Κυριάκος… αυτοκαταστροφικός! Ενώνει Τσίπρα, Φώφη, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη με το εργασιακό έκτρωμα!

Κυριάκος

Μόνο… επίτευγμα μπορεί να θεωρηθεί αυτό που έχει καταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν εξηγείται αλλιώς…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, βρίσκονται… κατάφατσα με τον κίνδυνο της πολιτικής απομόνωσης το επόμενο διάστημα, καθώς αποτελεί πολιτική επιλογή το να τεθεί σε δημόσιο διάλογο και να προωθηθεί για ψήφιση στην Βουλή το νομοσχέδιο για την αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας.

Κι εκεί… ετοιμάζεται πόλεμος! Οι διατάξεις του νομοθετήματος του υπουργείου Εργασίας που αφορούν την διευθέτηση του ωραρίου αλλά και την συνδικαλιστική δράση γίνονται αντιληπτές από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων από το κέντρο και αριστερά ως προσπάθεια κατάργησης του 8ώρου και πισωγυρίσματος στα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις πολιτικές αφετηρίες των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα 25).

Σε αυτό το πολιτικό φόντο διοργανώνονται αύριο Πέμπτη δεκάδες κινητοποιήσεις σε όλη την χώρο στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει οι τριτοβάθμιες οργανώσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επίσης δεκάδες εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες.

Πολιτικό – κοινωνικό μέτωπο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η έκκληση για πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Εργατική Πρωτομαγιά. Εκεί επισημαίνονταν πως «το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν χρέος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, και να βρεθούν με πραγματική διάθεση ενότητας και αγώνα». Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει θέσει ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα την αντίθεση στο εργασιακό νομοσχέδιο με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για την «μάχη των μαχών».

Lockdown ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «πόλεμο κατά του κόσμου της εργασίας» το νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο χρεώνει προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως μια κεντρική πολιτική επιλογή που θα «εκτελέσει» ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ ταυτισμένη με τα πιο ακραία επιχειρηματικά συμφέροντα» αποκαλώντας την «κυβέρνηση – εντολοδόχο των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ», με στόχο «να διαλύσει κατακτήσεις ενός αιώνα και να μας οδηγήσει στην πλήρη επικράτηση της εργασιακής ζούγκλας».

Αναφορικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «διάλυση του οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση του ετήσιου ορίου υπερωριακής απασχόλησης, διευθέτηση χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις αντί για επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις και απελευθέρωση καταχρηστικών απολύσεων». Επίσης μιλά για «διατάξεις που στοχεύουν στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος, στον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και στην περαιτέρω υποβάθμιση του ΣΕΠΕ».

ΚΙΝ.ΑΛ: Οι συντηρητικές δυνάμεις ακυρώνουν δικαιώματα

Φώφη Γεννηματά ΚΙΝΑΛ

Επιστροφή στο παρελθόν χαρακτήρισε τις νομοθετικές αλλαγές που πρόκειται να επιχειρήσει η κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά, τοποθετώντας το ΚΙΝ.ΑΛ στις πολιτικές δυνάμεις που δεν θα στηρίξουν το νομοσχέδιο. Όπως ανέφερε σε μήνυμά της «αγωνιζόμαστε για να αποφύγουμε το οδυνηρό πισωγύρισμα σε περιόδους και καταστάσεις που η ιστορία άφησε πίσω της».

Τόνισε παράλληλα πως «η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι συντηρητικές δυνάμεις και μαζί τους η ΝΔ – εκμεταλλεύονται την πανδημία για να ακυρώσουν αγώνες και δικαιώματα που είναι ταυτισμένα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική κινητικότητα. Μισή δουλειά, μισός μισθός, ωράριο-λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες, τηλεργασία χωρίς κανόνες, συνθέτουν νέες μορφές απασχόλησης, που θα διευρύνουν τις ανισότητες, θα βάλουν στο περιθώριο τη νέα γενιά και θα φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερους».

Έτοιμο για… πόλεμο το ΚΚΕ

Για μαζική συμμετοχή στις απεργιακές διαδηλώσεις της 6ης Μάη καλεί το ΚΚΕ που εδώ και πολύ καιρό έχει θέσει στην προμετωπίδα των πολιτικών του στόχων την αντίθεση στο εργασιακό νομοσχέδιο. Στο μήνυα της Κ.Ε του ΚΚΕ για την Πρωτομαγία μεταξύ άλλων επισημαίνονταν πως «υβέρνηση, ΕΕ, μεγάλη εργοδοσία ετοιμάζουν τη νομοθέτηση της 10ωρης δουλειάς. Για πρώτη φορά μετά την κατάργηση του 10ωρου το 1920, η κυβέρνηση επαναφέρει το 10ωρο παρουσιάζοντάς το ως πρόοδο».

Κουτσούμπας

Επισημάνθηκε επίσης ότι το νομοθέτημα «βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων. Με το νομοσχέδιο πλέον το πόσο δουλεύουν, αμείβονται, ξεκουράζονται οι εργαζόμενοι θα καθορίζεται από την ατομική συμφωνία κάθε μεμονωμένου εργαζόμενου με την εργοδοσία. Παράλληλα επιχειρείται να δοθεί πλήγμα στα εργατικά συνδικάτα, θέτοντας ασφυκτικούς περιορισμούς στο απεργιακό δικαίωμα και συνολικά στη συνδικαλιστική δράση για να έχει λυμένα τα χέρια η εργοδοσία να ξεσαλώνει στις πλάτες των εργαζομένων».

Επανέρχονται οι ρυθμίσεις των μνημονίων λέει ο Βαρουφάκης

Βαρουφάκης

Με την περίοδο των μνημονίων συνδέει το εργασιακό νομοσχέδιο το Μέρα 25 σημειώνοντας πως «κεκτημένα που μετά από 11 χρόνια βάρβαρης επίθεσης των μνημονίων έγιναν ζητούμενα, μετά την κορωνοϊού εποχή και με τον κ. Χατζηδάκη ως Superman της τρόικας και της εργοδοσίας, γίνονται ακόμα πιο δύσκολα να διασφαλισθούν. Με μια συντηρητική, αντεργατική, μνημονιακή Κυβέρνηση που λειτουργεί ως φερέφωνο της τρόικας, του ΣΕΒ, των funds και της ολιγαρχίας».

Το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη τάσσεται «με τις σύγχρονες μορφές πάλης που αναδύονται δίπλα στις ήδη παραδοσιακές, για να απαιτηθούν μικρότερα ωράρια πλήρους απασχόλησης (όπως δειλά έχει αρχίσει να συμβαίνει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου), πλήρη ασφάλιση, πληρωμένες υπερωρίες, νόμιμες άδειες, κατάργηση της ενοικίασης της εργασίας, αξιοπρεπείς και καλύτερους μισθούς και βέβαια συλλογικές συμβάσεις εργασίας»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*