Κυνική ομολογία! Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα μειωθούν 20 με 25% – Καιρός: Ζέστη και σκόνη. Στους 35 βαθμούς η θερμοκρασία

Μείωση μισθών, εκ περιτροπής εργασία

Με την εκ περιτροπής εργασία που καθιέρωσε η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για μείωση των μισθών των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Το lockdown τελειώνει, αλλά όχι και ο εφιάλτης των εργαζομένων. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν με πετσοκομμένες αμοιβές σε ποσοστό 20 ως 25%. Αιτία η εκ περιτροπής εργασία που καθιέρωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ήδη διαμηνύσει πως σκοπεύουν να εφαρμόσουν την εκ περιτροπής εργασία από τον επόμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι όταν επιστρέψουν στην εργασία τους θα τεθούν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.

Αυτό σύμφωνα και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σημαίνει ότι θα δουλεύουν δύο αντί για τέσσερις εβδομάδες τον μήνα, και θα παίρνουν το μισό μισθό. Οι αποδοχές τους θα μειωθούν κατά 20% με 25%, γιατί το υπόλοιπο 60% θα το πληρώνει το Δημόσιο μέσα από το πρόγραμμα SURE.

Πιο συγκεκριμένα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι για την 15ήμερη εργασία ο εργοδότης θα καταβάλει το μισό μισθό που έπαιρνε προ πανδημίας ο εργαζόμενος και το κράτος θα καλύπτει έως και το 60% του υπόλοιπου μισθού. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος που προ κρίσης είχε πλήρη απασχόληση και μισθό 1.000 ευρώ, με την εκ περιτροπής εργασία θα παίρνει  500 ευρώ από τον εργοδότη του. Από τα υπόλοιπα 500 ευρώ το κράτος θα καλύπτει στο καλύτερο σενάριο, το 60%, δηλαδή 300 ευρώ. Ετσι, οι τελικές μηνιαίες αποδοχές του εργαζόμενου θα φθάνουν στα 800 ευρώ – άρα, θα έχει μείωση μισθού της τάξης των 200 ευρώ.

Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν επίσης ότι, ανεξαρτήτως του ποσοστού μερικής αναπλήρωσης, θα μπει και πλαφόν 650 ευρώ στο ύψος της κρατικής επιδότησης. Για τους υψηλόμισθους εργαζόμενους η μερική κρατική κάλυψη από το κράτος δεν θα ξεπερνά τα 650 ευρώ – εάν, δηλαδή, ένας εργαζόμενος προ κρίσης είχε μισθό 2.500 ευρώ, στην εκ περιτροπής εργασία θα πάρει από τον εργοδότη του 1.250 ευρώ. Από τα υπόλοιπα 1.250 ευρώ το κράτος θα καλύψει μόνον τα 650 ευρώ και όχι τα 750 ευρώ που αντιστοιχούν στο 60% του μισού μισθού. Αυτό σημαίνει πως ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα έχει πια συνολικές αποδοχές 1.900 ευρώ και θα δει τον μισθό του να μειώνεται κατά 600 ευρώ τον μήνα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να χρηματοδοτήσει αυτή την μερική αναπλήρωση μισθού μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE – το πρόγραμμα για την στήριξη της απασχόλησης που έχει προαναγγείλει η Κομισιόν και η υλοποίησή του θα συζητηθεί στο Eurogroup της Παρασκευής.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, το πρόγραμμα SURE θα έχει ύψος 100 δις ευρώ, θα βασίζεται σε εθελοντικές εγγυήσεις που θα παράσχουν τα κράτη-μέλη και θα διαθέτει χαμηλότοκα δάνεια για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την στήριξη της απασχόλησης. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να λάβει από το SURE ποσό κοντά στο 1,5 δις, το οποίο με μόχλευση μπορεί να φθάσει και στα 2,5 δις ευρώ.

Μετά το προαναφερόμενο ρεπορτάζ γίνονται κατανοητές πλήρως και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος στην ερώτηση αν το κράτος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα θα υπάρξει γενική μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας απάντησε κυνικά «δεν μπορώ να εγγυηθώ για την δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία. Καπιταλισμό έχουμε στην Ελλάδα και οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες καθορίζουν με ποιο τρόπο θα κινηθούν».

 

Καιρός: Ζέστη και σκόνη – Στους 35 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα

Ηλιοφάνεια και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης αναμένονται για σήμερα, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα πέντε και τοπικά στο Αιγαίο τα έξι μποφόρ. Πιο αναλυτικά, αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές μόνο νεφώσεις κατά τόπους. Η ορατότητα στο βόρεια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο θα είναι τοπικά περιορισμένη έως το πρωί, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Μακεδονία και στη Θράκη θα κυμανθεί από 11 έως 31 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 14 έως 33, στα νότια ηπειρωτικά από 16 έως 34, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 27, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 15 έως 33, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 12 έως 27 και στην Κρήτη από 16 έως 32.

Οι άνεμοι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα γίνουν μεταβαλλόμενοι 2 έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική θα υπάρχει ηλιοφάνεια με αραιές μονό νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως τρία μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι ίδιας έντασης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς.

Ηλιοφάνεια και στη Θεσσαλονίκη με αραιές μονό νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως δύο μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν νότιοι έως τρία μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θεμοκρασία: Από 12  ως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΛΑΔΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4, από το μεσημέρι νοτίων διευθύνσεων έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις στα βόρεια. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα Δωδεκάνησα έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*