Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο της Μαριούπολης — Ουκρανία: Το Κίεβο, πλέον βασίζεται αποκλειστικά σε οπλισμό συμμάχων, βομβαρδίζει θέσεις στη Χερσώνα — Προειδοποιήσεις Νασράλα για τις εξορύξεις με ελληνική εμπλοκή

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης προειδοποιεί ότι χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από χολέρα και άλλες ασθένειες στην ερειπωμένη πόλη.

Χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από χολέρα και άλλες ασθένειες στη Μαριούπολη, καθώς τα πτώματα από τις μάχες δεν έχουν περισυλλεχθεί και με την άφιξη του καλοκαιριού η θερμοκρασία αυξάνεται, προειδοποίησε ο δήμαρχος της πόλης.

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε ότι τα πηγάδια έχουν μολυνθεί από τα πτώματα εκείνων που σκοτώθηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς και την πολιορκία. Η περισυλλογή των νεκρών από τους Ρώσους κατακτητές της πόλης προχωρά με αργούς ρυθμούς.

«Έχει ξεσπάσει δυσεντερία και χολέρα. Δυστυχώς, αυτή είναι η εκτίμηση των γιατρών μας: ότι ο πόλεμος που στοίχισε τη ζωή σε 20.000 κατοίκους, δυστυχώς, με αυτές τις επιδημίες, θα σκοτώσει πολλές χιλιάδες Μαριουπολίτες ακόμα», είπε ο δήμαρχος μιλώντας στη δημόσια ουκρανική τηλεόραση.

Ο Μποϊτσένκο, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη Μαριούπολη, είπε ότι η πόλη έχει τεθεί σε καραντίνα.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν απομείνει στη Μαριούπολη, που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε περίπου 430.000 κατοίκους αλλά τώρα έχει μετατραπεί σε ερημότοπο.

Ο δήμαρχος, που τον περασμένο μήνα είπε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί μετέτρεψαν τη Μαριούπολη σε «μεσαιωνικό γκέτο», είπε ότι οι κάτοικοι αναγκάζονταν να πίνουν νερό από τα πηγάδια επειδή η πόλη δεν έχει πλέον τρεχούμενο νερό ενώ και το αποχετευτικό δίκτυο δεν λειτουργεί. Ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να βοηθήσουν στο άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για να φύγουν από την πόλη όσοι το επιθυμούν. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, στη Μαριούπολη δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε φυσικό αέριο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι υπήρχε πιθανότητα να ξεσπάσει χολέρα στη Μαριούπολη. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας νωρίτερα σήμερα εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος επειδή οι ιατρικές υπηρεσίες καταρρέουν.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν τις δηλώσεις του Μποϊτσένκο ή τις εκτιμήσεις του Λονδίνου.

 

Ουκρανία: Το Κίεβο, που πλέον βασίζεται αποκλειστικά σε οπλισμό συμμάχων, βομβαρδίζει ρωσικές θέσεις στη Χερσώνα

Το Κίεβο βομβαρδίζει ρωσικές θέσεις στη Χερσώνα – Με τον σοβιετικής προέλευσης οπλισμό του αναλωμένο, ο ουκρανικός στρατός εξαρτάται πλέον πλήρως από τους συμμάχους- Οι τρεις αλλοδαποί που καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο του Ντονέτσκ “διέπραξαν εγκλήματα εκεί” (Λαβρόφ)– για “διαπραγματευτικό χαρτί” της Μόσχας κάνει λόγο το Κίεβο – Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «βαριά όπλα» και την υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ με τον ομόλογό του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε ρωσικές θέσεις στην περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, μια περιοχή που βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη υπό τον έλεγχο της Ρωσίας και όπου το Κίεβο ανησυχεί πως η Μόσχα θα οργανώσει σύντομα δημοψήφισμα για την προσάρτησή της.

Σχεδόν όλη η επαρχία της Χερσώνας καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα ήδη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Η επαρχία αυτή, που βρέχεται από τη Μαύρη και την Αζοφική θάλασσα, έχει έκταση περίπου 28.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πριν τον πόλεμο μετρούσε περισσότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Ο ουκρανικός στρατός εξαρτάται πλέον πλήρως από τους συμμάχους   

Η Ουκρανία έχει αναλώσει όλο τον οπλισμό ρωσικής και σοβιετικής κατασκευής που διέθετε κι εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τα όπλα που της προμηθεύουν οι ξένοι σύμμαχοί της, κυρίως δυτικής προέλευσης στοιχεία του πυροβολικού, σύμφωνα με αρκετές αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

Αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι Δυτικοί κινητοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν το Κίεβο, που ζητούσε όπλα και πυρομαχικά, φροντίζοντας ωστόσο να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να εκληφθεί ως μείζων πρόκληση από τη Μόσχα, λόγω της ανησυχίας τους για την εξάπλωση του πολέμου πέραν των ουκρανικών συνόρων.

ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του NATO αποφάσισαν να παραμερίσουν πλέον τις ανησυχίες για την εξάπλωση του πολέμου ή το να πέσουν στα χέρια της Ρωσίας ευαίσθητες τεχνολογίες. Η Ουάσινγκτον άρχισε να στέλνει βαριά όπλα στο Κίεβο, όπως αρχικά πυροβόλα, και κατόπιν αποφάσισε να στείλει εξοπλισμό αιχμής, όπως εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS, συστήματα μεγάλης ακρίβειας και με βεληνεκές μεγαλύτερο από ανάλογα ρωσικά όπλα.

«Συνεχής ροή»

Οι σύμμαχοι προσπαθούν να συντονίσουν τη στρατιωτική βοήθεια που χορηγούν στο Κίεβο ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να λαμβάνουν «συνεχή ροή» πυρομαχικών, ανταλλακτικών και ελαφρών όπλων, εξήγησε άλλος αμερικανός στρατιωτικός.

Αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία που δημιουργήθηκε από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας, τον Λόιντ Όστιν, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Απρίλιο με παρούσες περίπου σαράντα χώρες στη βάση Ράμσταϊν, στη Γερμανία.

Έπειτα από τη δεύτερη συνεδρίασή της, τον Μάιο, που έγινε ψηφιακά, η ομάδα αυτή αναμένεται να έχει νέα συνάντηση τη 15η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Αν ο δυτικός οπλισμός μοιάζει να φθάνει με το σταγονόμετρο στην Ουκρανία, αυτό οφείλεται στο ότι οι σύμμαχοι θέλουν να είναι σίγουροι πως το Κίεβο θα είναι ικανό να τον υποδέχεται με ασφάλεια και για να περιοριστεί ο κίνδυνος βομβαρδισμών στα αποθέματα πυρομαχικών.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτική βοήθεια σε δόσεις, η τελευταία εκ των οποίων, αξίας 700 εκατ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε την 1η Ιουνίου, περιλαμβάνει τέσσερα συστήματα HIMARS, 1.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, τέσσερα ελικόπτερα Mi-17, 15.000 οβίδες για πυροβόλα, 15 ελαφριά τεθωρακισμένα και πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων.

Επιπλέον HIMARS και πυρομαχικά τους βρίσκονται ήδη στη Γερμανία και θα σταλούν στην Ουκρανία αν η εμπειρία της χρήσης των πρώτων τεσσάρων είναι θετική, σύμφωνα με ακόμη μια αμερικανική στρατιωτική πηγή.

Η Ουάσινγκτον πάντως έχει αποκλείσει την προμήθεια στο Κίεβο UAVs μεγάλης εμβέλειας, όπως τα «Grey Eagle», με ακτίνα δράσης 300 χιλιομέτρων, που αρκεί για να γίνουν πλήγματα σε μεγάλες ρωσικές πόλεις, κατά την ίδια πηγή.

Ζελένσκι-Μακρόν για «περαιτέρω αμυντική υποστήριξη της Ουκρανίας»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως συζήτησε χθες Πέμπτη με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για τη στρατιωτική βοήθεια της Γαλλίας στην Ουκρανία, «συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων», όπως διευκρίνισε αργότερα η γαλλική προεδρία, καθώς και για την υποψηφιότητα του Κιέβου για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον ουκρανό ομόλογό του πως το Παρίσι «θα συνεχίσει να κινητοποιείται για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής για βαριά όπλα».

Η συνδιάλεξη ακολούθησε το κύμα επικρίσεων του Κιέβου προς το Παρίσι μετά την έκκληση του Ε. Μακρόν να μην «ταπεινωθεί η Ρωσία».

Ο Εμ. Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ ως την 1η Ιουλίου, δέχεται τελευταία πιέσεις από το Κίεβο, που αναμένει εξάλλου επίσκεψή του μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την 24η Φεβρουαρίου.

Οι τρεις καταδικασθέντες «διέπραξαν εγκλήματα»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι δύο Βρετανοί και ο ένας Μαροκινός που καταδικάστηκαν χθες Πέμπτη σε θάνατο από δικαστήριο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ είχαν διαπράξει εγκλήματα εκεί.

Οι δύο Βρετανοί, ο Έϊντεν Άσλιν και ο Σον Πίνερ, όπως και ο Μαροκινός Σααντούν Μπραχίμ κρίθηκαν ένοχοι για «μισθοφορικές δραστηριότητες και για τη διάπραξη ενεργειών που είχαν στόχο την κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή της συνταγματικής τάξης» στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

Το Κίεβο τόνισε χθες ότι το δικαστήριο αυτό δεν έχει καμία δικαιοδοσία, όπως και ότι οι τρεις μαχητές ήταν μέλη του ουκρανικού στρατού και κατά συνέπεια προστατεύονται από τη Συνθήκη της Γενεύης.

