Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στην αποτυχία της – Γεννηματά: Καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία από τη διαχείριση της πανδημίας

Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στην αποτυχία της

Ξεκούρδιστο και φάλτσο… αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά το «ακορντεόν» μέτρων της κυβέρνησης, καθώς στην πιο κρίσιμη καμπή της πανδημίας και με τη δημόσια Υγεία γονατισμένη αποφασίστηκε το άνοιγμα δραστηριοτήτων ● 65 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, περιμένοντας μία κενή θέση!

Την πλήρη αποτυχία της πολιτικής τού «ράβε-ξήλωνε» και της αδιέξοδης στρατηγικής του αέναου λοκντάουν ομολογεί με τις νέες κινήσεις της η κυβέρνηση, η οποία έχασε πλήρως τον έλεγχο της πανδημίας, μην αξιοποιώντας τον έναν χρόνο για να ενισχύσει την επιδημιολογική ετοιμότητα της χώρας, παρά περίμενε μόνο τα «σωτήρια» εμβόλια, οι χείμαρροι των οποίων δεν έρρευσαν, όπως υποσχόταν, ούτε ρέουν, και βρίσκεται πλέον μπροστά στην κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία συμβαίνει τώρα σε ζωντανή σύνδεση.

Ετσι, την ώρα που το τρίτο επιδημικό κύμα του ιού της πανδημίας κορυφώνεται στη χώρα, τα σκληρά δεδομένα του αριθμού των βαριά νοσούντων διασωληνωμένων σε ΜΕΘ σκαρφαλώνουν άνευ προηγουμένου καθημερινά (649 χθες) και τα νοσοκομεία έχουν γονατίσει, προχωρά στο άνοιγμα δραστηριοτήτων της οικονομίας με πρώτα τα κομμωτήρια, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου. Παράλληλα, σε ακόμα μια παραδοχή λάθους, επιστρέφει τη βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο από τις 7 μ.μ. στις 9 μ.μ., την οποία η ίδια είχε πρόσφατα αυστηροποιήσει, ενώ δεν ανοίγει τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Τέλος, ανοίγει και τους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους.

Ο ανορθολογισμός του σχεδιασμού της κυβέρνησης συνεχίζεται με μία ατζέντα ήδη γνωστή από το προηγούμενο διάστημα καθώς στιγμή δεν σταμάτησαν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι να μιλούν για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, που τελικά ανοίγουν, όσο και αν η κυβέρνηση τελευταία αντικαθιστά τη λέξη «άνοιγμα» με όρους όπως «βαλβίδες εκτόνωσης», υποστηρίζοντας ότι δεν αποσκοπεί στη χαλάρωση αλλά στην καλύτερη τήρηση των μέτρων λόγω ψυχολογικής αποσυμπίεσης του κόσμου.

Το «πράσινο» φως πάντως η κυβέρνηση δεν το έλαβε ομόφωνα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, της οποίας η συνεδρίαση διήρκεσε πέντε και πλέον ώρες χθες, με τους επιστήμονες να θέτουν διαφορετικά ζητήματα, με κρισιμότερα το «γονάτισμα» του ΕΣΥ, την ελλιπή επιδημιολογική επιτήρηση του ιού και το μη δεδομένο ασφαλές άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεν χθες περισσότερα τεστ, ωστόσο χωρίς να έχει σχεδιαστεί στρατηγική για τους ελέγχους, από την αρχή της πανδημίας, αλλά ούτε και τώρα, την ύστατη ώρα που χτυπιέται όσο ποτέ άλλοτε η χώρα από τον κορονοϊό. Το ζήτημα δεν είναι να διεξάγονται περισσότερα τεστ, αλλά το πού και με ποιον τρόπο διεξάγονται, λένε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» μέλη της Επιτροπής.

Η Επιτροπή συστήνει μέτρα, μας θυμίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, δεν αποφασίζει. Οι αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση και πρέπει να διασφαλίζεται ότι το μήνυμα προς τους πολίτες κάθε φορά είναι ξεκάθαρο και το πλαίσιο των μέτρων λογικό – δεν χρειάζονται υπερβολές, καθώς είναι κρίσιμο να τηρούνται. «Το μείζον αυτή τη στιγμή ωστόσο είναι ότι το ΕΣΥ καταρρέει και το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο εκεί», επισημαίνουν.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιμένει στον φαύλο κύκλο των συνεχόμενων και διαφορετικών αποχρώσεων λοκντάουν, αρνούμενη να επενδύσει σε ό,τι χρειάζεται μία πανδημία για να συγκρατηθεί: επιδημιολογική επιτήρηση (με στοχευμένα μαζικά τεστ εκεί που υπάρχει πρόβλημα, δηλαδή στους χώρους δουλειάς, απομόνωση των κρουσμάτων, ισχυρή ιχνηλάτηση για τον εντοπισμό των επαφών και καραντίνα), εφαρμογή των μέτρων (π.χ. της κρίσιμης απόστασης σε ΜΜΜ, τους χώρους δουλειάς και τα σχολεία) και δημόσιο σύστημα υγείας καθολικής πρόσβασης με νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την ιατρική παρακολούθηση και την περίθαλψη των αρρώστων Covid και των άλλων ασθενειών.

