Κωνσταντινούπολη-Ιμάμογλου: Αναγνωρίζει τους Αλεβίτες ως ξεχωριστή θρησκεία – Η τουρκική οικονομία ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία

Πυρ και μανία είναι Ιμάμηδες στην Τουρκία από την κίνηση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου να εκδώσει βιβλίο για 100.000 παιδιά, το οποίο  αναφέρει τους Αλεβίτες ως ξεχωριστή θρησκεία προκαλώντας τριγμούς στον καθεστώς Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος του Τουρκμενικού Ιδρύματος Bektashi Özdemir Özdemir δήλωσε ότι θα υποβάλει μήνυση στον Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου για το θέμα αυτό.

Ο Özdemir Özdemir, ο Πρόεδρος του Τουρκμενικού Ιδρύματος Alevi Bektashi, έκανε μια δήλωση σχετικά με την εκπροσώπηση των Αλεβιτών ως ξεχωριστής Θρησκείας σε βιβλίο που διανεμήθηκε στα παιδιά από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης. Ο ίδιος δήλωσε ότι αντιμετωπίζει ένα θλιβερό γεγονός που έλαβε χώρα στις 23 Απριλίου, την στιγμή που η χώρα αγωνίζονται με την παγκόσμια επιδημία.

«Ο Δήμαρχος μιας πόλης 16 εκατομμυρίων, τον οποίο τον ψήφισαν όλα τα στρώματα που ζουν στην κοινωνία αυτή έκανε ένα μεγάλο ατόπημα. Όποια και αν είναι η σοφία του, ο δήμαρχος προσπαθεί να βλέπει το όνομα του κρεμασμένο στα περίπτερα από την ημέρα που εξελέγη. Δεν πράττει τα κύρια καθήκοντα του ως δήμαρχος, αλλά αναλαμβάνει διαρκώς εκδηλώσεις που  προσβάλλουν την κοινωνία μας. Βλέπω τον Δήμαρχο της  Κωνσταντινούπολης να παρουσιάζει τους Αλεβίτες εκτός  Ισλάμ”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Özdemir συνέχισε λέγοντας ότι : «Ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας έχει εκτυπώσει 100.000 βιβλία για τα παιδιά, μπερδεύοντας τα με την πολιτική στην θρησκεία.

Από πού πήρε αυτό το θάρρος, και χρησιμοποίησε αναφορές  που προσβάλλουν την κοινότητα των Αλεβιτών σε τέτοιο βαθμό;

Πώς δημοσίευσε αυτό το βιβλίο και το διανέμει σε 100 χιλιάδες παιδιά;

Έχει κάτι ή  χάνει το μυαλό του ο κ. Εκρέμ Ιμάμογλου ο οποίος πρέπει να πλένει το στόμα του όταν μιλάει για την κοινότητα των Αλεβιτών.

Δεδομένου ότι δεν γνωρίζει ο ίδιος ούτε τον πολιτισμό, ούτε τη φιλοσοφία ούτε  τον τρόπο ζωής της κοινωνίας των Αλεβιτών,  τι επιδιώκει με την έκδοση αυτού του  βιβλίου με την καθοδήγηση εκείνων που δήλωσαν ότι ήταν Αλεβίτες και βρίσκονται δίπλα του…αυτό είναι προσβολή.

Που είναι το μυαλό του δημάρχου μιας μεγάλης πόλης όπως η Κωνσταντινούπολη, ενώ το κράτος μας ασχολείται με την υγεία της κοινωνίας σε όλα τα στρώματα του κράτους;

Μήπως έχει αυτό το μυαλό από τη βρετανική βασιλική οικογένεια, ή το πήρε από τις ΗΠΑ”; , συνέχισε ο Özdemir.

