Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Οι πρώτες απολύσεις στο δημόσιο με τη σφραγίδα της ΝΔ – Φάμελλος: Η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη πυροπροστασίας, πρόληψη πυρκαγιών

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι επτά απολύσεις στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για ξεκάθαρα εκδικητικές διώξεις κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλει τις πρώτες απολύσεις που πραγματοποιούνται στο δημόσιο με τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει ο Ενιαίος Σύλλογος ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, οι λόγοι της απόλυσης «είναι ξεκάθαρα εκδικητικοί, καθώς οι απολύσεις αφορούν 7 από τους 35 εργαζόμενους στο Ταμείο, αυτούς που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες μεταξύ άλλων ορίσθηκε ο συγκεκριμένος υπάλληλος ως εκκαθαριστής του Ταμείου και ορίσθηκε η διαδικασία της εκκαθάρισης, υπόθεση που εκδικάζεται την Τρίτη 8 Ιουνίου».

«Με την καταγγελία της σύμβασής τους, δηλαδή την απόλυσή τους, ολοκληρώνεται μια μεθόδευση που στοχεύει στην εργασιακή και οικονομική εξόντωση των συγκεκριμένων συναδέλφων, δεδομένου ότι δεν μπορούν καν να λάβουν το επίδομα ανεργίας, διότι δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα, εξαιτίας της προηγούμενης θέσης των συμβάσεών τους σε καθεστώς αναστολής!» αναφέρει ο ενιαίος σύλλογος ΥΠΠΟ Αττικής.

Η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού, ο Κώστας Ζαχαριάδης, τομεάρχης Εσωτερικών, ο Πάνος Σκουρολιάκος, αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Αθήνας βρέθηκαν σήμερα στο ΥΠΠΟΑ για να διαμαρτυρηθούν για τις πρώτες απολύσεις στο δημόσιο και η δημοκρατία των «Αρίστων».

βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΠΟΑ

«Η κ. Μενδώνη με τον ίδιο δημοκρατικό σεβασμό που έχει αντιμετωπίσει πλείστα όσα θέματα, αντιμετώπισε και τους βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεν είχε χρόνο και τους παρέπεμψε στο διευθυντή του γραφείου της. Επειδή όμως οι πρώτες απολύσεις στο δημόσιο δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό –μην ξεχνάμε και το εργασιακό νομοσχέδιο- ας γνωρίζει η κ. Μενδώνη ότι όσες αντιδημοκρατικές μεθόδους και αν χρησιμοποιήσει δεν πρόκειται οι απολυμένοι συμπολίτες μας να μείνουν ανυπεράσπιστοι» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Η ανακοίνωση του Ενιαίου συλλόγου ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων

«Την απόλυση επτά (7) εργαζομένων από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας κοινοποίησε στις 31/5/2021 ο εκκαθαριστής του Ταμείου Ευάγγελος Χουντάλας!

Η πρωτοφανής και απαράδεκτη αυτή ενέργεια του διορισμένου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκκαθαριστή έρχεται να επισφραγίσει μια διαδικασία που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν τέθηκαν σε καθεστώς “αναστολής σύμβασης” μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2020, αρχικά δύο και στη συνέχεια άλλοι πέντε εργαζόμενοι.

Στη συνέχεια, με νέα του απόφαση στις 17 Δεκεμβρίου, ο εκκαθαριστής έθεσε όλους τους παραπάνω εκ νέου σε καθεστώς αναστολής της εργασίας από 21-12-2020 έως και 31-8-2021, χωρίς ούτε καν να προβλεφθεί κάποια αποζημίωση για το διάστημα της αναστολής ούτε βέβαια να μπορούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να λάβουν έστω τα 534 ευρώ λόγω κόβιντ.

Τώρα, με την καταγγελία της σύμβασής τους, δηλαδή την απόλυσή τους, ολοκληρώνεται μια μεθόδευση που στοχεύει στην εργασιακή και οικονομική εξόντωση των συγκεκριμένων συναδέλφων, δεδομένου ότι δεν μπορούν καν να λάβουν το επίδομα ανεργίας, διότι δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα, εξαιτίας της προηγούμενης θέσης των συμβάσεών τους σε καθεστώς αναστολής!

Οι παραπάνω εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί από το 1997 έως το 2008 και σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4598/2019, όπου προβλέφθηκε το πέρασμα της λειτουργίας του παιδικού σταθμού και της λειτουργίας των κατασκηνώσεων στο ΥΠΠΟΑ και η ένταξη των εργαζομένων στις δομές του, θα έπρεπε ήδη να έχουν ενταχθεί στις προσωποπαγείς θέσεις που είχαν προβλεφθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Παρότι υπέβαλαν την προβλεπόμενη αίτηση και, κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών τους, συντάχθηκε σχετική έκθεση, η οποία διαβιβάστηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το οποίο έκρινε ότι πληρούν τις απαιτήσεις των άρθρων 4 έως 9 του Υπαλληλικού Κώδικα και τα τυπικά προσόντα της εκπαιδευτικής βαθμίδας και της ειδικότητας τους και γνωμοδότησε θετικά υπέρ της μεταφοράς τους στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τώρα απολύονται!»

