσθέτει ο ίδιος.

Ο κ. Δαμίγος τονίζει, ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, πέρα από την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, από την ενδεχόμενη αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, θα πρέπει να είναι και η στήριξη των ευάλωτων επιχειρήσεων, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το Β.Ε.Α επισημαίνει στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, καθώς η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα, θα οδηγήσει σε μη διαχειρίσιμη διόγκωση του λειτουργικού κόστους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Βασικά αγαθά

Με τα ενεργειακά κόστη και τα καύσιμα να έχουν πάρει την ανιούσα, βασικά αγαθά όπως τα ψωμί και τα φρέσκα προϊόντα αναμένεται να περάσουν σε διαδικασία αυξήσεων.

Ήδη οι αρτοποιοί σημειώνουν ότι με αυτά τα κόστη παραγωγής θα πρέπει να ανατιμηθούν τα αρτοσκευάσματα ενώ ήδη οι βασικοί προμηθευτές των σούπερ μάρκετ διερευνούν το πώς θα ισορροπήσουν ανάμεσα στις πιέσεις των κοστολογίων τους και της ανάγκης να «κρατήσουν» τιμές και βέβαια μερίδια αγοράς.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σε πολλά νωπά προϊόντα (φρούτα και λαχανικά) λόγω καυσίμων, ανόδου έως και 45% σε λιπάσματα και γεωργικά είδη κτλ (αγορά που βασίζεται στα κόστη ενέργειας) και καταστροφών λόγω καιρού, οι τιμές «τσίμπησαν» το καλοκαίρι σε πολλά είδη.

 

“Μαϊμού εμβολιασμοί” στην Καρδίτσα: Σε εξέλιξη οι έρευνες – Πώς δρούσε η διοικητική υπάλληλοςΠιστοποιητικό εμβολιασμού

Την πιθανή ύπαρξη κυκλώματος πίσω από την έκδοση «μαϊμού» βεβαιώσεων εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα, ερευνούν οι Αρχές.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες των Αρχών για την πιθανή ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος πίσω από την έκδοση «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα. Πλέον, τον λόγο γο έχει ο εισαγγελέας, ενώ η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας εμβολιασμού.

Μέχρι στιγμής η φερόμενη ως δράστις διοικητική υπάλληλος φέρεται να είχε τουλάχιστον μια συνεργό νοσηλεύτρια, από την οποία είχε πάρει τους κωδικούς για να έχει πρόσβαση στο σύστημα και να δηλώνει εικονικούς εμβολιασμούς.

Όπως είπε ο κ. Αριστοτέλης Σπάνιας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, μιλώντας στο MEGA, διευκρίνισε ότι το Κέντρο Υγείας Παλαμά «ήταν πρότυπο στους εμβολιασμούς» και έχει εμβολιάσει 40.000 κόσμο γιατί εξυπηρετεί ολόκληρο τον νομό.

«Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο, μετά το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας», τόνισε.

Σημειώνεται ότι στο εμβολιαστικό κέντρο του Παλαμά Καρδίτσας, έχουν μέχρι σήμερα εμβολιαστεί 40.000 πολίτες, όταν η πόλη αριθμεί 6.000 μόνιμους κατοίκους. Κάτι που κινητοποίησε τις διωκτικές Αρχές για το ενδεχόμενο ύπαρξης εκτεταμένου κυκλώματος πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

«Οι γιατροί έχουν μείνει άφωνοι, είναι στη διάθεση των Αρχών», ανέφερε. Η φερόμενη ως δράστις «ήταν σε διοικητικό πόστο, αλλά με τα εμβόλια μπήκε κι αυτή να βοηθήσει. Τους κωδικούς τους είχαν διοικητικοί υπάλληλοι. Οι γιατροί ασχολούνταν μόνο με το κομμάτι του ιστορικού του ασθενούς. Πήγαινε εκτός βάρδιας, έψαχνε παραϊατρκό προσωπικό, και έβρισκε τα ονόματα που δεν είχαν εμβολιαστεί, έμπαινε σε τάμπλετ, τα δήλωνε και το βράδυ φαίνονταν εμβολιασμένοι» σημείωσε.

Οι ερευνητές κάνουν «φύλλο και φτερό» όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε διότι βρέθηκαν έγγραφα που πρέπει να συμπληρώνει ο κάθε εμβολιασμένος και να υπογράφεται από τον γιατρό που δεν έφεραν υπογραφή και σφραγίδα ιατρού.

