Κρατικό χρήμα στα ΜΜΕ: Αμηχανία για την εξεταστική από την αντιπολίτευση. Ελέω… ΚΙΝΑΛ τρενάρει η κυβερνητική πρόταση — Εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παρά τη χαμηλή ζήτηση. Επίδομα μετά… τις 10 Δεκεμβρίου — Κλιμάκωση της έντασης Αθήνας, Άγκυρας. Το ηχηρό ράπισμα από την Κομισιόν

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ «ΦΩΤΙΑ» ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΑΝΙΚΟ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. ΣΕ ΑΠΟΔΡΟΜΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ. ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΤΟ 35% ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ  ΑΚΟΥΕΙ ΓΙΑ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΥΣ! (ΕΙΚΟΝΕΣ) – Makeleio.gr

Τη μαργαρίτα μαδάνε στο Μαξίμου για την Εξεταστική Επιτροπή, που θα διερευνήσει την κρατική χρηματοδότηση στα ΜΜΕ την περίοδο της πανδημίας και το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Η ρευστότητα στο ΚΙΝΑΛ, όπου ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους υποψήφιους προέδρους, δίνει επιπλέον μέρες στην κυβερνητική πλειοψηφία να προσαρμόσει την στρατηγική της.

«Αν δεν συμφωνήσουμε σε ένα κείμενο, όπως προτείνουμε, που να μπορεί να ψηφιστεί από όλους, θα πάμε ενδεχομένως σε δυο Εξεταστικές Επιτροπές. Εμείς θα εξαντλήσουμε πάντως κάθε τρόπο να πείσουμε» σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι με φόντο την πρόταση, που κατέθεσε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα. Να διευρυνθεί δηλαδή η χρονική περίοδος έρευνας από το 2015 και αυτό να αποτυπωθεί σε ένα κείμενο που θα ψηφίσουν όλοι ώστε να συγκροτηθεί κατόπιν η εξεταστική επιτροπή.

  • Το θέμα μας είναι η λίστα Πέτσα, η χρηματοδότηση των ΜΜΕ χωρίς κριτήρια και μία υπόθεση δημοσκοπικής εταιρείας που πήρε κρατικό χρήμα και έχει παράξενα αποτελέσματα και επ΄ αυτών ζητάει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η έρευνα της εξεταστικής, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha επιμένοντας ότι αν συσταθούν δυο εξεταστικές επιτροπές με παρεμφερή θεματολογία, αυτό θα συνιστά παραβίαση του άρθρου του συντάγματος, που δίνει την δυνατότητα σε κόμμα της αντιπολίτευσης να συστήνει με 120 ψήφους εξεταστική επιτροπή.

Και αυτή η εβδομάδα φαίνεται πως θα κυλήσει χωρίς λευκό καπνό για την εξεταστική επιτροπή. Εξάλλου ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, Δευτέρα και Τρίτη στη Σαουδική Αραβία, Τετάρτη στην Χάλκη.

Αυτό το κλίμα πολιτικής έντασης και πόλωσης στην εσωτερική σκηνή, έρχεται την ώρα που η Τουρκία διολισθαίνει στην ένταση και τις προκλήσεις.

Η κοινή διακήρυξη Μητσοτάκη- Σίσι- Αναστασιάδη προκάλεσε νευρική κρίση στην γείτονα. Ιδίως η σύσταση να απέχει από προκλήσεις, η αναφορά ακόμη και στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, πολλώ δε μάλλον η επισήμανση ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα στις οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες πρέπει να είναι σεβαστά, ήταν καρφί στο μάτι του Ερντογάν.

  • Με μια οργισμένη ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών καλεί την Αίγυπτο να αντιληφθεί την σωστή πλευρά με την οποία πρέπει να συνεργαστεί στην Αν. Μεσόγειο.