Τρέμουν ουσιαστικά οι Τούρκοι μην ξεκινήσει ο διαμελισμός μιας πολυεθνικής χώρας με τόσες διαφορετικές θρησκείες. Πρόσφατα μέλη της μειονοτικής θρησκευτικής κοινότητας της Αλεβιτών της Τουρκίας ικετεύουν για λίγη προσοχή από την διεθνή κοινότητα, μετά τις διώξεις των μελών τους, αλλά και τους βανδαλισμούς των χώρων λατρείας τους, από τους ισλαμιστές του Ερντογάν.

Πριν δύο μήνες , ένας από τους τόπους λατρείας των Αλεβιτών στην Κωνσταντινούπολη, έγινε στόχος βανδάλων και αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά πρόσφατα παραδείγματα μιας σειράς επιθέσεων εναντίον των θρησκευτικών θεσμών και των σπιτιών τους.

Οι Αλεβίτες αποτελούν το 15-20% των 80 εκατομμυρίων πολιτών της σημερινής Τουρκίας, ενώ οι περισσότεροι Τούρκοι είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι.

Ο Özcan Öğüt Αλεβίτης πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας του βιβλίου (“Makbul Alevilik”), αναφέρει ότι :
“Οι Αλεβίτες  δεν έχουν ποτέ αναγνωριστεί ως ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των διώξεων και των επιθέσεων”.

 

Η τουρκική οικονομία ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία

Ερντογάν, Τουρκία, χρεοκοπία

Η λίρα της Τουρκίας κατρακυλά, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Και ο Ερντογάν προσπαθεί με διάφορα ανορθόδοξα μέτρα να αντιμετωπίσει την επερχόμενη καταιγίδα, ενώ ψάχνει απεγνωσμένα δολάρια σε διάφορες χώρες, αφού ως το τέλος του χρόνου οφείλει να βρει 170 δισ. δολάρια, μόνο για να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος.

Σε αυτό το καυτό τοπίο ήρθε και ο κορονοϊός για να δώσει τη χαριστική βολή.  Η Τουρκία βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού και η τουρκική οικονομία ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία και το ΔΝΤ. Πολλοί Τούρκοι αναλυτές έχουν αρχίσει να ασχολούνται με την επικείμενη σοβαρή οικονομική κρίση, που όλοι αναμένουν και η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Η Τουρκία, όπως και άλλες χώρες, πήρε κάποια οικονομικά μέτρα για να μετριάσει τον αντίκτυπο που είχε η επιδημία στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος Ερντογάν στα μέσα Απριλίου εξήγγειλε ένα πακέτο ύψους 100 δισ. τουρκικών λιρών (περίπου 13,5 δισ. ευρώ) για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ενώ απαγορεύτηκαν οι απολύσεις για τρεις μήνες. Επιπλέον οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών, επειδή οι επιχειρήσεις που εργάζονταν έχουν κλείσει, λαμβάνουν ένα μηνιαίο βοήθημα 1.170 τ.λ. (155 ευρώ) για ένα τρίμηνο.

Όμως η τουρκική οικονομία βρισκόταν ήδη σε κρίση και πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού. Η ανεργία τον Ιανουάριο του 2020 έτρεχε με ρυθμό 13,8% και η ανεργία των νέων με 24,5%. Το εθνικό νόμισμα είχε αρχίσει να κλυδωνίζεται από το περασμένο φθινόπωρο και οι συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων που εξήγγειλε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, ενώ γίνονταν για να στηρίξουν το νόμισμα ,είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα της εταιρείας Istanbul Ekonomi Araştirma αναδεικνύει τον αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού σε κάθε τουρκικό νοικοκυριό την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου προβάλλοντας το πόσο αυξάνεται η αγωνία των εργαζόμενων με την προοπτική της ανεργίας. Ενώ την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, το 25,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η “παύση εργασίας”, στα μέσα Απριλίου το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 41,8%. Η τουρκική κοινωνία ανησυχεί πολύ για το άμεσο μέλλον, ένα ποσοστό 28% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η τουρκική οικονομία θα πάει “πολύ χειρότερα” το 2020.

