Κυβέρνηση: Με διπλασιασμό, λιγνιτικής παραγωγής, επιδοτήσεις δισ. ευρώ σε ιδιώτες επιχειρεί να προλάβει τις ελλείψεις στην Ενέργεια — Πληθωρισμός: Τραπεζίτες και πολιτικοί έτοιμοι για ακόμη πιο μεγάλα λάθη — Ξεκινά το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη

Η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε επίπεδο διπλάσιο από το τρέχον, δηλαδή στις 10 τερραβατώρες, βρίσκεται, όπως μεταδίδει..

Η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε επίπεδο διπλάσιο από το τρέχον, δηλαδή στις 10 τερραβατώρες, βρίσκεται, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο επίκεντρο των μέτρων που συζητήθηκαν στην σύσκεψη της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική της απολιγνιτοποίησης, με το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών, η αποδοχή των κοινοτικών δεσμεύσεων για το εμπόριο ρύπων και η ανάδειξη του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε βασικό καύσιμο μετάβασης, που υλοποιήθηκαν απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις την τελευταία εικοσαετία, ήταν εγκληματική και σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων του λαού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην κυβερνητική σύσκεψη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης παρουσίασε το σχέδιο για τον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής, το οποίο όμως -σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας- δεν περιλαμβάνει την αποδέσμευση από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων της ΕΕ, με αποτέλεσμα και η Ενέργεια που θα παραχθεί από λιγνίτη να είναι και πάλι πανάκριβη για τον λαό.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση «τρέχει να προλάβει» για τη δημιουργία ενεργειακού αποθέματος, δίνοντας μάλιστα για ακόμη μια φορά πακτωλό χρημάτων στους ιδιώτες που λυμαίνονται την Ενέργεια. Το σχέδιο προβλέπει:

  1. Την κατά προτεραιότητα ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στον ημερήσιο προγραμματισμό για την κάλυψη του φορτίου, δεδομένων των τεχνικών τους χαρακτηριστικών που δεν επιτρέπουν τη συνεχή αυξομείωση της παραγωγής τους.
  2. Τη διασφάλιση επαρκούς χρονικού ορίζοντα ώστε να αποπληρωθούν οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την εντατική εκμετάλλευση των υφιστάμενων λιγνιτωρυχείων και τη διάνοιξη νέων. Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προσεγγίζουν, αν δεν ξεπερνούν, τα 150 εκατ. ευρώ.
  3. Την εγγύηση κάλυψης των δαπανών ΔΕΗ και εργολάβων στην (απίθανη με τα σημερινά δεδομένα) περίπτωση που ανατραπεί το σκηνικό στη διεθνή αγορά Ενέργειας και καταρρεύσουν οι τιμές του φυσικού αερίου.
  4. Την κατάργηση της ρήτρας που προβλέπει ότι η ΔΕΗ ως το 2023 θα διαθέτει το 40-50 % της λιγνιτικής παραγωγής ως αντιστάθμισμα για την υπόθεση της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στον λιγνίτη (Anti-Trust Case), της περιόδου του 2007.

Δεδομένου ότι από τις αρχές του Ιούλη έχει επιβληθεί πλαφόν στην αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών, κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα αποζημιώνεται με 208 ευρώ. Έτσι για τις 5 επιπλέον τερραβατώρες που καλείται να καλύψει ο λιγνίτης το κόστος ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ που θα πάει στα ταμεία των ιδιωτών, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι με τον ισχυρισμό ότι το κόστος για το φυσικό αέριο θα ήταν διπλάσιο.

 

Πληθωρισμός: Τραπεζίτες και πολιτικοί έτοιμοι για ακόμη πιο μεγάλα λάθη

Γιατί η Ελλάδα έχει μικρότερο πληθωρισμό από την Ευρωζώνη - slpress.gr

Η επιστροφή του πληθωρισμού δεν είναι μόνο ένα σημαντικό οικονομικό γεγονός. Είναι επίσης και ένα πολιτικό γεγονός. Καθώς γίνεται όλο και λιγότερο πιθανό πως απλώς θα εξαφανιστεί ανώδυνα, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις ως προς το πώς να αντιδράσουμε στον πληθωρισμό.

