Κραυγή αγωνίας, αιχμές, προτάσεις από τους ανθρώπους της εστίασης – ΟΑΕΔ: Έρχονται προγράμματα για 74.500 θέσεις εργασίας

Κραυγή αγωνίας, αιχμές και προτάσεις από τους ανθρώπους της εστίασης

Δέσμη προτάσεων για το πώς θα μπορέσει να ορθοποδήσει ο κλάδος της εστίασης μετά το παρατεταμένο λουκέτο μηνών αλλά και εν μέσω νέων περιορισμών, με φουσκωμένα χρέη» καταθέτει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης στην κυβέρνηση, την οποία επικρίνει για το τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την εστίαση και τους αθρώπους της.

Μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι το περίφημο κεφάλαιο επανεκκίνησης δεν το έχουν πάρει όλοι, ζητούν απαλλαγή από το ενοίκιο και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, κούρεμα χρεών και συνέχιση των αναστολών εργασίας.

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Ανάπτυξης και τον υπουργό Οικονομικών, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης μιλά για σφαγή της εστίασης.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

κύριε Σταϊκούρα,

κύριε Γεωργιάδη,
με μεγάλη έκπληξη και πρωτόγνωρη αμηχανία παρακολουθούμε εδώ κι ένα χρόνο να σφαγιάζεται η Εστίαση.

Παρ’ ότι εμείς, οι άνθρωποι της Εστίασης, βάλαμε πλάτη στην υγειονομική κρίση, υπακούοντας στην συνταγματική επιταγή της προσφοράς όλων των πολιτών στα δημόσια βάρη (Σύντ. άρθρο 4, παρ. 5), κλείνοντας τα μαγαζιά μας για τεράστιο χρονικό διάστημα, διαπιστώνουμε ότι πετάτε την εκπλήρωση της υποχρέωσής μας για κοινωνική αλληλεγγύη στις καλένδες.

Πώς αλλιώς να μεταφράσουμε ότι ενώ αποδεχτήκαμε την οιονεί ανάκληση της άδειας λειτουργίας, που μας επιβάλατε, εσείς μας  “επιβραβεύσατε” με το τέλος επιτηδεύματος για το 2020 και το 2021, χρεώνοντάς μας με 1.300 ευρώ;

Διατυμπανίζετε σε όλα τα ΜΜΕ ότι μας στηρίξατε και άδικα διαμαρτυρόμαστε.

Κύριοι,θα σας θυμίσουμε μερικά βασικά πράγματα:

▪︎Οι επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν μέχρι 49 άτομα, αποτελούν το 87% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης.

▪︎Οι επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν μέχρι 9 άτομα, αποτελούν το 57% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης.

▪︎Στην Εστίαση εργάζονται περίπου 400.000 άνθρωποι και μαζί με τα εξαρτώμενα παρελκόμενα επαγγέλματα αγγίζουν το 1.000.000.

▪︎Η μοναδική στήριξη που πήραμε οι επιχειρηματίες της Εστίασης ανήλθε στα 800 ευρώ τον Μάρτη του 2020. Αμέσως μετά μας χρεώσατε με υποχρεωτικά δάνεια (επιστρεπτέες προκαταβολές), που καλούμαστε να αποπληρώσουμε το 50% του κεφαλαίου σε μόλις λίγους μήνες.

▪︎Η στήριξη που πήραν οι εργαζόμενοι μας ανήλθε σε 534 ευρώ μηνιαίως και δημιούργησε τεράστια ιδιωτικά χρέη σ’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

Φτωχοποιήσατε έναν πολυπληθή κλάδο, ενοχοποιώντας τον για την διασπορά του ιού και για “τα τρία κακά της μοίρας μας”.

Η Εστίαση δεν είναι ο μόνος χώρος συνύπαρξης των ανθρώπων και σύναψης σχέσεων.

Πριν φτάσουμε στην Εστίαση, έχουμε συνυπάρξει σε πάρα πολλούς χώρους εργασίας, μέσα μεταφοράς, μετρό,λεωφορεία, “σ’ αεροπλάνα και βαπόρια”.

Αντιλαμβανόμαστε την βαθειά περιφρόνησή σας για τα “γκαρσόνια της Ευρώπης”, αλλά παραμένουμε πολίτες αυτής της χώρας (β’ κατηγορίας, όπως αποδεκνύουν οι χειρισμοί σας).

Οι ίδιοι παραδεχτήκατε ότι είμαστε σε πόλεμο.

Το Σύνταγμα περιγράφει την κατάσταση ανωτέρας βίας, θεσπίστε Δικαιοστάσιο σε όλη την Ελληνική Επικράτεια για να σωθούν οι Έλληνες πολίτες, όπως έχει γίνει στο περελθόν!

Κύριοι, μας ζητήσατε να κάνουμε υπέρμετρα επαχθείς παραχωρήσεις.

Μας στερήσατε το δικαίωμα στην εργασία, την επαγγελματική και επιχειρηματική ελευθερία, την αξιοπρεπή διαβίωση και μας αναγκάσατε, αφού μας ανοίξατε χωρίς το πολυδιαφημιζόμενο κεφάλαιο επανεκκίνησης, το περίφημο 7%, που δεν έχει εισπράξει κανείς, σε διαχωρισμό, σε κοινωνικούς αυτοματισμούς και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Λειτουργούμε 2,5 μήνες μόνο σε ανοιχτούς χώρους, στις 15/7 εφαρμόζεται το διαχωριστικό μέτρο των αμιγών κλειστών χώρων και στις 16/7 ο ΕΦΚΑ μπλοκάρει λογαριασμούς συναδέλφων.

