“Κραχ” στον τουρισμό: Διψήφια η ύφεση, κοντά στο 6% το έλλειμμα. Το Eurogroup αποφασίζει για το 2021 – Εικονική πραγματικότητα: Αύξηση καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών – Τράπεζα Πειραιώς: Πράσινο φως στο σχέδιο διάσπασης της τράπεζας

 “Κραχ” στον τουρισμό: Διψήφια η ύφεση, κοντά στο 6% το έλλειμμα – Το Eurogroup αποφασίζει για το 2021

Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι μια πρώτη εκτίμηση της ζημιάς στο ελληνικό ΑΕΠ από το «κραχ» στον Τουρισμό, είναι ότι η φετινή ύφεση θα είναι διψήφια κι ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα κινηθεί πέριξ του 5,7%. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αναθεωρήσει ακόμα επισήμως τις εκτιμήσεις του για το ΑΕΠ, αναμένοντας και τα στοιχεία του Αυγούστου από τον Τουρισμό, ωστόσο όλα δείχνουν ότι τουλάχιστον στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού ο δείκτης θα τοποθετηθεί κοντά στο 8%.

Η αξιολόγηση πάντως υπό τις συνθήκες αβεβαιότητας των προβλέψεων αναβάλλεται για τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου είναι κατ’ αρχάς το φθινοπωρινό «πακέτο» για τη στήριξη επιχειρήσεων- εργαζομένων κι εν συνεχεία το «πακέτο» των ελαφρύνσεων για το 2021. Κοινός παρονομαστής οι ταμειακές αντοχές.

Για τους μήνες που απομένουν το «μαξιλάρι» των περίπου 35 δις ευρώ είναι υπεραρκετό για να καλύψει το κόστος από την παράταση αναστολών συμβάσεων εργασίας, την παράταση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, τον γ’ κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, το δεύτερο κύκλο κρατικών εγγυήσεων για δάνεια 3,5 δις ευρώ, ενώ ήδη εξετάζονται οι ενδεδειγμένοι τρόποι για την εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων που παραμένουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, όπως επίσης για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Υπάρχουν και τα 2,7 δις ευρώ από το SURE, όπως επίσης η νέα έκδοση ομολόγου.

Θέμα δημοσιονομικών στόχων για την επόμενη χρονιά δεν τίθεται, καθώς σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στο Eurogroup της 11ης Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν ή στη χειρότερη περίπτωση θα «δείξουν» προς την κατεύθυνση, ότι και το 2021 οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, που σχετίζονται με δημοσιονομικούς στόχους, θα μείνουν «παγωμένοι».

Ωστόσο, ακόμα κι αυτή η εξέλιξη δεν λύνει τα χέρια του υπουργείου Οικονομικών για γαλαντόμες μειώσεις φόρων και εισφορών καθώς μπορεί να μην υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί, υπάρχουν, όμως, ταμειακές αντοχές για τον Προϋπολογισμό.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί μια τέτοια ροή εσόδων, που θα επιτρέπει νέα μέτρα στήριξης για τις επιπτώσεις της πανδημίας, εφόσον κριθούν αναγκαία, αλλά και την εξυπηρέτηση των πάγιων κι ανελαστικών κρατικών δαπανών- συμπεριλαμβανομένων των τοκοχρεολυσίων- με τέτοιον τρόπο που δεν θα διαταράξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τις αγορές.

Αυτήν τη στιγμή, το μόνο μέτρο για το 2021 που θα πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένο» είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κι αυτό γιατί θα συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, επιτρέποντας έτσι την απευθείας χρηματοδότηση (περίπου 800 εκατ. Ευρώ το κόστος για μείωση 2 ποσοστιαίων μονάδων) από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με αυτό το δεδομένο, η ολοκλήρωση του Σχεδίου Ανάκαμψης, που «τρέχει» η Επιτροπή υπό τον Θ. Σκυλακάκη, αποκτά στρατηγικό ρόλο και για τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι χωρίς δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ πάνω από 2%, είναι εξαιρετικά δύσκολο να χρηματοδοτηθούν μειώσεις φόρων.

 

Εικονική πραγματικότητα: Αύξηση καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Η κρίση του κοροναϊού έχει οδηγήσει στο φαινομενικά παράδοξο φαινόμενο της μεγάλης αύξησης των τραπεζικών καταθέσεων σε μία περίοδο μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν εκτίναξη των ιδιωτικών καταθέσεων στην Ελλάδα και γενικότερα την Ευρωζώνη μετά τον Μάρτιο, όταν ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν τον Ιούλιο στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη με ρυθμούς 9,5% και 10,3%, αντίστοιχα, που είναι οι υψηλότεροι που έχουν καταγραφεί για περισσότερο από μία δεκαετία. Η εξέλιξη αυτή έχει την εξήγησή της στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας που έλαβαν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρωζώνη καθώς και στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Σε ένα σημαντικό βαθμό οφείλεται και στη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, καθώς τμήματα της οικονομίας – από τα καφέ και τα εστιατόρια έως τα ξενοδοχεία – ήταν κλειστά στη διάρκεια της καραντίνας, ενώ και οι επιχειρήσεις ανέβαλαν, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Σε σημαντικό ποσοστό, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ενίσχυσαν τη ρευστότητά τους μέσω της αύξησης των καταθέσεων όψεως που έχουν στις τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αναληφθούν άμεσα.

