Κρύβουν το πραγματικό κόστος του νέου Επικουρικού – ΕΝΦΙΑ: Θα πληρωθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες – Τεχνικό σφάλμα «πέταξε» εκτός δεκάδες δικαιούχους του «Τουρισμός για Όλους»

Κρύβουν το πραγματικό κόστος του νέου Επικουρικού

Χατζηδάκης και Τσακλόγλου παρέκαμψαν τα ερωτήματα που προκάλεσε η έκθεση του ΓΛΚ ● Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε η αντιπολίτευση.

Ούτε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, ούτε ο αρμόδιος υφυπουργός και αρχιτέκτονας του νομοσχεδίου με το οποίο εισάγεται η κεφαλαιοποίηση στην επικουρική ασφάλιση από την 1.1.2022, Πάνος Τσακλόγλου, απάντησαν χθες στη Βουλή για τα κενά που αφήνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σχετικά με το εάν το νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης θα είναι δημόσιο, όπως καθησυχάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ή όχι.

Να απαντήσει ο υπουργός γιατί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποφεύγει να υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος του νέου ταμείου ΤΕΚΑ, συναρτώντας το από «την ένταξη ή μη του ΤΕΚΑ στο μητρώο των φορέων Γενικής Κυβέρνησης», ζήτησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά».

Αντί συγκεκριμένων απαντήσεων, τόσο για την αμήχανη έκθεση του ΓΛΚ το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι το μόνο αρμόδιο να αποφανθεί για το δημοσιονομικό κόστος κάθε νομοθετήματος, όσο και για την πρόβλεψη του νομοσχεδίου να μην εξαιρεθούν από τις επενδύσεις του Ταμείου τα προϊόντα υψηλού ρίσκου, όπως είναι τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, οι κυβερνητικοί σιώπησαν. Απαντώντας στην καταιγιστική κριτική όλων των κομμάτων, ο μεν υπουργός εξάντλησε την ομιλία του σε ειρωνικά σχόλια κυρίως κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο δε πανεπιστημιακός Π. Τσακλόγλου παρουσίασε μια ανάλυση για τη σύνδεση του δημογραφικού με τις ασφαλιστικές προκλήσεις.

Και καθώς οι κοινοβουλευτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του εισηγητή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., κ. Μουλκιώτη, αναρωτήθηκαν γιατί η κυβέρνηση παραβιάζει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με το ασφαλιστικό Βρούτση και την αναλογιστική μελέτη που το συνόδευε το 2020, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε ότι ναι μεν το ασφαλιστικό παραμένει βιώσιμο, βάσει και των μελετών του ‘20, αλλά λόγω της ραγδαίας δημογραφικής γήρανσης, «εάν δεν γίνουν αλλαγές στο επικουρικό, θα μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου «που αναιρεί τον δημόσιο διανεμητικό χαρακτήρα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και την αλληλεγγύη των γενεών προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων» όπως σημείωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Τόσο η ίδια όσο και ο Χρ. Κατσιώτης από το ΚΚΕ κατήγγειλαν και «την κυβερνητική μεθόδευση» με τη μεταμεσονύκτια κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και την υποβάθμιση της ακρόασης των φορέων οι οποίοι καλούνται εσπευσμένα αύριο Πέμπτη στις 9.00 π.μ.

Πάντως αίσθηση προκάλεσε η απουσία από τη συνεδρίαση της Επιτροπής του τ. υπουργού Εργασίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Γ. Βρούτση. Μια απουσία που ενδεχομένως υποδηλώνει και τη σοβαρή διαφωνία του με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα η οποία προκάλεσε και την απομάκρυνση από το υπ. Εργασίας.

 

ΕΝΦΙΑ: Θα πληρωθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσειςΕΝΦΙΑ: Θα πληρωθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021

ΕΝΦΙΑ – Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει πως θα γίνει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2021.

Η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει πως οι δόσεις καταβολής του ΕΝΦΙΑ έτους 2021 καθορίζονται σε έξι ισόποσες μηνιαίες για τη διευκόλυνση των φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων να ανταποκριθούν στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων για το έτος αυτό.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022.

Η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

«Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4223/2013 (Α’ 287) προστίθενται δύο νέα εδάφια ως προς την καταβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2021 και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου του επόμενου έτους.Ειδικά για το έτος 2014, η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουάριου του έτους 2015. Εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου έχει εκδοθεί μέχρι και την 31η Ιουλίου 2014, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2014.

Ποσά φόρου μέχρι ένα (1) ευρώ δεν βεβαιώνονται και δεν είναι απαιτητά.

Ειδικά για το έτος 2015, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου έχει εκδοθεί μέχρι και την 26η του μηνός Οκτωβρίου 2015, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή του μηνός Οκτωβρίου 2015. Η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2016.Ειδικά, για το έτος 2016 η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2016 και η τελευταία μέχρι και την 31ή Ιανουαρίου 2017.Ειδικά, για το έτος 2017 η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2018.Ειδικά για το έτος 2018, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2018, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2018.Ειδικά για το έτος 2019, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί μέχρι τη 16η Σεπτεμβρίου 2019, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2019.Ειδικά για το έτος 2020, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) καταβάλλεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη και η δεύτερη δόση δύνανται να καταβληθούν μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Οκτωβρίου 2020 και καθεμιά από τις επόμενες, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των τεσσάρων (4) επόμενων μηνών.

Ειδικά για το έτος 2021, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) καταβάλλεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022».

Τεχνικό σφάλμα «πέταξε» εκτός δεκάδες δικαιούχους του «Τουρισμός για Όλους»Τεχνικό σφάλμα «πέταξε» εκτός δεκάδες δικαιούχους του «Τουρισμός για Όλους»

Χωρίς αιτιολογία είχαν απορριφθεί 419 άτομα από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», με το «τεχνικό σφάλμα», όπως το αποκαλεί το υπουργείο Τουρισμού να εντοπίζεται στο παρά πέντε και να διορθώνεται μόλις σήμερα, όταν η προθεσμία υποβολής ενστάσεων λήγει αύριο τα μεσάνυχτα.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη, αναφέρεται ότι μεταξύ των 70.888 απορριφθεισών αιτήσεων «υπήρξαν 419 περιπτώσεις που έχουν απορριφθεί χωρίς αιτιολογία. Από τον σχετικό έλεγχο προέκυψε ότι 38 από αυτές είναι απορριπτέες και 381 πληρούν τις προϋποθέσεις έγκρισης».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού

Διόρθωση Τεχνικού Σφάλματος στον πίνακα απορριφθεισών αιτήσεων δικαιούχων του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Κατόπιν σχετικού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι στον πίνακα των απορριφθεισών αιτήσεων δικαιούχων του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» υπήρχαν εγγραφές που είχαν γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, χωρίς αναγραφή αιτιολογίας απόρριψης.

Σε συνέχεια αυτού, οι υπηρεσίες του Υπουργείου, σε συνεργασία με τον ανάδοχο, διερεύνησαν τις σχετικές περιπτώσεις και εντόπισαν ότι σε σύνολο 308.696 εγκριθεισών και 70.888 απορριφθεισών αιτήσεων, λόγω τεχνικού σφάλματος, υπήρξαν 419 περιπτώσεις που έχουν απορριφθεί χωρίς αιτιολογία. Από τον σχετικό έλεγχο προέκυψε ότι 38 από αυτές είναι απορριπτέες και 381 πληρούν τις προϋποθέσεις έγκρισης.

Δεδομένων των ανωτέρω, έλαβε χώρα άμεσα σήμερα, Τρίτη 27 Ιουλίου, η σχετική διόρθωση των Προσωρινών Μητρώων Δικαιούχων και Αποκλειόμενων και από μέρους του αναδόχου δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα για τη μη επανάληψη ανάλογου ζητήματος στο μέλλον.

Οι αιτηθέντες μπορούν να ελέγξουν εκ νέου τα Μητρώα ή/και την προσωρινή κατάσταση της αίτησής τους με σύνδεση στην εφαρμογή και χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISNET.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής ενστάσεων λήγει αύριο, Τετάρτη 28 Ιουλίου, στις 23:59.