Από το μέτωπο των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου οι κραυγές αγωνίας των υγειονομικών δεν σταματούν καθώς ο ιός συνεχίζει να δίνει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων (2.785 χθες), οι θάνατοι σκαρφαλώνουν (64 χθες) και διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid νοσηλεύονται και εκτός ΜΕΘ – 65 χθες: 7 «Σισμανόγλειο», 1 «Αγία Ολγα», 9 «Γ. Γεννηματάς», 3 «Παμμακάριστος», 2 «Ελπίς», 1 «Ιπποκράτειο», 1 «Λαίκό», 10 «Τζάνειο», 10 Νίκαια, 11 «Αλεξάνδρα»).

Δεκάδες είναι και τα γενικά περιστατικά, ωστόσο περιμένουν να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ της Αττικής. Ενδεικτική της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας στο Λεκανοπέδιο, η κατάσταση στο «Αλεξάνδρα», όπου 11 διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονταν χθες στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για κρεβάτι γενικής ΜΕΘ και ακόμα 11 για ΜΕΘ Covid, νοσηλευόμενοι προσωρινά στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και σε φορεία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί μιλούν για κρεβάτια στις ΜΕΘ που αδειάζουν το ένα λεπτό και γεμίζουν το επόμενο.

Τέλος, η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επιστράτευση 200 ιδιωτών γιατρών που δεν ανταποκρίθηκαν εντός της 48ωρης διορίας που είχε δώσει την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας και που εξέπνευσε χθες. Μόλις 50 γιατροί προσήλθαν παρόλο που η συνδρομή τους στο σύστημα υγείας θα αμειφθεί γενναία με 2.000 ευρώ μηνιαίως, επιπλέον τις εφημερίες τους, που μπορεί να φτάσουν στα +1.300 ευρώ τον μήνα, με μπλοκάκι, ποσό αφορολόγητο και ακατάσχετο, ενώ θα μπορούν να καθορίσουν πόσες ημέρες και ποιες την εβδομάδα μπορούν να εργαστούν στο ΕΣΥ, για πόσο χρονικό διάστημα κ.ο.κ.

Γεννηματά: Καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία από τη διαχείριση της πανδημίας

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΜΕ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ PES

“Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ως πρόσχημα για την οριστική εξόντωση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης” ανέφερε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

“Η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και τις επιχειρήσεις καθώς αντιμετωπίζει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ως πρόσχημα για την οριστική εξόντωση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης” ανέφερε η Φώφη Γεννηματά μετά την τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, της εστίασης, των επαγγελματιών και βιοτεχνών, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το ανοίξουν οι δραστηριότητές τους.

Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «με τα οριζόντια και ανεπαρκή μέτρα στήριξης» ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Πρόκειται μια ακόμη επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ υπέρ των ισχυρών, που εντείνει την οικονομική ασφυξία και την απειλή μαζικών “λουκέτων” και ανεργίας. Αλλάζει τη δομή της οικονομίας», επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου η κ. Γεννηματά διατύπωσε εκ νέου τη πρόταση του ΚΙΝΑΛ για το σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, πολλά τεστ στον πληθυσμό και σωστή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Χαρακτήρισε αποτυχημένο το πείραμα του click away που δεν πρέπει να επαναληφθεί στο εμπόριο, καθώς, όπως είπε, αφορά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

«Στις περιοχές με χαμηλότερο φορτίο, μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα των ραντεβού με τους πελάτες, με τήρηση των μέτρων για μάσκες και χωρητικότητα. Η επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων απαιτεί και στοχευμένα μέτρα στήριξης. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη τους», σημείωσε η κ. Γεννηματά και πρότεινε:

  • Ειδικό πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής ,για λιανεμπόριο-εστίαση, με το 70% να αποτελεί απευθείας ενίσχυση. Με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου.
  • Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις και κούρεμα των υποχρεώσεων των συνεπών κατά 30%.
  • Αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων για 4-6 μήνες.
  • Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες με ρήτρα απασχόλησης αμέσως μετά το άνοιγμα.
  • Αναστολή των πλειστηριασμών και του πτωχευτικού νόμου για όλο το 2021.

Στη τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος ΕΣΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και Νίκος Κουγιουμτζής, αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Από το Κίνημα Αλλαγής μετείχαν επίσης οι Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτήs υπεύθυνος ΚΟ, Απόστολος Πόντας, γραμματέας Τομέα Ανάπτυξης και Στέφανος Κομνηνός, γραμματέας Τομέα Μικρομεσαίων.