
Την επικοινωνιακή της προσπάθεια να «πουλήσει» την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το «νέο αναβαθμισμένο σχολείο» ως κάτι το ιδανικό, συνέχισε η κυβέρνηση με μια ακόμα φιέστα, στην οποία έλαβε μέρος –εκτός από την αρμόδια υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως– και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, έξω από το 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου που γινόταν η παρουσίαση του νέου αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου, πραγματοποιούταν παράσταση διαμαρτυρίας από γονείς και εκπαιδευτικούς, που εξέφραζαν την έντονη αντίθεσή τους, τόσο για το μέτρο της αξιολόγησης που φέρνει το Υπ. Παιδείας, όσο και γενικότερα για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι φωνές των διαδηλωτών και τα συνθήματα ακούγονταν καθαρά μέσα στην αίθουσα που γίνονταν η παρουσίαση, με τον πρωθυπουργό να αναγκάζεται να κάνει αναφορά στην παράσταση διαμαρτυρίας. Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αποδώσει τη διαμαρτυρία μόνο στο θέμα της αξιολόγησης, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ότι η αξιολόγηση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά επιβράβευσης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μέσω αυτής «γινόμαστε καλύτεροι».
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης παρέλειψε να αναφερθεί στα αρνητικά αυτής της επιλογής, τη στιγμή μάλιστα που το νομοσχέδιο δίνει υπεραρμοδιότητες στους διευθυντές των σχολείων. Επίσης, η κίνηση αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να ξεκινάει με αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και να δρομολογεί την επέκτασή της και σε άλλους τομείς του Δημοσίου.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι επιθυμεί να υπάρχουν «ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά» που φοιτούν στα σχολεία. Ο ίδιος όμως, αναίρεσε στη συνέχεια αυτά που ανέφερε, στέλνοντας μήνυμα αποτροπής για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Δεν είναι για όλους τα πανεπιστήμια, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, προτρέποντας ουσιαστικά τους νέους να προχωρήσουν σε μετα-λυκειακές σπουδές, ιδιωτικά ΙΕΚ, κολέγια κ.ά. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, θα στερήσει φέτος σε χιλιάδες υποψηφίους τη δυνατότητα να εισαχθούν σε κάποιο ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Επίσης, οι «ίσες ευκαιρίες για όλους» δεν γίνονται πραγματικότητα με το «πολλαπλό βιβλίο» που ενισχύει την ανισότητα από σχολείο σε σχολείο και από γειτονιά σε γειτονιά, ούτε με την «αυτονομία» του σχολικού συγκροτήματος που ουσιαστικά το αποκόβει από την κρατική χρηματοδότηση και το παραδίδει στο έλεος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, δήλωσε ενθουσιασμένος «για τις μεγάλες αλλαγές» που προωθεί η κυβέρνηση, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα προς όλους «για να δημιουργηθούν προοπτικές ζωής».
Η επικοινωνιακή στρατηγική προώθησης του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί με τη συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, η οποία έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.
Τρίμηνη παράταση για το Μy Data
Για τον Οκτώβριο μετατίθεται η έναρξη των ηλεκτρονικών βιβλίων από τις επιχειρήσεις που κανονικά θα ξεκινούσε την 1η Ιουλίου.
Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ η διαβίβαση των ηλεκτρονικών τιμολογίων στην πλατφόρμα myDATA θα γίνει σε δυο φάσεις ως εξής:
■ Από 1/10/2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους, που εκδίδουν από την ημερομηνία αυτή και μετά:
■ Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 50.000 ευρώ.
■ Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.
■ Από 1/11/2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως την 31/3/2022. Σημειώνεται ότι ειδικά για το 2021 η υποχρέωση διαβίβασης αφορά μόνο τα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων.
Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών (ταμειακών μηχανών κ.λπ.) με την ΑΑΔΕ σταδιακά, και μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ) υποχρεούνται:
■ Να αναβαθμίσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους, ώστε να παράγουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης,
■ Να διασυνδεθούν, ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή (1 προς 1) σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα myDATA,
■ Nα αποσύρουν πλήρως παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης, τακτοποιώντας την εικόνα τους στο Φορολογικό Μητρώο.
Η υποχρέωση διασύνδεσης και οι αντίστοιχες προθεσμίες αναβάθμισης-απόσυρσης για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ΦΗΜ διαμορφώνονται ως εξής:
Από 1/9/2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς οι επιχειρήσεις που:
● βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και
● το 2019 είχαν τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ
Από 1.10.2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς οι επιχειρήσεις που:
● βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και
● το 2019 είχαν τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ.
Από 1/11/2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.
«Λευκός καπνός» για τη νέα ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Επιτεύχθηκε συμφωνία, τουλάχιστον στα πιο βασικά σημεία, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανακοινώθηκε και από το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα υπήρξε συμφωνία στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που έγινε στο Λουξεμβούργο.
«Σήμερα στο Λουξεμβούργο πετύχαμε την πιο φιλόδοξη πολιτική μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από την δεκαετία του 1990. Δημιουργήσαμε το κατάλληλο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ασφάλεια, την επάρκεια και τη βιωσιμότητα των αγροδιατροφικών μας συστημάτων. Μια δίκαιη, πράσινη, κοινωνική και τελικά πιο βιώσιμη ΚΑΠ», δήλωσε μετά την επίτευξη της συμφωνίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος μαζί με τον υφυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου και τον ΓΓ κ. Κ. Μπαγινέτα, εκπροσώπησαν τη χώρα μας.
Μετά το Brexit και μια εντατική περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα, για την οποία χρειάστηκαν τρία έτη εξαντλητικής διαβούλευσης και έξι διαφορετικές Προεδρίες Κρατών – Μελών της ΕΕ, βρέθηκε η χρυσή τομή για το μέλλον των αγροτών μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Η νέα ΚΑΠ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη γεωργία και τους περιβαλλοντικούς στόχους, ενώ εκτός των οικονομικών περιλαμβάνει και κοινωνικούς στόχους.
Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, με τη συγκεκριμένη συμφωνία η χώρα μας πέτυχε τη διατήρηση των πόρων της ΚΑΠ στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (της τάξης των 19,3 δις ευρώ), παρά την μείωση κατά 10% του συνολικού ενωσιακού προϋπολογισμού για την ΚΑΠ. Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις του Υπουργείου κάνουν λόγο για μία συμφωνία που αποτελεί ισορροπημένο συμβιβασμό σε σχέση με τις θέσεις του Συμβουλίου της ΕΕ για ευελιξία και απλούστευση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ενιαία ενωσιακή διαχείριση.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΑΑΤ πρόκειται για μία συμφωνία που:
• Προωθεί την ηλικιακή αναδιάρθρωση του γεωργικού τομέα, ενισχύοντας στοχευμένα τους νέους γεωργούς
• Στηρίζει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, ώστε να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές και κατ’ επέκταση βιώσιμες
• Ενισχύει δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα
• Διευρύνει τις δυνατότητες καινοτόμων επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα
• Αναδεικνύει τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Η νέα ΚΑΠ αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό του ελληνικού πρωτογενή τομέα ειδικά μετά την δεκαετία της κρίσης και των μνημονίων και την πανδημία που ακολούθησε. Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες σχετικά με την δυνατότητα να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη προοπτική και προστιθέμενη αξία τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της χώρας, επισημαίνονται οι δυνατότητες για προστασία πολύτιμων φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας των αγροτικών περιοχών όπως και για την τόνωση της κοινωνικής συνοχής στην ελληνική ύπαιθρο.
Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος