
Ο Κριστιάνο βρέθηκε λίγα βήματα από το ιστορικό ρεκόρ, αλλά δεν άφησε πίσω του τον Αλί Νταεΐ, μιας και ο Ιρλανδός γκολκίπερ, Μπαζούνου τον κράτησε στα 109 γκολ. O τερματοφύλακας της Ιρλανδίας είναι 19 ετών, αγωνίζεται στην Πόρτσμουθ και ανήκει στη Μάντσεστερ Σίτι. Την τελευταία φορά που αστόχησε με τους Ιβηρες από την άσπρη βούλα ήταν στο Μουντιάλ του 2018 με το Ιράν, ενώ ακολούθησαν έξι σερί εύστοχες εκτελέσεις.
Ρονάλντο: “Η Γιουνάιτεντ ήταν η καλύτερη επιλογη, κλειδί ο Φέργκιουσον για την επιστροφή μου”
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο χαρακτήρισε ποδοσφαιρικό πατέρα του τον Σερ Άλεξ Φέργκουσον και παραδέχτηκε πως έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφασή του να επιστρέψει στο “Ολντ Τράφορντ”, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Την πρώτη του συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τότε που πήρε την απόφαση να φορέσει ξανά τα κόκκινα αφήνοντας την Γιουβέντους, παραχώρησε την Τρίτη (1/9) ο Κριστιάνο Ρονάλντο.
Ο 36χρονος σούπερ σταρ στάθηκε ιδιαίτερα στη σχέση του με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και στο πόσο αυτή τον επηρέασε για να επιστρέψει στο Ολντ Τράφορντ μετά από 12 χρόνια ενώ έδωσε υπόσχεση στους φίλους της ομάδας πως θα δίνει τα πάντα στο γήπεδο για να οδηγήσει την Γιουνάιτεντ σε τίτλους και επιτυχίες.
Αναλυτικά η συνέντευξή του Κριστιάνο Ρονάλντο:
Κριστιάνο, πως είναι το συναίσθημα να είσαι ξανά παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;
“Όπως ξέρετε, έχω μία φανταστική ιστορία με αυτό τον εκπληκτικό σύλλογο. Ήμουν εδώ σε ηλικία 18 ετών και φυσικά είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω σπίτι μετά από 12 χρόνια. Οπότε είμαι πραγματικά χαρούμενος και ανυπομονώ να αρχίσω το πρώτο μου παιχνίδι”.
Τι ρόλο έπαιξε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην επιστροφή σου στο σύλλογο;
“Όπως ξέρουν όλοι, από τότε που υπέγραψα για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα 18 μου χρόνια, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήταν το κλειδί. Θυμάμαι όταν παίζαμε απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν ήμουν στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Για μένα, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είναι κάτι σαν ποδοσφαιρικός πατέρας για μένα. Με βοήθησε πολύ, μου δίδαξε πολλά πράγματα, και κατά τη γνώμη μου φυσικά είχε μεγάλο ρόλο εξαιτίας της σχέσης που είχαμε και που κρατήσαμε επαφή όλο αυτό τον καιρό. Είναι ένα απίστευτο άτομο. Μου αρέσει πολύ και ήταν το βασικό κλειδί για μένα για να βρεθώ στη θέση που είμαι, το ότι υπέγραψα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ”.
Πως βλέπεις αυτή την κίνηση που έκανες για την καριέρα και τη ζωή σου;
“Νομίζω ότι ήταν η καλύτερη επιλογή για μένα. Ήταν την κατάλληλη στιγμή. Μετακινήθηκα από την Γιουβέντους στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο. Είμαι τόσο χαρούμενος και ευτυχισμένος και θέλω να συνεχίσω πάλι, να γράψω ιστορία, να προσπαθήσω να βοηθήσω την Μάντσεστερ να πετύχει σπουδαία αποτελέσματα, να κατακτήσει τρόπαια”.
Έχεις μιλήσει με τον Όλε (Γκούναρ Σόλσκιερ) για τη μετακίνησή σου και για το πώς χτίζει την Γιουνάιτεντ;
“Είχαμε μία κουβέντα αλλά φυσικά θα έχω το χρόνο να μιλήσω μαζί του πρόσωπο με πρόσωπο, για να ξέρω τι περιμένει. Όπως ξέρετε, έπαιξα μαζί του για δύο με τρία χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οπότε έχω καλή σχέση μαζί του αλλά τώρα με έναν διαφορετικό ρόλο. Είμαι παίκτης και αυτός προπονητής. Όμως δεν πειράζει, η σχέση μου μαζί του είναι σπουδαία και όπως έχω πει στο παρελθόν, είμαι εδώ στο Μάντσεστερ για να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει αποτελέσματα. Ο κόουτς μπορεί να με υπολογίζει για οτιδήποτε θέλει. Οπότε είμαι διαθέσιμος για τα πάντα”.
