Κυνική ομολογία από Παναγιωτόπουλο ότι συνεχίζουμε και στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία

Στα μουλωχτά και χωρίς επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση Βουλής και λαού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την πολιτική εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, πέρα από τα χειροκρότημα του Κογκρέσου στον Έλληνα πρωθυπουργό και τα εισιτήρια για αγώνα του NBA.

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη δια στόματος του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν ότι «περίπου 20 χώρες ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας και πολλές χώρες δίνουν πυρομαχικά πυροβολικού, συστήματα παράκτιας άμυνας, άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που είναι κρίσιμης σημασίας, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία. Άλλες δεσμεύτηκαν για την εκπαίδευση των δυνάμεων της Ουκρανίας και τη διατήρηση των στρατιωτικών της συστημάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Λόιντ Όστιν και ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε διαβεβαιώσει την Βουλή ότι δεν θα υπάρξει άλλη αποστολή όπλων και δεν θα αποκλειστούν τα νησιά εις βάρος των εθνικών και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Με άλλα λόγια, στα μουλωχτά και χωρίς επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση Βουλής και λαού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την πολιτική εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα.

Στο σκληρό «πρέσινγκ» από τους τομεάρχες Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργο Τσίπρα, αλλά και του τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με την αποστολή αμυντικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η Ελλάδα στέλνει κι άλλα όπλα στο Κίεβο.«Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της», δικαιολόγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντώντας για την αποστολή. «Η Ελλάδα», συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ που πράττουν το ίδιο». Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε να ανακοινώσει τι όπλα στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία.

Η ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα όπλα στην Ουκρανία

Για το θέμα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας επίκαιρη ερώτηση.

«Το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters με την αποκαλυπτική δήλωση του Υπουργού Άμυνας των Η.Π.Α. Λόιντ Όστιν, δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας» επισημαίνει στην ερώτησή του ο Θοδωρής Δρίτσας.

Ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έγινε γνωστό ότι η ελληνική Κυβέρνηση έσπευσε να συνδράμει το ουκρανικό κράτος, με όπλα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με καθυστέρηση η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τότε το γεγονός, ισχυριζόμενη ότι στέλνει κατασχεμένα όπλα τύπου καλάσνικοφ, άχρηστα για τον ελληνικό στρατό».

Και προσθέτει:

«Έκτοτε μέχρι και σήμερα, πληθαίνουν οι πληροφορίες που προέρχονται όχι μόνο από δημοσιογραφικές αλλά και από άλλες πηγές, με βάση τις όποιες φαίνεται ότι η αποστολή όπλων, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στην Ουκρανία συνεχίζεται αδιάλειπτα, με ρυθμούς διαρκώς αυξανόμενους».

Στην ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό ο Θοδωρής Δριτσας θέτει τα εξής ερωτήματα:

Προτίθεται να ενημερώσει τον ελληνικό λαό δια της Βουλής των Ελλήνων με την ευκαιρία της παρούσας Επίκαιρης Ερώτησής μου, αναφορικά με το ποιες ποσότητες και τι κατηγορίες όπλων και πυρομαχικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αποσταλεί από την ελληνική Κυβέρνηση στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα και αν υπάρχει σχεδιασμός για τη συνέχιση αυτών των αποστολών;
Επειδή φαίνεται να ισχύουν τα παραπάνω, με βάση ποιες επίσημες αποφάσεις η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αυτές τις πρωτοβουλίες; Έχουν υπογραφεί συμβάσεις; Γιατί δεν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και τέλος, με βάση ποιο νομικό πλαίσιο νομιμοποιούνται αυτές οι αποστολές;