Επίσης, κίνησε υποψίες το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος, ενώ είχε πρωινή βάρδια, πήγαινε κάποιες φορές και το απόγευμα και όταν την ρωτούσαν ποιος ήταν ο λόγος, απαντούσε ότι είχε κάποιες εκκρεμότητες από το πρωί, κάτι που δεν γίνονταν πιστευτό…

Τουλάχιστον 47 εικονικοί εμβολιασμοί

Η διοικητική υπάλληλος απασχολήθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο για να καλύψει κενά αδειών του Αυγούστου. Φέρεται να έμπαινε στο ηλεκτρονικό σύστημα και να βεβαίωνε εμβολιασμούς πολιτών που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ στο εμβολιαστικό κέντρο. Η έρευνα αποκάλυψε τουλάχιστον 47 εικονικούς εμβολιασμούς, μόνο για τον Αύγουστο.

Ωστόσο εξετάζεται ότι ο αριθμός των πλαστών πιστοποιητικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος και πριν από το συγκεκριμένο μήνα.

Οι δικαστικές αρχές από τους συγκεκριμένους κωδικούς έχουν διαπιστώσει την ταυτότητα του χρήστη που φαίνεται να οδηγούν στη συγκεκριμένη νοσηλεύτρια η οποία θα δώσει εξηγήσεις τις επόμενες μέρες. Η νοσηλεύτρια έκανε την επιβεβαίωση του εμβολιασμού.

Εξίσου επιβαρυντικό για την διοικητική υπάλληλο – η οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα, αλλά παραμένει άφαντη- είναι το γεγονός ότι τα επιπλέον άτομα που φέρονται ως εμβολιασμένα στον Παλαμά Καρδίτσας τοποθετούνται γεωγραφικά σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, από την οποία η υπάλληλος έλκει την καταγωγή της.

Η υπάλληλος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ διερευνάται η εμπλοκή ενός ακόμα προσώπου στην απάτη.

Εκτός από τους εικονικούς εμβολιασμούς, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται και η χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων εργαστηριακών τεστ, rapid ή PCR.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος με βάση τις διατάξεις διάδοσης του κοροναϊού. Θα μπορεί να γίνει έτσι άρση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθούν αδικαιολόγητες εισροές χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων και αν διαπιστωθεί ότι κάποιοι -τουλάχιστον 47- εικονικά εμβολιασθέντες έχουν δώσει χρήματα προκύπτει οικονομική συναλλαγή, ενώ θα ερευνηθεί αν υπάρχει ευρύτερο κύκλωμα. Δεν αποκλείεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις και στους εικονικά εμβολιασθέντες.

Καταθέτει τα πρώτα στοιχεία στον εισαγγελέα ο διοικητής της ΥΠΕ

Σήμερα ο διοικητής της ΥΠΕ Φώτης Σερέτης θα καταθέσει στον εισαγγελέα Καρδίτσας τα πρώτα στοιχεία. Σημειώνεται όμως ότι θα κάνει και μηνύσεις στα δεκάδες άτομα που γνώριζαν ότι έχουν πλαστό πιστοποιητικό και κυκλοφορούν γνωρίζοντας ότι μπορούν να μολύνουν με τον ιό, κάτι που έχει ζητήσει και ο υπουργός Υγείας.

Την ίδια ώρα, νέο πιο αυστηρό νόμο που θα περιλαμβάνει το αδίκημα των εικονικών εμβολιασμών, προανήγγειλε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας. «Έρχεται ειδικός νόμος για μαϊμού εμβολιασμούς» τόνισε χαρακτηριστικά στον σταθμό μας ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Παγώνη: Έγκλημα αυτό που συνέβη στην Καρδίτσα

Για το περιστατικό με τους εικονικούς εμβολιασμούς τοποθετήθηκε μέσω του ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη:«Αυτό που έγινε στην Καρδίτσα είναι έγκλημα. Από αυτούς που πήραν τα πιστοποιητικά ένας να ήταν ασυμπτωματικός σκεφτείτε σε πόσο κόσμο θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό» ανέφερε.

Όσον αφορά στην υπάλληλο που είχε πρόσβαση στην πλατφόρμα με τους κωδικούς , τόνισε πως δεν πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά της ενώ κατα τη γνώμη της η υπόθεση θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει: «Ένα άτομο έχει τους κωδικούς, η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν πρέπει να επιστέψει στη δουλειά της. Θα έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και να έχει λήξει η υπόθεση».

«Αυτή η ιστορία υπονομεύει το τέλος της πανδημίας. Δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί ούτε καν ιχνηλάτηση», τόνισε.