Τέλος, ποιο είναι το μήνυμά σου στους οπαδούς της Γιουνάιτεντ που συνέχιζαν να τραγουδούν το όνομά σου και τώρα λατρεύουν να σε βλέπουν με την κόκκινη φανελα;
“Οι οπαδοί είναι το κλειδί του ποδοσφαίρου. Τώρα, με όλα τα γήπεδα γεμάτα από οπαδούς, δεν είναι η ίδια κατάσταση με αυτή που είχαμε έναν χρόνο πριν, με εκείνα τα άδεια γήπεδα. Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ξεχωριστοί, το ξέρω και τους θυμάμαι καλά. Ξέρω ότι τραγουδούν ακόμα το όνομά μου και αυτό με κάνει ακόμα περισσότερο χαρούμενο και αφοσιωμένο για να δώσω τα πάντα στο χορτάρι. Όπως έκανα παλιά, όπως κάνω συνέχεια, προσπαθώντας να βοηθήσω την ομάδα να βάλει γκολ, να βγάλει ασίστ, να κερδίσει παιχνίδια. Ελπίζω να συναντηθώ πολύ σύντομα με τους οπαδούς”.
Η Μπαρτσελόνα χαρίζει ξανά τον τίτλο στην Ατλέτικο

Τελευταία μέρα των μεταγραφών. Στο ξεκίνημά της, η πρώτη ιδέα που έπεσε στα γραφεία της «Arístides Maillol», περιείχε ξεκάθαρα περισσό θράσος. Από τη Βαρκελώνη έγινε το τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της γραμμής μάλλον γέλασαν ειρωνικά. Οι Καταλανοί ζητούσαν δανεικό τον Ζοάο Φέλιξ. Κάτι στο στιλ «θα αστειεύεστε», ήταν η απάντηση. Κοντά στο μεσημέρι έσκασε δεύτερο τηλεφώνημα με ακόμα μία φαεινή ιδέα. «Να κάνουμε ανταλλαγή τον Ζοάο Φέλιξ με τον Γκριεζμάν;». Εντάξει, εκεί δεν γέλασαν στην Ατλέτικο, αλλά δεν το σκέφτηκαν και πολύ, για να πουν όχι. Τελικά οι αρνήσεις τους βγήκαν σε κάτι σαν ονειρική εξέλιξη για εκείνους. Το φινάλε της βραδιάς τους βρήκε με ένα υπέροχο deal, ένα ακόμα τρελό δώρο από την Μπάρτσα και την επιστροφή του Αντουάν Γκριεζμάν με εκπληκτικά βολικούς όρους.
Μοιάζει όμως απίστευτο εάν σκεφτεί κανείς ότι οι Μπλαουγκράνα το έκαναν και πέρσι και μυαλό δεν έβαλαν. Όταν χάρισαν τον Λουίς Σουάρες στην Ατλέτικο και τελικά εκείνος την οδήγησε στον τίτλο, άπαντες κατανόησαν το λάθος που έγινε. Ή τουλάχιστον έτσι θα φανταζόμασταν με βάση την κοινή λογική. Ωστόσο, καμία κατανόηση λάθους δεν υπήρξε. Και τώρα συνέβη κάτι ακόμα χειρότερο, εάν το μελετήσεις με βάση την ηλικία, την ενέργεια και το υπέροχο παρελθόν του Γκριεζμάν με τον Τσόλο.
Στα χέρια του Σιμεόνε ο Γάλλος εξελίχτηκε σε σούπερ σταρ και έκανε τα πάντα, ακόμα και το να μαρκάρει σαν σκύλος. 22, 22, 16, 19, 15. Αυτά ήταν τα γκολ του στη La Liga την πενταετία που πέρασε στους Ροχιμπλάνκος. Και τώρα τους τον δίνουν πίσω δανεικό, αφού πλήρωσαν 120 εκατ. ευρώ για να τον αγοράσουν από εκεί δύο χρόνια νωρίτερα. Η αλήθεια είναι ότι το πλάνο Γκριεζμάν δεν δούλεψε ποτέ στην Μπάρτσα. Ας φρόντιζαν τότε να τον βγάλουν στο παζάρι, όπου θα πετύχαιναν και καλύτερα οικονομικά οφέλη και όχι να περιμένουν παθητικά να περάσει όλο το καλοκαίρι και να ψάχνονται την ύστατη στιγμή τι θα κάνουν με δαύτον.
