Κυριάκος Μητσοτάκης: Το επίσημο πρόγραμμα του ταξιδιού στις ΗΠΑ — Δένδιας: Οι ΗΠΑ επισφραγίζουν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα (16/5) στις 22:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Σήμερα, Κυριακή (15/5), αναχωρεί για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός στην ιστορία που θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο.

Στη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά και διεθνή δίκτυα, ενώ θα συμμετάσχει και σε εκδηλώσεις της ελληνικής ομογένειας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την Κυριακή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη μεταξύ 15 και 17 Μαΐου.

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη: Η Ελλάδα παράγοντας ασφάλειας στη Μεσόγειο

O Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις ΗΠΑ ως πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αυτή είναι η στρατηγική και ο αέρας με τον οποίο θα κάνει τις επαφές του ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ. Το ταξίδι αυτό θα είναι πολυθεματικό και δεν θα καθοριστεί μόνο από την επιθετική τουρκική συμπεριφορά. Όπως μάλιστα λέγουν στελέχη της κυβέρνησης η Αθήνα δεν πάει στην Ουάσιγκτον μόνο για να διαμαρτυρηθεί για τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κεφαλαιοποιήσει η χώρα μας τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει κερδίσει ως ο κατεξοχήν αξιόπιστος συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Προφανώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα της εντεινόμενης εσχάτως τουρκικής προκλητικότητας, υπό το φως μάλιστα και του νέου γεωστρατηγικού τοπίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Τη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να απασχολήσουν ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και οι εξελίξεις στην ενέργεια, τώρα που η απεξάρτηση της Ευρώπης και της Δύσης από τα ρωσικά καύσιμα κρίνεται επιτακτική. Όπως έχει ήδη επισημανθεί πολλές φορές από την κυβέρνηση η Ελλάδα διεκδικεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι είναι ένας Ευρωπαίος ηγέτης που υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο, τη στρατηγική της διπλωματίας και ταυτόχρονα διατηρεί την απαιτούμενη ψυχραιμία έναντι των όποιων προκλήσεων κάτι που το απέδειξε στη μεγάλη κρίση του 2020 στον Έβρο και στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ιστορικού χαρακτήρα ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Εκεί, όπως λένε, θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στον αμερικανικό λαό, αλλά και στην ομογένεια. Η ομιλία του θα έχει προφανώς εθνικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο με θεματικό κέντρο τον ελληνισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται την Τρίτη να συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι αλλά και με προέδρους σημαντικών επιτροπών, όπως τον Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, αλλά και τον επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

Δένδιας: Οι ΗΠΑ επισφραγίζουν τον σημαντικό ρόλο της ΕλλάδαςΟ Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισημαίνει την σημασία της επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ενώ κάνει λόγο για ιστορική στιγμή στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

Πολύ σημαντική χαρακτηρίζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σε μια ιδιαίτερα σοβαρή συγκυρία, λόγω των δραματικών εξελίξεων στην περιοχή μας, καθώς και του ρόλου που η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, αλλά και λόγω της συνεισφοράς της στην προώθηση των κοινών αρχών και αξιών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής λίγο πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και την ομιλία του στο Κογκρέσο. Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι θεωρείται, δικαίως, ως η πιο αναβαθμισμένη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την ομιλία του πρωθυπουργού σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, κάνει λόγο για ιστορική στιγμή στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και σημαίνουσα συμβολική κίνηση από αμερικανικής πλευράς προκειμένου να τονιστεί η συμπόρευση Αθήνας και Ουάσιγκτον στο πεδίο των αξιών και των αντιλήψεων, ενώ σημειώνει ότι είναι ένα προνόμιο που δίδεται για πρώτη φορά σε Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναχώρησε χθες το βράδυ από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε στο άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, για την Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει στην αποστολή που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, γνωστοποιεί πως αναμένεται να έχει χωριστές επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, καθώς και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για την κλιματική αλλαγή Τζον Κέρι. Μάλιστα, όπως κάνει γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών, με τον Τζον Κέρι αναμένεται να εξαγγείλουν κοινή πρωτοβουλία για την προστασία των θαλασσών, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και του έμπρακτου και συνεχούς ενδιαφέροντος της ελληνικής κυβέρνησης για το περιβάλλον. Εξάλλου, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο υπουργός Εξωτερικών στην «αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, τόσο στον ενεργειακό τομέα, με την έναρξη κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου, όσο και σχετικά με το λιμάνι της πόλης, μέσω του οποίου μεταφέρονται δυνάμεις προς άλλες Νατοϊκές χώρες», τονίζοντας πως υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ

Κληθείς να απαντήσει τι σηματοδοτεί η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ μετά την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι κατά την τελευταία τριετία η στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ έχει ενισχυθεί σε πρωτοφανή βαθμό. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνει πως η δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA) αποτυπώνει σε νομικό πλέον πλαίσιο τη βούληση των δύο χωρών να εμβαθύνουν περαιτέρω τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και τη μακραίωνη σχέση συνεργασίας τους και σημειώνει πως οι ΗΠΑ επέλεξαν την Ελλάδα για τη συγκεκριμένη αμυντική επένδυση επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτόν τον σημαίνοντα στρατηγικό και σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Τη στιγμή μάλιστα, όπως προσθέτει, που το επίκεντρο της προσοχής τους ήταν ο Ινδο-Ειρηνικός.

