Κρασί ανέρωτο ή νερό με λίγο κρασί;… Τάσος Παππάς

Επιμένει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ότι μετά τις εκλογές «η χώρα θα έχει κυβέρνηση». Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» σημείωσε επίσης ότι «το θέμα είναι να έχει τη σωστή κυβέρνηση» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να αφήσει τα περί ακυβερνησίας». Και για να δείξει την αποφασιστικότητά του πρόσθεσε ότι ο ίδιος «νερό στο κρασί του δεν θα βάλει». Για να έχει κυβέρνηση η χώρα μετά τις πρώτες εκλογές πρέπει να βγαίνουν τα κουκιά και κυρίως πρέπει τα κόμματα να θέλουν να συμμετάσχουν σε συμμαχικά σχήματα.

Το ΚΚΕ είναι γνωστό πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί και το έχει ξεκαθαρίσει. Ζητάει μάλιστα από τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων να μην το υπολογίζουν στα σενάρια που γράφουν στο παρασκήνιο. Με το ΜέΡΑ 25 τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Κατέθεσε πριν από λίγους μήνες προγραμματική πρόταση, ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να τοποθετηθούν και να ξεκινήσει ο διάλογος πριν από τις κάλπες. Το ΚΚΕ την απέρριψε χαρακτηρίζοντας το ΜέΡΑ 25 κόμμα-ανάχωμα του συστήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε επί της ουσίας παραπέμποντας το θέμα μετά τις εκλογές. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πριν από λίγες μέρες ότι «δεν εμπιστευόμαστε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ». Αρα η υπόθεση των μετεκλογικών συνεργασιών δεν αφορά το κόμμα του, αφού με τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει κανένα σημείο επαφής, ενώ με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει συνεργασίες, όπως το δηλώνει με κάθε ευκαιρία ο αρχηγός του. Το ένα ερώτημα που προκύπτει είναι ποια κατά τη γνώμη του κ. Ανδρουλάκη είναι η σωστή κυβέρνηση. Προφανώς θεωρεί ότι σωστή κυβέρνηση θα είναι εκείνη με το ΠΑΣΟΚ σε βασικό ρόλο. Για να συμβεί αυτό πρέπει να βγει ενισχυμένο εκλογικά και οι υποψήφιοι εταίροι του να δεχτούν τους όρους ή κάποιους από τους όρους που θα θέσει το ΠΑΣΟΚ. Λόγω μεγέθους δεν θα είναι το κόμμα-κορμός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, θα είναι όμως ο χρήσιμος παίκτης. Πώς θα μπει στη συζήτηση ο κ. Ανδρουλάκης; Αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα λέει σήμερα, δηλαδή ότι δεν πρόκειται να βάλει νερό στο κρασί του, τότε θα καταλήξουμε στην εκτίμηση ότι κάθε πρωτοβουλία είτε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, είτε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στον τοίχο της αδιαλλαξίας που θα έχει φτιάξει ο κ. Ανδρουλάκης.

Βεβαίως δεν είναι φρόνιμο να υποστηρίζει ο αρχηγός ενός κόμματος παραμονές εκλογών ότι είναι πρόθυμος να κάνει εκπτώσεις, ότι είναι έτοιμος να νερώσει το κρασί του προκειμένου να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά αν ο κ. Ανδρουλάκης εννοεί όσα λέει, δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα. Να υποθέσουμε ότι ο κ. Ανδρουλάκης προτιμά να μείνει στην αντιπολίτευση; Ενδεχομένως αυτό να ισχύει.

Αν όμως ναυαγήσουν οι προσπάθειες για κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές κι αυτό μάλλον δεν το θέλει ο κ. Ανδρουλάκης γιατί το κόμμα του θα πιεστεί και από τα δεξιά του και από τα αριστερά του από τις επιθέσεις φιλίας που θα εξαπολύσουν οι φορείς του δικομματισμού. Θα βρεθεί μ’ άλλα λόγια στη θέση που ήταν η κομμουνιστική Αριστερά την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ από θέση ισχύος ερωτοτροπούσε με το ακροατήριό της. Οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να ισορροπούν ανάμεσα στις αρχές τους και τις συνθήκες. Μερικές φορές η απόσταση που χωρίζει το επιθυμητό από το εφικτό είναι μεγάλη. Η δογματική προσήλωση στις αρχές (κρασί ανέρωτο) οδηγεί σε μαξιμαλισμούς και στην περιθωριοποίηση. Επιλέγοντας την άτακτη υποχώρηση στις περιστάσεις (περισσότερο νερό παρά κρασί) κατρακυλάς στον οπορτουνισμό. Συνεπώς αναζητείται το σημείο ισορροπίας.

Ανάγωγα

Ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τον ΣΚΑΪ εάν η κατάσταση στον ΟΣΕ ήταν γνωστή στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Απάντησε: «Σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει, δεν είχε μεταφερθεί τέτοια εικόνα». Για τις υποκλοπές δεν ήξερε, για τους σιδηροδρόμους δεν ήξερε, για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ δεν ήξερε. Ξέρει κάτι αυτός ο άνθρωπος που υποδύεται τον πρωθυπουργό;

Οι αρχηγοί παρέρχονται, οι παρατάξεις μένουν | Το Κουτί της Πανδώρας