  • Οι αυξημένες καταθέσεις μπορεί να αποτελούν ένα στήριγμα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις τους έναντι του δημοσίου και των τραπεζών που ανεστάλησαν στη διάρκεια της πανδημίας ή να εκπληρώνουν την ανάγκη τους για να αισθάνονται αυτά μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσουν μία αύξηση της κατανάλωσης ή των επενδύσεων τους. Στον βαθμό που θα συμβεί το τελευταίο, αναμένεται να ενισχυθεί και η ανάκαμψη της οικονομίας που σημειώνεται μετά την άρση της καραντίνας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν στην Ελλάδα περίπου ομοιόμορφα σε απόλυτα ποσά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αλλά ποσοστιαία η αύξηση ήταν μεγαλύτερη για τις επιχειρήσεις που έχουν σημαντικά μικρότερο μερίδιο στη συνολική πίτα των ιδιωτικών καταθέσεων.

Oι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 6%, ενώ στην Ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης ήταν ελαφρά υψηλότερο (7,4%). Τα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων που έλαβε η κυβέρνηση συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή, όπως και τα μέτρα για την αναστολή υποχρεώσεων στην εφορία, τα ταμεία και τις τράπεζες. Τα νοικοκυριά αύξησαν τον Ιούλιο τις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου κατά 511 και 579 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, ενώ μείωσαν τις καταθέσεις προθεσμίας τους, οι οποίες προσφέρουν, έστω και χαμηλό, επιτόκιο, κατά 421 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη ήταν η εξέλιξη και στην Ευρωζώνη, όπου τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου κατά 50 και 9 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, ενώ μείωσαν τις καταθέσεις προθεσμίας κατά 6 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 28,7% τον Ιούλιο. Η ενίσχυση αυτή αντανακλά, εκτός από τα μέτρα για την αναστολή υποχρεώσεων του έναντι του δημοσίου και των τραπεζών και τα μέτρα για την ενίσχυσή της ρευστότητάς τους, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή και τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου. Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, με τον ρυθμό να φθάνει το 6,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Οι επιχειρήσεις αύξησαν τον Ιούλιο τόσο τις καταθέσεις όψεως (κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ) όσο και τις καταθέσεις προθεσμίας κατά 1,1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη οι επιχειρήσεις αύξησαν τις καταθέσεις όψεως και τις καταθέσεις προθεσμίας κατά 21,4% και 27,2%, αντίστοιχα.

 

Τράπεζα Πειραιώς: Πράσινο φως στο σχέδιο διάσπασης της τράπεζας

Λογότυπο της Τράπεζας Πειραιώς.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και εισφορά του σε νέα 100% θυγατρική εταιρία. Τι αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Τα επόμενα βήματα.

Η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο, κατά την από 27.08.2020 συνεδρίασή του, ενέκρινε το Σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης της Τράπεζας με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της και εισφορά του σε σύσταση νέας εταιρείας, η οποία θα λάβει άδεια λειτουργίας ως πιστωτικό ίδρυμα.

Τα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού του εισφερόμενου τραπεζικού κλάδου, όπως αυτά εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της Διασπώμενης με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2020 (εφεξής ο «Ισολογισμός Μετασχηματισμού»), θα μεταφερθούν ως στοιχεία του ισολογισμού της Επωφελούμενης, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του ν. 2515/1997. Όλες οι πράξεις της Διασπώμενης που διενεργούνται από την 1η Αυγούστου 2020 μέχρι την ολοκλήρωση της Διάσπασης και αφορούν τον αποσχιζόμενο κλάδο θα θεωρούνται ότι διενεργούνται για λογαριασμό της Επωφελούμενης.

Με την ολοκλήρωση της Διάσπασης θα επέλθουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

i) ιδρύεται η Επωφελούμενη και η Διασπώμενη καθίσταται μέτοχος αυτής, λαμβάνοντας το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της Επωφελούμενης και ειδικότερα 5.400.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας € 1,00 εκάστη,

ii) η Επωφελούμενη υποκαθίσταται ως καθολική διάδοχος στο σύνολο της εισφερόμενης σε αυτήν περιουσίας (ενεργητικό και υποχρεώσεις), όπως αυτή αποτυπώνεται στον Ισολογισμό Μετασχηματισμού του αποσχιζόμενου κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και θα διαμορφωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της Διάσπασης, και

iii) η Διασπώμενη παύει να είναι πιστωτικό ίδρυμα, ενώ οι μετοχές της παραμένουν εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η ολοκλήρωση της Διάσπασης τελεί υπό την αίρεση της κατά τον Νόμο απαιτούμενης έγκρισης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας, καθώς και της λήψης όλων των αναγκαίων εγκρίσεων και αδειών από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η Τράπεζα Πειραιώς στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για την εξέλιξη της διαδικασίας της Διάσπασης, σε συμμόρφωση με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*