Ουρές πολιτών, λίστες προτεραιότητας και αναμονή πολλών ωρών είναι το σκηνικό που επικρατούσε έξω από το Κτηματολόγιο Αθηνών, πριν καν ανοίξει. Ο λόγος.
Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν σήμερα, Πέμπτη (03/08), έξω από το Κτηματολόγιο Αθηνών, στην οδό Αριστοτέλους, καθώς δεκάδες πολίτες αναγκάστηκαν να μεταβούν στο σημείο από τις 4:00 τα ξημερώματα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο 2023, υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που δεν έχουν ψηφιοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πρέπει να εγγράφονται σε λίστες προτεραιότητας και να υπομένουν αναμονές που αγγίζουν πολλές φορές ακόμη και τις 10 ώρες.
Νωρίς το πρωί της Πέμπτης (03/08), η λίστα μετρούσε ήδη 55 άτομα, με τους πολίτες να προβληματίζονται για το κατά πόσο θα προλάβουν να τακτοποιήσουν τις δουλειές τους, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο, αρκετοί ήταν εκείνοι που διανυκτέρευσαν το προηγούμενο βράδυ έξω από το κτίριο.
Επίσης, όπως κατήγγειλαν, αυτό το σκηνικό δεν είναι μόνο σημερινό, αλλά πρόκειται για καθημερινό φαινόμενο.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ 1342/2023 με την οποία μπλοκάρονται οι δικαστικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων καθώς και της 13ης και 14ης σύνταξης που καταργήθηκαν με μνημονιακό νόμο, ο νομικός Λουκάς Αποστολίδης με ανακοίνωσή του προς τα ΜΜΕ διευκρινίζει τα εξής:
«α. Η απόφαση αυτή δεν έχει καμία συνέπεια στις αξιώσεις των συνταξιούχων για επιστροφή αναδρομικών σε επικούρηση και δώρα για το 11μηνο (2015-2016), που έχουν ασκήσει αγωγές πριν τον ν. 4317/2016. Οσοι βρίσκονται σε δικαστικό αγώνα, περί τους 350.000 δικαιούχους, θα λάβουν τα αναδρομικά του 11μήνου (2015-2016) σε επικούρηση και δώρα εντόκως.
β. Η καθυστέρηση έκδοσης αυτής της απόφασης του ΣτΕ εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα δημιούργησε τεράστια καθυστέρηση στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία έδιναν οίκοθεν συνεχείς αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων που εκκρεμούσαν. Για τους γνωρίζοντες πιστεύουμε ότι η αρνητική έκβαση της νομικής αυτής υπόθεσης ήταν προδιαγεγραμμένη.
γ. Επανερχόμεθα, για να μην υπάρξουν συγχύσεις, μετά την έκδοση της απόφασης 1342/2023 που αναφέραμε παραπάνω, στο διαχρονικό δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων, που δικαιώθηκε από τέσσερις πιλοτικές δίκες της Ολομέλειας του ΣτΕ, να χορηγηθούν τα αναδρομικά του 11μήνου (2015-2016) για επικούρηση και δώρα εντόκως. Η επίλυση αυτού του μείζονος ζητήματος που αφορά χιλιάδες δικαιούχους θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια και θα σταματήσει η ταλαιπωρία 350.000 δικαιούχων που αγωνίζονται δικαστικά από το 2015. Επιμένουμε βάσιμα ότι όταν μάλιστα το νομικό ζήτημα έχει επανειλημμένα κριθεί από αλλεπάλληλες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την άμεση επίλυση του ζητήματος.
δ. Κάνουμε έκκληση προς τη νέα πολιτική ηγεσία, πρωτίστως του υπουργείου Εργασίας, αλλά και της Δικαιοσύνης να δώσουν άμεση λύση στο θέμα εξυπηρετώντας άμεσα το δημόσιο συμφέρον με την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και να αποδώσουν στους δικαιούχους αυτά που το ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει κρίνει.
Η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από αγωγές 350.000 συνταξιούχων είναι μια τεράστια υπόθεση με ενδιαφέρον νομικό-δικαστικό (για το νόημα των πιλοτικών δικών) και πολιτικό και κοινωνικό για τους δικαιούχους.
ε. Θεωρούμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία οφείλει νομικά, κοινωνικά και πολιτικά να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση της υπόθεσης και αν δεν δοθεί λύση οι δικαστικοί αγώνες θα συνεχιστούν για άλλα 3 ή 4 χρόνια.
στ. Βέβαια το μήνυμα αναδρομικά σε όλους για το 11μηνο 2015-2016 είναι ένα ζήτημα που πιστεύουμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία δεσμεύεται ηθικά, νομικά και πολιτικά να δώσει λύση».
Χριστίνα Κοψίνη
Αύξηση τιμών σοκ στο ελαιόλαδο: Θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ η τιμή του!
Αναμένεται να επηρεαστούν και άλλα προϊόντα, που χρησιμοποιούν ως παράγωγο το ελαιόλαδο
Αύξηση τιμών σοκ στο ελαιόλαδο: Η Ισπανία και Ιταλία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους εισήγαγαν σχεδόν όλες τις ποσότητες ελαιόλαδου από την ελληνική αγορά.
Αυξήσεις τιμών σοκ αναμένουν τους καταναλωτές, καθώς σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς, η τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι του σουπερμάρκετ από τον Νοέμβρη αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 ευρώ.
Αναμένεται να επηρεαστούν και άλλα προϊόντα, που χρησιμοποιούν ως παράγωγο το ελαιόλαδο.
«Στη ζώνη της Μεσογείου τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται μια πτώση της παραγωγής. Πέρυσι βρεθήκαμε σε μια φάση που από την παγκόσμια αγορά έλειπαν 1.500.000 τόνοι. Η Ισπανία και Ιταλία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους εισήγαγαν σχεδόν όλες τις ποσότητες ελαιόλαδου από την ελληνική αγορά. Όμως ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση που στις αγορές τους εκτόξευσαν την τιμή χονδρικής πάνω από τα 7 ευρώ», σημείωσε, αρχικά, ελαιοπαραγωγός, μιλώντας στο OPEN.