Στο μεταξύ, με το πακέτο στήριξης των 100 δισ. τουρκικών λιρών για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, το οποίο πολλοί έκριναν πολύ περιορισμένο και ανεπαρκές, ο Πρόεδρος Ερντογάν εξήγγειλε μια εθνική εκστρατεία Αλληλεγγύης, έναν έρανο από όλους τους Τούρκους πολίτες για να στηρίξουν τον αγώνα κατά του κορονοϊού και τους πιο αδύναμους. Η έρευνα της Istanbul Ekonomi Araştirma για τον Απρίλιο έδειξε ότι οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50,4%) διαφωνούν με την εκστρατεία του Τούρκου προέδρου θεωρώντας ότι το κράτος θα πρέπει να βοηθήσει τους πολίτες και όχι το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι νεότερες ηλικίες 18-24 ετών είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό διαφωνούντων με την εκστρατεία του Τούρκου προέδρου, με 61,9%.

Όμως η επιδημία του κορονοϊού ανέδειξε και ένα άλλο πρόβλημα: την αντιπαράθεση μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των δημάρχων 11 μεγάλων πόλεων της χώρας, μεταξύ αυτών της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι οποίοι θέλησαν να οργανώσουν και εκείνοι εράνους για να βοηθήσουν τους αναξιοπαθούντες δημότες τους. Όμως το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών διέταξε το κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών των δήμων αυτών με το σκεπτικό ότι οι έρανοι γίνονται κεντρικά από το κράτος. Η ενέργεια αυτή της τουρκικής κυβέρνησης δεν βρήκε σύμφωνους το 41% των ερωτηθέντων στην έρευνα της εταιρείας Istanbul Ekonomi Araştirma και μόνο το 35% την υποστήριξε. Πάντως η δημοτικότητα των 3 δημάρχων των μεγαλύτερων μητροπολιτικών δήμων της Τουρκίας, δηλαδή της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, ήταν πάνω από 50% τον περασμένο Μάρτιο.

Στο μεταξύ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα συγκριτικά στοιχεία που δημοσιεύει ο γνωστός Τούρκος οικονομικός αναλυτής Μουσταφά Σονμέζ σχετικά με τις δαπάνες των Τούρκων πολιτών τις οποίες πληρώνουν με τραπεζικές κάρτες, για την περίοδο 4 εβδομάδων πριν και 4 εβδομάδων μετά την κρίση του κορονοϊού.

Τέσσερις εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας, οι δαπάνες που πληρώνονταν μέσω κάρτας έφθαναν τα 81,7 δισ. τουρκικές λίρες (περίπου 11 δισ. ευρώ). Τέσσερις εβδομάδες μετά, είχαν πέσει στα 56,3 δισ τουρκικές λίρες δηλαδή είχαν μειωθεί κατά 25,4 δισ λίρες (περίπου 3,5 δισ ευρώ). Η επί μέρους ανάλυση των στοιχείων δείχνει τις δραματικές μειώσεις στα έξοδα που έχουν κάνει οι Τούρκοι πολίτες σε σημαντικούς τομείς διαβίωσης και αντανακλούν τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής τους.

Έτσι, ενδεικτικά, οι δαπάνες για υγεία μειώθηκαν κατά 48,2%, για τις αγορές μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου κατά 18,3%, για γενικές υπηρεσίες (εστιατόρια, κομμωτήρια, ξενοδοχεία κτλ) κατά 28%, για βενζίνη και καύσιμα κατά 36,7%, για οικοδομικά υλικά κατά 22,1%, για φόρους, πρόστιμα κτλ. κατά 57,5% , για ενοικιάσεις και πωλήσεις αυτοκινήτων κατά 29,4%, για ρουχισμό κατά 69,9%, για έπιπλα και διακόσμηση κατά 42,9%, για παιδεία, χαρτικά εκπαιδευτικό υλικό και είδη γραφείου κατά 49,3%.