Αυτό εγείρει μεγάλα ζητήματα. Πώς φτάσαμε εδώ; Πόσο μεγάλη και διαρκής επιβράδυνση θα χρειαστεί για να τεθεί και πάλι υπό έλεγχο ο πληθωρισμός; Είναι ήδη αρκετά σφιχτή η πολιτική; Αν όχι, τι περαιτέρω μέτρα μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν; Κυρίως, θα πρέπει ο πληθωρισμός να μειωθεί στους προηγούμενους στόχους ή θα πρέπει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να τα παρατήσουν και να αυξήσουν τους στόχους τους;

Η τελευταία ετήσια έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) προσφέρει μια εξαιρετική ανάλυση του τι συμβαίνει. Το σημαντικότερο, ρίχνει φως στους κινδύνους της στροφής από το καθεστώς του χαμηλού πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2022, σημειώνει η  BIS, «τρία τέταρτα των οικονομιών βίωναν πληθωρισμό άνω του 5%. Ο πληθωρισμός είχε επιστρέψει, όχι ως ένας φίλος που ψάχναμε από παλιά αλλά ένας απειλητικός εχθρός».

Πράγματι, ο πληθωρισμός είναι πλέον και υψηλός και ευρύτερα διαδεδομένος σε χώρες και κλάδους. Αυτό στην αρχή ήταν απρόσμενο και στη συνέχεια έγινε κάτι στο οποίο δεν έδιναν σημασία, ως προσωρινό. Καμία από τις δύο απόψεις δεν ευσταθούσε.

Ο πληθωρισμός έχει επίσης οικονομικά και πολιτικά κεντρική σημασία. Πολύ απλά, ο κόσμος ενδιαφέρεται γι’ αυτόν. Το κυριότερο, ο απρόσμενος πληθωρισμός σημαίνει επίσης απρόσμενες περικοπές στα πραγματικά εισοδήματα. Δεν αποτελεί έκπληξη που αυτός είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής.

Ο κίνδυνος τώρα είναι ο στασιμοπληθωρισμός, που ορίζεται ως ένα παρατεταμένο επεισόδιο αδύναμης ανάπτυξης συν μεταβλητού και επίμονου πληθωρισμού. Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη φύση της πρόκλησης αυτής καλύτερα, η BIS εξηγεί τις διαφορές μεταξύ ενός καθεστώτος χαμηλού πληθωρισμού και ενός υψηλού πληθωρισμού. Το κάνει εξετάζοντας το πώς λειτουργούν πραγματικά τα καθεστώτα πληθωρισμού. Όπως φαίνεται, είναι κρίσιμης σημασίας το ότι ο πληθωρισμός συμπεριφέρεται διαφορετικά σε αυτά τα δύο καθεστώτα.

Όταν ο πληθωρισμός είναι διαρκώς χαμηλός, για παράδειγμα, μειώνεται και η μεταβλητότητά του, όπως και η επιμονή του: είναι αυτοεξισορροπούμενος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι ο κόσμος περιμένει πως θα σταθεροποιηθεί και επίσης στο ότι τον περισσότερο καιρό απλώς τον αγνοούν. Η χαμηλή μεταβλητότητα του πληθωρισμού δεν οφείλεται στη χαμηλή μεταβλητότητα των μεμονωμένων τιμών, αλλά στον χαμηλό αλληλοσυσχετισμό τους. Οι σχετικές μεταβολές τιμών, ακόμα και οι μεγάλες, έχουν τότε μικρή επίπτωση στο γενικό επίπεδο τιμών.

Ένα καθεστώς υψηλού πληθωρισμού είναι το αντίθετο. Οι μεγάλες αλλαγές στις σχετικές τιμές -για παράδειγμα μεγάλες υποτιμήσεις νομισμάτων- εξαπλώνονται γρήγορα στην οικονομία, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να προστατευτεί από τα σοκ στα πραγματικά εισοδήματα. Ο μηχανισμός πίσω από αυτή την εξάπλωση είναι τα σπιράλ τιμής-τιμής και μισθού-τιμής. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η ανησυχία τόσο πιο προληπτικές γίνονται οι ενέργειες. Οι προσδοκίες είναι κρίσιμης σημασίας. Όταν ο κόσμος σταματά να ξέρει τι να περιμένει, γίνεται ακόμα πιο επειγόντως αμυντικός.