 

Σ. Φάμελλος: Η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη πυροπροστασίας και πρόληψης πυρκαγιών πριν να είναι αργά

«Πρέπει να επιταχύνουμε και τα προληπτικά μέτρα, αλλά και τα μέτρα για να αλλάξουμε τρόπο ζωής, παραγωγής και κατανάλωσης», δήλωσε ο Σ. Φάμελλος, Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφερόμενος στην κλιματική κρίση

Την ανάγκη άμεσης πυροπροστασίας έθιξε, σε συνέντευξή του εχθές, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά. Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή τις δύο πρόσφατες μικρές πυρκαγιές στη Θεσσαλονίκη – μία στην Πυλαία και μία στην Λακκιά – ανέφερε πως απέδειξαν ότι «η φετινή περίοδος, δεν είναι μία εύκολη περίοδος. Υπάρχει μία μεγάλη καθυστέρηση και αδράνεια στη δασοπροστασία σε πάρα πολλά πεδία, παρότι είχαν ήδη δρομολογηθεί λύσεις με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις που τώρα έχουν παγώσει».

Ο Σ.Φάμελλος δήλωσε πως «η κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει την εθνική στρατηγική για τα δάση του 2018 – παρότι την είχε αποδεχτεί στη Βουλή-  και δεν υλοποιεί την πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών που έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ από το 2019 και προβλέπει τη διαδικασία καθαρισμού και προστασίας οικισμών και δασών. Στην πολιτική πρόληψης πυρκαγιών προβλέπεται και η πρόσληψη 500 δασοπόνων και δασολόγων, που είχε δρομολογηθεί το 2019 αλλά δεν υλοποιήθηκε ακόμη».

Επιπλέον, σχολίασε την υπέρμετρη καύσιμη ύλη που υπάρχει περιμετρικά της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα στα δάση του Σέιχ-Σου και του Ωραιοκάστρου. Για τα θέματα αυτά έχουν γίνει επανειλημμένα εδώ και ένα χρόνο πολλές ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τον καθαρισμό και τις χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί στους δήμους για τη συντήρηση και την προστασία του, καθώς είναι απαραίτητη η συνεργασία Δήμων, Περιφερειών και πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Μετά την ανάδειξη του θέματος από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, υπάρχουν πλέον δύο ανακοινώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Νέαπολης-Συκεών που επιβεβαιώνουν και τον κίνδυνο πυρκαγιάς και την ανάγκη για άμεση δράση στα περιαστικά δάση της πόλης. Η άμεση παρέμβαση είναι αναγκαία και για τον καθαρισμό και συνολικά για τη δασοπροστασία και θα συμβάλει και στην απασχόληση ανέργων αν γίνει με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Επιπλέον, ο Σ.Φάμελλος ανέφερε το ζήτημα της παραχώρησης σε ιδιώτη της Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τι οικονομικά βάρη θα επωμιστούν η πολιτεία ή οι πολίτες. Η κυβέρνηση επέλεξε να παραχωρήσει σε ΣΔΙΤ την περιφερειακή της Θεσσαλονίκης ενώ «με την κατασκευή του fly-over θα υλοτομηθούν 70στρ. δάσους στο Σέιχ Σου, το οποίο είναι περιβαλλοντικά απαραίτητο για την πόλη, ενώ θα σωρεύσει κυκλοφορία και ρύπανση που θα επηρεάσουν αρνητικά τις περιοχές κοντά στην Περιφερειακή Οδό» πρόσθεσε.

Σχετικά με την κλιματική κρίση, ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως σύμφωνα με μετρήσεις του Αστεροσκοπείου, η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας από τον παγκόσμιο μέσο όρο και μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιών. «Για αυτόν τον λόγο πρέπει να επιταχύνουμε και τα προληπτικά μέτρα, αλλά και τα μέτρα για να αλλάξουμε τρόπο ζωής, παραγωγής και κατανάλωσης. Έχουμε μεγάλη καθυστέρηση στην προετοιμασία, παρότι είχαμε συντάξει και ψηφίσει σχετικό νόμο το 2016, και πρέπει να γίνει μια συζήτηση για τη μελέτη προσαρμογής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πρέπει να επηρεάσει όλα τα έργα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης».

Τέλος, αναφορικά με εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, το εργασιακό και το νέο πτωχευτικό κώδικα δήλωσε πως η κυβέρνηση ενεργοποιεί μία λαιμητόμο απέναντι στους μικρομεσαίους και τους ιδιοκτήτες, ενώ παράλληλα αυτή τη βδομάδα ξεκινούν στη Βουλή οι επιτροπές για το εργασιακό νομοσχέδιο, που μας οδηγεί στον εργασιακό μεσαίων ενώ παράλληλα αποτελεί ένα βαθύτατα αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο, που σχεδόν απαγορεύει τις απεργίες και εκφοβίζει τους συνδικαλιστές να προβούν σε οποιαδήποτε διεκδίκηση εργασιακών κεκτημένων. ​

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*