Κυπριακή ΑΟΖ: Επιτάχυνση των διαδικασιών για επιβολή κυρώσεων για τις τουρκικές προκλήσεις – Οργή στη Γαλλία για τον ξυλοδαρμό διαδηλωτή των «κίτρινων γιλέκων» από την αστυνομία

Προς επιτάχυνση κινούνται οι διαδικασίες για την κατάρτιση της λίστας των ατόμων και των οντοτήτων που θα περιληφθούν στη λίστα των κυρώσεωνγια τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖόπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφωνήσαν σήμερα στις Βρυξέλλες να ζητήσουν από την ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, relex, να επισπεύσει τις διαδικασίες, γνωστοποίησε ο Μπορέλ.

«Υπό το πρίσμα των νέων τουρκικών παράνομων γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο καλεί την αρμόδια ομάδα εργασίας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της όσον αφορά τους καταλόγους των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις προαναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ομάδα εργασίας πρέπει να επισπεύσει την εργασία της και να καταλήξει σε απόφαση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, προήδρευσε της τακτικής συνάντησης του ΣΕΥ και ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες πως η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις αλλά με έναρξη την κατάλληλης προεργασίας για τα επόμενα βήματα της ΕΕ παράλληλα και σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Συζητήσαμε για τη Λιβύη αλλά χωρίς λήψη αποφάσεων», τόνισε ο Ζ. Μπορέλ, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου, όπου «συμμετείχε όλο το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Ο ίδιος τόνισε ότι «είμαστε σε εκεχειρία, αλλά όχι ακόμα και σε πλήρη κατάπαυση του πυρός» και ανακοίνωσε ότι και οι δυο πλευρές έχουν ορίσει πέντε διαπραγματευτές που θα καταλήξουν στην κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, η κατάπαυση του πυρός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη επιχείρησης της ΕΕ για την επιτήρηση της επιβολής του εμπάργκο, όπως για παράδειγμα η επιχείρηση «Σοφία». Η επιχείρηση «Σοφία» πρόκειται να ενεργοποιηθεί εκ νέου, αλλά όπως εξήγησε ο Μπορέλ, με επαναπροσδιορισμό της αποστολής της.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι υπουργοί ενημερώθηκαν αντάλλαξαν πληροφορίες και διόρισαν ομάδες εργασίας οι οποίες εξετάζουν επιμέρους πτυχές του ζητήματος με εντολή να καταλήξουν ως το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών.

 

Οργή έχει προκαλέσει στη Γαλλία βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να ξυλοκοπούν έναν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο Παρίσι το Σάββατο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων».

Στα πλάνα του βίντεο, ένας αστυνομικός φαίνεται να χτυπά επανειλημμένως έναν άνδρα, ο οποίος είναι πεσμένος στο έδαφος.

Το συμβάν βιντεοκοπήθηκε από άλλους διαδηλωτές και δημοσιεύτηκε από μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων.

Όπως αναφέρει το BBCέχει διαταχθεί έρευνα για το περιστατικό και ο εισαγγελέας γνωστοποίησε ότι η έρευνα είναι ήδη σε εξέλιξη για να διευκρινιστεί εάν πρόκειται για «βία εκ προθέσεως από άτομο σε θέση εξουσίας».

Περί τα 60 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των διαδηλωτών με την αστυνομία.