Ο Γάλλος επιθετικός όμως δεν έφυγε τόσο εξαιτίας του ότι δεν ενσωματώθηκε στην Μπαρτσελόνα, όσο για το παχυλό συμβόλαιό του, σε συνδυασμό με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του club. Εδώ γι’ αυτόν τον λόγο έφυγε ο Λιονέλ Μέσι, να μου πείτε στον Γκριεζμάν θα κόλλαγαν; Ο τελευταίος λοιπόν μαζί με την εφορία κόστιζε κάτι περισσότερα από 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Ποσό που πλέον ο σύλλογος δεν μπορεί να αντέξει.
Η Μπαρτσελόνα, που το 2018 το άμεσο χρέος της βρισκόταν μόλις στα 157 εκατ. ευρώ, όπως εξήγησε πρόσφατα ο Τζουάν Λαπόρτα, θα βρεθεί στο τέλος της σεζόν με 1,6 δισ. χρωστούμενα. Επίσης, μέχρι να φύγουν Μέσι, Γκριεζμάν, η Μπάρτσα είχε το υψηλότερο μισθολόγιο στον κόσμο. Αυτό από μόνο του ήταν ούτως ή άλλως τρομερά επιβαρυντικός παράγοντας. Πόσο μάλλον στην εποχή της πανδημίας της Covid_19, όπου τα έσοδα μειώθηκαν στο ελάχιστο, δίχως να συμβεί το αντίστοιχο με τους μισθούς των παικτών.
Αν και το χρέος της θεωρητικά είναι ρυθμισμένο, τα 730 εκατ. ευρώ από αυτό το 1,6 δισ. θεωρούνται βραχυπρόθεσμες οφειλές. Πρέπει δηλαδή να πληρωθούν πολύ σύντομα και η Μπάρτσα δεν τα είχε αυτά τα χρήματα. Ετσι, πρόσφατα, σε πρώτη φάση συμφώνησε να λάβει ένα μεγάλο δάνειο της τάξης των 525 εκατ. ευρώ από τη Goldman Sachs, μήπως και καταφέρει να φανεί συνεπής στις βασικές και άμεσες υποχρεώσεις της.
Κάπως έτσι λοιπόν κάποιος έπρεπε να θυσιαστεί. Ο Γκριεζμάν θεωρήθηκε ότι πρέπει να φύγει. ΟΚ, αλλά πώς γίνεται να τον χαρίζεις στον άμεσο αντίπαλό σου για το πρωτάθλημα; Γιατί η Ατλέτικο είναι η πρωταθλήτρια που πρέπει να νικήσεις, για να της πάρεις το στέμμα. Κι εσύ την ενισχύεις στο μέγιστο.
Ο Σοφοκλής είχε πει δύο πράγματα για τα δώρα. Το ένα ήταν ότι: «Να δίνεις δώρο μόνο όταν είναι να λάβεις» και ότι: «Τα δώρα των εχθρών δεν είναι πραγματικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται». Και η Ατλέτικο όχι μόνο δεν έχει κάνει αντίστοιχο δώρο στην Μπαρτσελόνα, αλλά φροντίζει όσα της δίδονται, να τα χρησιμοποιεί με τεράστια επιτυχία και εναντίον της. Όπως δηλαδή θα κάνει τώρα με τον Γκριεζμάν να πετάει στο κουμάντο του Τσόλο…
Μέσι: Οι γιοι του στην ακαδημία της Παρί

Στο κυνήγι της…κληρονομικότητας φαίνεται πως ποντάρει η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία μετά την απόκτηση του Λιονέλ Μέσι στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της και στο ταλέντο των δυο του γιών.
Μπορεί η οικογένεια να παραμένει ακόμα σοκαρισμένη από την απροσδόκητη αποχώρησή της από τη Βαρκελώνη με προορισμό το Παρίσι, όμως στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν βάλει στόχο να τους χρυσώσουν το χάπι το συντομότερο δυνατό.
Με βάση αυτή το σκεπτικό, οι Παριζιάνοι αποφάσισαν να κάνουν και τους δυο γιους του Πούλγκα, Ματέο και Τιάγκο, να δουν την Παρί ως το νέο τους σπίτι, «στρατολογώντας» τους στις ακαδημίες της ομάδας.
Ο μόλις 5 ετών Τιάγκο θα αγωνίζεται με την U5 του συλλόγου, ενώ ο 8χρονος Ματεό με την u9. Μάλιστα, τα ίδια βήματα θα ακολουθήσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και το νεότερο μέλος της οικογένειας, Τσίρο, ο οποίος μόλις κλείσει τα 5 του χρόνια θα φορέσει για πρώτη φορά τα χρώματα της πρώτης του ομάδας.