Κύκλωμα εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά νόσησης με «ταρίφα» 200 ευρώ. Παρέμβαση του υπουργείου Υγείας

Κύκλωμα εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά νόσησης με «ταρίφα» 200 ευρώ – Παρέμβαση του υπουργείου Υγείας

Για το περαστικό έχει ήδη παρέμβει και εισαγγελέας ενώ η σύμβαση του εν λόγω διαγνωστικού κέντρου με τον ΕΟΠΥΥ έχει ήδη διακοπεί

Την άμεση συλλογή στοιχείων και την άμεση έναρξη έρευνας για το κύκλωμα το οποίο εκδίδει πλαστά πιστοποιητικά νόσησης για τον κορονοϊό, τη δράση του οποίου έφερε στο φως το «Live News», ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Για το περαστικό έχει ήδη παρέμβει και εισαγγελέας, ενώ η σύμβαση του εν λόγω διαγνωστικού κέντρου με τον ΕΟΠΥΥ έχει ήδη διακοπεί. Στόχος της έρευνας, μεταξύ άλλων, είναι να φωτίσει τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, αν δηλαδή πρόκειται για ολόκληρο το κέντρο, για συγκεκριμένους εργαζομένους ή για κάποιους τρίτους.

Πώς προμήθευαν με μαϊμού πιστοποιητικά τους ενδιαφερόμενους

Τα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης τα προμηθεύονταν από κεντρικότατο και πολύ γνωστό διαγνωστικό κέντρο της Αθήνας.

Με δύο υπογραφές και λεπτομερή ανάλυση της εξέτασης από την οποία προέκυψε το κρούσμα κορονοϊού, υπήρχε ωστόσο μια πολύ σημαντική διαφορά. Όσοι τα προμηθεύονταν ουδέποτε επισκέφθηκαν το διαγνωστικό κέντρο ούτε και υποβλήθηκαν σε μοριακό ή άλλου είδους τεστ για τον κορονοϊό.

«Είμαι ανεμβολίαστη. Συμφώνησα να δώσω σε εσάς τα στοιχεία μου προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν όντως, μπορούμε να βγάλουμε πλαστό πιστοποιητικό. Μία εβδομάδα μετά, το είχα στα χέρια μου, μέσω email, χωρίς να έχω η ίδια καμία επαφή με το διαγνωστικό κέντρο, χωρίς ποτέ να έχω κάνει μοριακό τεστ στο συγκεκριμένο διαγνωστικό», λέει στο Mega η γυναίκα στο όνομα της οποίας εκδόθηκε το πιστοποιητικό νόσησης.

200 ευρώ η ταρίφα

Στο «Live News» έφτασε, μέσω ελεγμένης πηγής, η πληροφορία ότι υπάρχει διαγνωστικό κέντρο στην Αθήνα το οποίο εκδίδει εύκολα και άμεσα τέτοιου είδους πιστοποιητικά. 200 ευρώ και μια εβδομάδα υπομονή ώσπου το πολυπόθητο αποτέλεσμα να φτάσει στα χέρια του ενδιαφερομένου.

Η «επαφή» μέσω τρίτου, με τον άνθρωπο που είχε την κατάλληλη γνωριμία στο διαγνωστικό έγινε, και ο χρόνος για την απόκτηση του πλαστού πιστοποιητικού άρχισε να μετρά αντίστροφα.

«Εγώ το μόνο που χρειάστηκε να κάνω ήταν να δώσω σε εσάς τα στοιχεία μου, όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ και ένα email για να μου στείλουν το πιστοποιητικό. Εσείς δώσατε τα 200 ευρώ και προχωρήσαμε», συμπληρώνει η γυναίκα.

Μία εβδομάδα μετά, στο email της ανεμβολίαστης γυναίκας, που δέχθηκε να συνεργαστεί με το LIVE NEWS, πράγματι το διαγνωστικό έστειλε το πλαστό πιστοποιητικό. Και έτσι το… υποτιθέμενο κρούσμα, απευθύνθηκε στον ΕΟΔΥΥ για περαιτέρω οδηγίες.

«Ακολούθησα τις οδηγίες του ΕΟΔΥΥ, μπήκα στο emvolio.gov και μου έβγαλε το μήνυμα ότι είμαι στο σύστημα περασμένη ως θετικό κρούσμα. Έπρεπε να τους ΄κυνηγήσω’ εγώ, δε με πήραν τηλέφωνο από τον ΕΟΔΥ».

Οι οδηγίες ήταν σαφείς και συγκεκριμένες. Όταν το πιστοποιητικό θα έφτανε στα χέρια της, θα έπρεπε να κάνει μια… τυπική καραντίνα δύο εβδομάδων, μην τυχόν και πληρώσει πρόστιμο, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δε θα πληρωνόταν από τη δουλειά της, γιατί ο ασφαλιστικός φορέας δεν καλύπτει τους νοσούντες ανεμβολίαστους, αλλά όταν αυτά θα τελείωναν, για τους επόμενους μήνες θα είχε το πολυπόθητο «πάσο» στα χέρια της.

Το LIVE NEWS επικοινώνησε με το συγκεκριμένο κέντρο, με τον υπεύθυνο να  αρνείται κατηγορηματικά ότι γίνεται κάτι τέτοιο μέσω του συγκεκριμένου διαγνωστικού, ζητώντας μάλιστα περαιτέρω ενημέρωση εκ μέρους της εκπομπής για να το διερευνήσει.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*