Στο σημείο αυτό, επαναλαμβάνει ότι η εν λόγω συμφωνία είναι αμιγώς αμυντική δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε τρίτου, ενώ ενισχύει περαιτέρω την αμυντική θωράκιση της χώρας μας από εξωτερικές απειλές. Παράλληλα, παρατηρεί ότι το περιεχόμενο της στρατηγικής σχέσης της χώρας μας με τις ΗΠΑ δεν αποτυπώνεται αποκλειστικά στη MDCA, αλλά επίσης στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό που συνοδεύει το εν λόγω πρωτόκολλο τροποποίησης, αλλά και στον αμερικανικό νόμο «US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act», ο οποίος ψηφίστηκε το 2021 από το Κογκρέσο και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παραχωρήσεις υλικού, δάνεια, χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, συμμετοχή στο πρόγραμμα F35, αντικατάσταση υλικού, συνεργασία στο σχήμα «3+1».

«Πρακτικές που μπορεί να ήταν αποδεκτές στον 19ο αιώνα ή και για μέρος του 20ου, δεν είναι πλέον»

Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας στέλνει το διαχρονικό και σαφές μήνυμα: «Είμαστε υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας». Παράλληλα, καθιστά σαφές πως παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η συνεχής επανάληψη απειλής χρήσης βίας, ο αναθεωρητισμός δεν έχουν καμία θέση στις σχέσεις αυτές. «Οι πρακτικές αυτές είναι όχι μόνο απαράδεκτες, είναι καταδικαστέες. Και, βεβαίως, υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη συγκυρία» υπογραμμίζει.

Αναφερόμενος στο «πυκνό δίχτυ πολιτικο-διπλωματικών και αμυντικών συμφωνιών» που έχει συνάψει η κυβέρνηση, ο Νίκος Δένδιας τονίζει πως η Ελλάδα έχει διευρύνει τους ορίζοντες της, βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών εξελίξεων, έχει ρόλο και λόγο και χτίζει μεθοδικά συνεργασίες και συμμαχίες σε όλες τις γεωγραφικές περιοχής του πλανήτη, πέρα από την Ευρώπη. «Αυτό σηματοδοτεί και η τεράστια αποδοχή που έχει η υποψηφιότητά μας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έχουμε ξεπεράσει τις 100 υποστηρίξεις. Επίσης, θέτουμε τα θεμέλια για περαιτέρω ανοίγματα με την υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2027-2028 και για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης το 2035» αναφέρει. Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνει πως «αισθανόμαστε περήφανοι και δικαιωμένοι για την εξωτερική μας πολιτική».

Ερωτηθείς πόσο τον ανησυχεί το ενδεχόμενο οι επιπτώσεις του πολέμου στον ενεργειακό τομέα να δοκιμάσουν τελικά τη συνοχή της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, όπου πρέπει να σταθμίσει, από τη μια μεριά, την ενδυνάμωση της ενότητας και της αποφασιστικότητάς της στην υπεράσπιση των αρχών και αξιών της και, από την άλλη, τη μέριμνα για την εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας των πολιτών. Ωστόσο, εκφράζει την πεποίθηση ότι όπως με την πανδημία, έτσι και τώρα, η ΕΕ, τα κράτη-μέλη θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα εξευρεθεί τελικά μια λύση που δεν θα αφήνει κανέναν πολίτη απροστάτευτο.

Τέλος, σε ερώτηση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Νίκος Δένδιας αναφέρει πως η πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, στο σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών όπου διαβιοί η ελληνική κοινότητα, θα πρέπει να διερευνηθούν και ότι αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στους συνομιλητές του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, την οποία θα επισκεφθεί σε λίγες ημέρες. Σκιαγραφώντας τη σημερινή κατάσταση, παρατηρεί πως η Ρωσία βρήκε απέναντί της το σύνολο των δημοκρατικών χωρών, αλλά και των δημοκρατικών κοινωνιών, που δείχνουν να αφυπνίζονται και τονίζει πως το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «πρακτικές που μπορεί να ήταν αποδεκτές στον 19ο αιώνα ή και για μέρος του 20ου, δεν είναι πλέον. Έννοιες και αρχές όπως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η αποφυγή χρήσης βίας ή απειλής χρήσης βίας, επανέρχονται, με δραματικό μάλιστα τρόπο, στον πυρήνα των διεθνών σχέσεων, απονομιμοποιώντας τα όποια αναθεωρητικά αφηγήματα. Με ό,τι αυτό σημαίνει για όλο τον κόσμο, αλλά και για την περιοχή μας».