Τον να προσπαθείς να εξηγείς τι συμβαίνει αποδίδοντάς το σε «εξωγενή» σοκ στις προμήθειες είναι μεγάλο σφάλμα. Αυτό που είναι εξωγενές σε οποιαδήποτε οικονομία είναι συχνά ενδογενές σε όλες τις οικονομίες. Έτσι, η ταχεία επέκταση της ζήτησης σε μια σειρά σημαντικών οικονομιών θα δημιουργήσει μια εκτίναξη στην παγκόσμια ζήτηση.

του Martin Wolf για τους FT

 

ΘεσσαλονίκηΔεκάδες προσωπικότητες της Επιστήμης συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη

Υπογράφεται σήμερα η ιδρυτική διακήρυξη του «Αριστοτελείου Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης».

Δεκάδες προσωπικότητες της Επιστήμης, καταξιωμένες διεθνώς στο αντικείμενό τους, θα εκπροσωπήσουν την ελληνική ομογένεια από όλες τις άκρες του κόσμου, στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο. Το Συνέδριο, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας και του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου «Aristotle Medical Forum». Οι εργασίες του ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή (15/07/2022) στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή (17/07/2022).

Με κεντρικό τίτλο του συνεδρίου «Ο Ιπποκράτης συναντά τον Αριστοτέλη», οι απανταχού Έλληνες ιατροί που έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη θα συγκεντρωθούν στο Πανεπιστήμιο που φέρει το όνομα του Αριστοτέλη, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την πρόοδο της Επιστήμης και τη διάδοση του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό, το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο θα έχει τη σφραγίδα των ελληνικών ιατρικών συλλόγων (Hellenic Medical Societies). Επίσης, η πραγματοποίηση παράλληλων ομιλιών και διαδραστικών στρογγυλών τραπεζιών, θα βοηθήσει στη σφυρηλάτηση δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για καινοτόμες συνέργειες των ελληνικής καταγωγής επιστημόνων μεταξύ τους, αλλά και με το μητροπολιτικό κέντρο. Επιπλέον, θα αναδείξει το δυναμικό των Ελλήνων ιατρών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΧρυσουλάκηςΟ Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης

Στρατηγικός στόχος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, η οποία αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα προώθησης της Ελλάδας στο εξωτερικό και σημείο αναφοράς για τον απόδημο Ελληνισμό, είναι να τεθούν ισχυρά, θεσμικά θεμέλια για την πολυεπίπεδη διασύνδεση των ομογενών, με τη Θεσσαλονίκη να ανάγεται σε παγκόσμιο κέντρο της Ομογένειας.

Το «Αριστοτέλειο Κέντρο Ανθρώπινης Ανάπτυξης»

Στο πλαίσιο αυτό, την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου, θα σηματοδοτήσει η υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης του «Αριστοτελείου Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης» (Aristotelian Centre for Human Development).

Σκοπός του Κέντρου είναι η προαγωγή της υγείας, της εκπαίδευσης, της ευημερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στις χώρες ιδίως του γεωγραφικού μας περίγυρου, με έμφαση στα κράτη των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Βορείου και της Υποσαχάριας Αφρικής, στις οποίες διαβιοί Ελληνική Ομογένεια σε δύσκολες συνθήκες. Το Κέντρο θα δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασιών κυρίως με τις Ελληνικές Κοινότητες, την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και τα τοπικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε όλες αυτές τις χώρες. Θα χορηγεί υποτροφίες σε ομογενείς και άλλους πολίτες από τις χώρες αυτές ώστε να σπουδάσουν στο ΑΠΘ, αλλά και θα ενισχύει νέους επιστήμονες, ιατρούς, ιερείς και δασκάλους ώστε να μεταβούν στις χώρες αυτές και να παραμείνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υλοποιώντας δράσεις, έργα και προγράμματα του Κέντρου. Ειδικότερα, το Κέντρο θα ενισχύσει το ανθρωπιστικό έργο που υλοποιεί η Ιατρική του ΑΠΘ στις χώρες της Αφρικής και θα προωθήσει την Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στις χώρες στις οποίες θα επιχειρήσει.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί με συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, το βράδυ της Παρασκευής, ενώ το Σάββατο παρουσιαστεί η μουσική παράσταση-αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, «100 χρόνια Μπιθικώτσης 1922 – 2022». Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι δωρεάν, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ψηφιακής παρακολούθησης (https://www.livemedia.com/amf22).

Το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) και του Υπουργείου Υγείας.