Εξάλλου, η απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών να δώσουν νέα εντολή για παλέτα κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παρενοχλήσεις του nautical Geo στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλήσεις στα Βαρώσια δείχνουν ότι το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά θα ξανανέβει.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

 

Εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παρά τη χαμηλή ζήτηση – Επίδομα μετά… τις 10 Δεκεμβρίου – Καμία συζήτηση για μείωση στον ΕΦΚΔημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Απόφαση Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για την  χειμερινή περίοδο 2020/2021 - Νομοθετική Επικαιρότητα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iefimerida.gr η μέση τιμή στην Επικράτεια να βρίσκεται, πλέον, πάνω από τα 1,16 ευρώ έναντι 0,798 ευρώ πέρσι την ίδια περίοδο, η επιβάρυνση ανά τόνο ξεπερνά τα 360 ευρώ κατά μέσο όρο. Ωστόσο, στους 10 νομούς, όπου η μέση τιμή ξεφεύγει, τα πράγματα αγριεύουν.

Με τα χθεσινά δεδομένα του Παρατηρητηρίου, τα οποία αλλάζουν καθημερινά, οι περιοχές όπου το πετρέλαιο θέρμανσης «καίει» είναι οι εξής:

·        Δωδεκάνησα: 1,269 ευρώ
·        Ευρυτανία: 1,202 ευρώ
·        Ηράκλειο: 1,225 ευρώ
·        Κέρκυρα: 1,203 ευρώ
·        Κυκλάδες: 1,279 ευρώ
·        Λέσβος: 1,220 ευρώ
·        Μαγνησία: 1,200 ευρώ
·        Ρέθυμνο: 1,217 ευρώ
·        Σάμος: 1,275 ευρώ
·        Φωκίδα: 1,211 ευρώ

Κι αυτή είναι η εικόνα με βάση τις μέσες τιμές ανά Νομό, γιατί αν μπει κανείς στη διαδικασία να αναζητήσει αναλυτικά στοιχεία εντός των Νομών, θα αντιμετωπίσει ανάλογα υψηλές τιμές σε πολύ περισσότερες πόλεις. Για παράδειγμα στη Θεσπρωτία, όπου η μέση τιμή του Νομού είναι οριακά κάτω από τα 1,20 ευρώ, στους βασικούς οδικούς άξονες της Ηγουμενίτσας με την Αθήνα και την Πρέβεζα, το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει πολύ πάνω από 1,20 ευρώ ανά λίτρο.

Ακόμα και στις περιοχές όπου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται επί του παρόντος κάτω από τα 1,20 ευρώ, η διαφορά και η επιβάρυνση σε σύγκριση με πέρσι είναι εκκωφαντική. Στην Αρκαδία, για παράδειγμα, που είναι ορεινός Νομός, η διαφορά ανά τόνο φτάνει στα 377 ευρώ, στο Κιλκίς τα 368 ευρώ, στη Λακωνία τα 419 ευρώ, στη Δράμα τα 379 ευρώ, στα Ιωάννινα τα 358 ευρώ. Κι όλα με τα σημερινά δεδομένα κι ενώ οι διεθνείς τιμές δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, που προκύπτει από την ανάλυση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της φορολογίας. Η τιμή διυλιστηρίου διαμορφώνεται στα 0,557 ευρώ, άλλα 0,0874 ευρώ ανά λίτρο είναι το περιθώριο κέρδους εταιριών και πρατηριούχων και όλο το υπόλοιπο είναι φόροι και τέλη! Έτσι, όταν ο καταναλωτής πληρώνει 1,16 ευρώ/ λίτρο τιμή αντλίας, το 44,45% αυτής της τιμής είναι φόρος!