Ποιό κράτος Δικαίου εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις στους πολίτες του;

Κύριοι, η ανήκεστος βλάβη είναι γεγονός! Αν θέλετε η Εστίαση να ανανήψει την επόμενη ημέρα, κάντε το αυτονόητο: στηρίξτε την άμεσα.

Σας προτείνουμε τα ελάχιστα βήματα στήριξης:

▪︎Απαλλαγή ενοικίων για Ιούλιο και Αύγουστο. Επαναφορά των ποσοστών 60 – 40 μέχρι το τέλος του έτους.

▪︎Συνέχεια αναστολών των εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους.

▪︎Επαναφορά των 120 δόσεων. Όλοι έχουμε χάσει τις ρυθμίσεις μας, αν μας “κόβετε” το οξυγόνο, μπλοκάροντας μας τους επαγγελματικούς λογαριασμούς, μας καταδικάζετε σε υποχρεωτικό θάνατο.

▪︎Οι επιστρεπτέες προκαταβολές να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες.

▪︎Να δοθεί άμεσα σε όλους ανεξαιρέτως το περίφημο 7% του κεφαλαίου επανεκκίνησης.

▪︎Να εξαλειφθούν με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών τα τέλη και τα πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα του 2020 και του 2021.

▪︎Να δοθούν με συνοπτικές διαδικασίες οι άδειες παράτασης μουσικής. Δεν είναι δυνατόν τα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας να χρειάζονται συνηγορία του ΥΠΕΚΑ και των Αρχαιολογικών υπηρεσιών, πράγμα που σημαίνει ότι η άδεια του 2021 θα εκδοθεί μετά από ένα χρόνο και όλοι οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του αυτόφωρου και των προστίμων.

Κύριοι, τα χρέη, που έχουμε συσσωρεύσει, χρειάζονται ένα γενναίο κούρεμα για να αποπληρωθούν. Προτείνουμε για μία ακόμη φορά να γίνει μία διαβούλευση με την παρουσία συλλογικοτήτων από την Εστίαση, ώστε να αποκτήσετε σαφή εικόνα της πραγματικής αγοράς».

 

ΟΑΕΔ: Ερχονται προγράμματα για 74.500 θέσεις εργασίας – Πότε θα ενεργοποιηθούν

άνεργος, ανεργία
Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν και έξι προγράμματα που βρίσκονται υπό σχεδιασμό και αναμένουν έγκριση και χρηματοδότηση, από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δεκαπέντε προγράμματα απασχόλησης με στόχο να ενεργοποιηθούν εντός του ερχόμενου τριμήνου, ώστε το φθινόπωρο να υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης για χιλιάδες εργαζόμενους προετοιμάζει ο ΟΑΕΔ.

Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν και έξι προγράμματα που βρίσκονται υπό σχεδιασμό και αναμένουν έγκριση και χρηματοδότηση, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά, εκτιμάται ότι από τα προγράμματα που ήδη είναι ενεργά, αλλά και από εκείνα που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα προκύψουν έως 74.500 νέες θέσεις εργασίας.

Κατά την τρέχουσα περίοδο υλοποιούνται τα εξής προγράμματα:

  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες σε Μετάβαση (ΜΕΤ) της χώρας.
  • Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για νέους ανέργους, ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες.
  • Πρόγραμμα Δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας.
  • Πρόγραμμα Επιταγής Επανένταξης στην αγορά εργασίας.
  • Πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών.
  • Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Πρόγραμμα εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για ΑμεΑ.
  • Πρόγραμμα προεργασίας για 400 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
  • Πρόγραμμα προεργασίας για 600 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
  • Πρόγραμμα προεργασίας για 3.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών, στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Εντός του επόμενου τριμήνου πρόκειται να προκηρυχθούν τα εξής προγράμματα:

  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περισσότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες (ΠΑΠ) της χώρας (ΟΑΕΔ).
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) της χώρας, με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και σε ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών (Β’ κύκλος).
  • Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 ανέργους, ηλικίας έως 29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους, ηλικίας έως 29 ετών, στο ψηφιακό μάρκετινγκ (Β’ κύκλος).
  • Δέσμη προγραμμάτων συμβουλευτικής, κατάρτισης, απασχόλησης, προεργασίας, σε περιοχές και για ανέργους που επλήγησαν κατά τη μεταλιγνιτική περίοδο.

Υπό σχεδιασμό και για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκονται τα εξής προγράμματα:

  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων / επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης.
  • Στοχευμένο πρόγραμμα απασχόλησης σε περιοχές υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.
  • Στοχευμένο πρόγραμμα για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες με σημαντικά εμπόδια ένταξης / επανένταξης στην αγορά εργασίας.
  • Βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους.
  • Επέκταση πιλοτικών δράσεων «ανοιχτού τύπου».
  • Πρωτοβουλία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πράσινη οικονομία.