Οι δύο Βρετανοί, ηλικίας 28 και 48 ετών, παραδόθηκαν στον ρωσικό στρατό έπειτα από εβδομάδες που πολεμούσαν στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ζούσαν στην Ουκρανία πριν τον πόλεμο και είχαν παντρευτεί εκεί.

Οι τρεις δικάστηκαν αφού ουκρανικό δικαστήριο καταδίκασε τον προηγούμενο μήνα έναν Ρώσο στρατιώτη σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο ενός άοπλου πολίτη.

Διαπραγματευτικό χαρτί

Στο μεταξύ ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους τρεις αυτούς αλλοδαπούς ως «ομήρους» για να ασκήσει πίεση στη Δύση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, επεσήμανε σήμερα ότι η Ουκρανία θα συντονίσει τις ενέργειές της με τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, ο Σέρχι Χαϊντάι, εκτίμησε μιλώντας στον βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό BBC Radio 4 ότι οι δύο Βρετανοί που καταδικάστηκαν σε θάνατο είναι κανονικοί στρατιώτες.

«Όλοι οι άνθρωποι που έρχονται να πολεμήσουν με την ουκρανική πλευρά υπογράφουν έγγραφα με τον στρατό της Ουκρανίας και άρα αποκτούν επίσημο καθεστώς», υπογράμμισε. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύονται από τη Συνθήκη της Γενεύης και δεν μπορούν να καταδικαστούν σε θάνατο, ακόμη κι αν δεν είναι Ουκρανοί πολίτες.

«Απ’ όσο ξέρω οι δικηγόροι ήδη έχουν ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης και πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει είναι απλώς πολιτική πίεση από την πλευρά της Ρωσίας», εκτίμησε ο Χαϊντάι.

 

Προειδοποιήσεις Νασράλα για τις εξορύξεις με ελληνική εμπλοκήimage

Να σταματήσει το Ισραήλ τις απόπειρες ερευνών για αέριο σε αμφισβητούμενη περιοχή ανέφερε σε μήνυμά του ο ηγέτης της Χεσμπολάχ..

Να σταματήσει το Ισραήλ τις απόπειρες ερευνών για αέριο σε αμφισβητούμενη περιοχή ανέφερε σε μήνυμά του ο ηγέτης της Χεσμπολάχ του Λιβάνου, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, προειδοποιώντας, μάλιστα, την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, που ανέλαβε την εκμετάλλευση, να μην εμπλακεί.

«Άμεσος στόχος μας είναι να εμποδίσουμε τον εχθρό από την εξαγωγή πετρελαίου κι αερίου στο οικόπεδο Καρίς (Karish)», ανέφερε, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, και ζήτησε την ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων του Λιβάνου ώστε να μην προχωρήσουν οι ισραηλινές επιχειρήσεις σε περιοχή που ανήκει στο Λίβανο και το Ισραήλ θεωρεί αμφισβητούμενη. «Η Χεσμπολάχ δεν θα καθίσει άπρακτη στη γωνία απέναντι στο [ισραηλινό] πλιάτσικο των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Λιβάνου, της μόνης ελπίδας για τη διάσωση του Λιβανέζικου λαού».

Οι προειδοποιήσεις του ηγέτη γίνονται λίγες μέρες μόλις μετά την εμφάνιση του ελληνικών συμφερόντων αλλά καταγραμμένο στη Βρετανία, πλοίου παραγωγής αερίου της Energean Plc, στο θαλάσσιο οικόπεδο Καρίς.  Ανέφερε σαφώς μάλιστα ότι η Energean «πρέπει να αποτραβήξει το πλοίο της αμέσως και να αποφύγει να εμπλακεί στην ισραηλινή επιθετικότητα και πρόκληση κατά του Λιβάνου» και «πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της», προσθέτοντας πως «η αντίσταση έχει τρόπους να εμποδίσει τον εχθρό από την εξόρυξη από το Καρίς … Καμία ενέργεια του εχθρού δεν μπορεί να προστατεύσει το ελληνικό πλοίο ή το Καρίς». Κάλεσε σε εγρήγορση λαό, στρατό και πολιτικούς λέγοντας πως «η αντίσταση δεν είναι ο μόνος προστάτης του Λιβάνου, γι’ αυτό και καλεί σε συνεργασία λαού, στρατού, αντίστασης». Τέλος, τόνισε πως οι εξορύξεις πρέπει να αναμένουν την κατάληξη των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, για την χάραξη των θαλασσίων συνόρων. 

Το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει το Καρίς «στρατηγικής σημασίας» για εκείνο και δηλώσει «έτοιμο να το υπερασπιστεί». Ισραήλ και Λίβανος δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, μετά τον πόλεμο του 2006, τον οποίο έχασε το Ισραήλ, κι οι συνομιλίες για τα θαλάσσια σύνορα γίνονται με διαμεσολάβηση. Από thepressproject.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*