  • Επί του παρόντος, το υπουργείο Οικονομικών κλείνει τη συζήτηση για μείωση της φορολογίας επί των καυσίμων- αν και η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έγινε σε άλλες εποχές, που δεν υπήρχε καν σύστημα εισροών εκροών- κι έτσι μοιραία το βάρος πέφτει στην επιδότηση των νοικοκυριών που πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Μετά τη διεύρυνση αυτών των κριτηρίων, υπολογίζεται ότι το 80% των νοικοκυριών, που θα καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ), θα πάρει επίδομα. Με δεδομένο ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Η πλατφόρμα MyΘέρμανση για το επίδομα θα ανοίξει ως τις 10 Νοεμβρίου. Ένα μήνα αργότερα, δηλαδή ως τις 10 Δεκεμβρίου, υπολογίζεται ότι θα έχει καταβληθεί η 1η δόση και μάλιστα με το σύστημα της προκαταβολής για τους περίπου 700 χιλιάδες περσινούς δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν ακριβώς το ίδιο ποσό που πήραν και πέρσι. Ως το τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει και η 2η πληρωμή, στους νέους αλλά και στους παλιούς δικαιούχους, που θα έχουν μεγαλύτερης αξίας τιμολόγια από αυτά που πληρώθηκαν ως προκαταβολή. Με δεδομένο ότι η υποβολή των τιμολογίων θα γίνει ως το Μάρτιο- Απρίλιο του 2022, αναμένεται να γίνει η τελική εκκαθάριση της φετινής επιδότησης στις αρχές του επόμενου έτους.

Πέρα από τη διαδικασία και τα κριτήρια, το φετινό επίδομα θα είναι διπλά αυξημένο: και ως προς το επίδομα βάσης που «κουμπώνει» με τους ειδικούς συντελεστές ανά περιοχή και ως προς την προσαύξηση ανά παιδί. Συγκεκριμένα, αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής), ενώ το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

Με αυτά τα δεδομένα, το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ και το μέγιστο στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ. Υπολογίζεται ότι η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα, ενώ για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά αυξάνεται κατά 59%.

 

Κλιμάκωση της έντασης Αθήνας – Άγκυρας – Το ηχηρό ράπισμα από την Κομισιόν και η οργισμένη αντίδραση στην τριμερή της ΑθήναςΣτις 6 Οκτωβρίου συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές Αθήνας – Άγκυρας -  to10.gr

Η Κομισιόν, μέσω της ετήσιας έκθεσής της, επέκρινε σφόδρα την Τουρκία τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη χώρα όσο και για τις γεωτρήσεις σε ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου και καλεί την Αγκυρα να απέχει από οποιεσδήποτε δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες άλλων κρατών

Παράλληλα, η Κομισιόν κάλεσε την Τουρκία «να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα», σε μία έκθεση «καταπέλτη», που έφερε νευρικότητα στην Αγκυρα.

Η Τουρκία -δια του ΥΠΕΞ της- σήκωσε το γάντι μετά τη σκληρή κριτική της Κομισιόν και με μία προκλητική απάντηση απέρριψε τις αιτιάσεις και ισχυρίστηκε πως δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος!

Την ίδια ώρα, η μείζονος σημασίας Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αύξησε την οργή της Αγκυρας.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του τουρκικού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του, ότι από την Ελλάδα και την Κύπρο το περίμεναν, αλλά από την Αίγυπτο δεν περίμεναν τη συμμετοχή της.

Η συνεργασία των τριών χωρών ενισχύει τη θέση τους στην περιοχή και όπως δήλωσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Φατάχ αλ Σίσι, το τριμερές αυτό σχήμα αποτελεί «φάρο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», κάτι που επέτεινε τη νευρικότητα της Τουρκίας.

Η επιμονή της Τουρκίας στις προκλήσεις δεν έμεινε αναπάντητη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου είπε ότι η «ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία μας γεννά έντονο προβληματισμό, αγανάκτηση, μία συμπεριφορά η οποία ξεφεύγει τελείως από το πλαίσιο μιας συμφωνημένης λύσης για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος».

Μάλιστα, τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών και δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από την ουσία του πλαισίου, όπως αυτό έχει προσδιοριστεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», στέλνοντας μήνυμα στην Αγκυρα.