Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη τραπεζιτών. Θεσμών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας – Μετά τον κορονοϊό: Πώς θα επανέλθουν τα δρομολόγια

ΑΚΙΝΗΤΑ

Εκτός από τις προκλήσεις που προέκυψαν για τις τράπεζες από τον κορονοϊού, ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί σήμερα το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας με τους τραπεζίτες να παρουσιάζουν τις θέσεις τους για το νέο πτωχευτικό νόμο.

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς θα έχουν σήμερα το απόγευμα, Τετάρτη (15/4), οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών σε μια προσπάθεια να αναλυθούν οι συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού τόσο για την οικονομία όσο και για το πιστωτικό σύστημα.

Όπως τονίζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, «το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της σημερινής τηλεδιάσκεψης και επισημαίνει ότι πρόκειται για μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση η οποία λαμβάνει χώρα σε σχέση με το νέο πτωχευτικό δίκαιο και την υιοθέτηση της οδηγίας για τη δεύτερη ευκαιρία».

Ήδη στο υπουργείο οικονομικών αλλά και στις τράπεζες έχει προχωρήσει αρκετά η συγγραφή του νέου πλαισίου και μέσα στο επόμενο μήνα οι θεσμοί θα έχουν στα χέρια τους ένα πρώτο κείμενο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και επί του κειμένου.

Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν πως πιθανότατα θα είναι έτοιμες με το νέο θεσμικό πλαίσιο μέσα στον Μάιο, το οποίο ωστόσο επιθυμούν να το εφαρμόσουν από την 1.1.2021. Να σημειωθεί ότι το νέο πλαίσιο, με βάση τη συμβατική υποχρέωση που προβλέπει η ίδια η οδηγία, θα πρέπει να εφαρμοστεί από το στο 2ο εξάμηνο του επόμενου έτους

Πεποίθηση του οικονομικού επιτελείου είναι πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως το τέλος του έτους πολύ δύσκολα θα γίνουν πλειστηριασμοί με δεδομένες τις παρατάσεις των προθεσμιών και την πανδημία του κορονοϊού.

Πάντως μέχρι σήμερα οι θεσμοί έχουν τηρήσει ουσιαστικά άκαμπτη στάση στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας μέχρι το τέλος του έτους και έχουν διαμηνύσει στη κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερή παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος απειλώντας να μπλοκάρουν την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 644 εκατ. ευρώ που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Προχωράει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Οι τραπεζίτες αναμένεται να παρουσιάσουν στους θεσμούς και την θέση τους για το νέο πτωχευτικό νόμο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, άξονας του οποίου θα είναι οι ταχύτατες διαδικασίες πτώχευσης τόσο για επιχειρήσεις όσο και για ιδιώτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τα χρέη τους, αφού προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους.

Το προσχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα έχει ήδη δοθεί στις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου στη συνέχεια το υπουργείο να διαμορφώσει την τελική του πρόταση.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα με στόχο να πετύχει κατά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς την παράταση της προστασία της πρώτης κατοικίας που παρέχεται σήμερα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και η οποία λήγει στα τέλη Απριλίου. Επιδίωξη είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας να παραταθεί για έξι τουλάχιστον μήνες.

Εκτός από την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο νέος Πτωχευτικός νόμος θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, αλλά και τις διατάξεις για την πτώχευση επιχειρήσεων και η κυβέρνηση θα επιδιώξει κατά τη διαπραγμάτευσή της με τους θεσμούς να πείσει ότι διαθέτει ένα νέο συνεκτικό πλαίσιο για την πτώχευση επιχειρήσεων και ιδιωτών, που βασίζεται στη νέα κοινοτική οδηγία περί αφερεγγυότητας.

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, θέτει ενιαίους κανόνες και διαδικασίες για την πτώχευση των νομικών και των φυσικών προσώπων και με δεδομένο ότι θα είναι αυστηρότερος σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο, επιδίωξη είναι να οριστικοποιηθεί σύντομα έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος σε προσδοκίες ότι το νέο πλαίσιο θα είναι ευνοϊκότερο σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Η υπόλοιπη ατζέντα

Εκτός από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το νέο Πτωχευτικό Κώδικα οι έλληνες τραπεζίτες θα συζητήσουν με τους θεσμούς όλες τις προκλήσεις που έχουν προκύψει από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο φόβος για νέα γενιά κόκκινων δανείων, η λειτουργία σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, η αναβολή μείωσης των NPEs, συνθέτουν το νέο περιβάλλον που καλούνται να δράσουν οι τράπεζες, την ίδια στιγμή που ζητούμενο είναι η ουσιαστική στήριξη της οικονομίας με νέες χορηγήσεις και ο τρόπος διαχείρισης των ζημιών που θα προκύψουν.

Παράλληλα στο τραπέζι θα πέσουν τόσο τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και υλοποιούν οι τράπεζες όσο και πιθανά νέα προγράμματα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

 

Μετά τον κορονοϊό: Πώς θα επανέλθουν τα δρομολόγια Μετρό, λεωφορείων και τρένων

Περιορισμένη η κίνηση στο μετρό της Αθήνας λόγω εκτάκτων μέτρων για τον κορονοϊό

Ποια τα στάδια επαναφοράς στην κανονικότητα των αστικών συγκοινωνιών. Τι θα γίνει με ΚΤΕΛ, τρένα και αεροδρόμια. Το σχέδιο αφού απαλλαγούμε από τον κορονοϊό.

Με ένα πλάνο επαναφοράς στην κανονικότητα των μεταφορών που ξεκινά με την πρώτη άρση των μέτρων και που μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 4 μήνες από την εκκίνηση τους, γίνεται ο σχεδιασμός στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, για να μπορέσουν οι μεταφορές να επανέλθουν στα επίπεδα Ιανουαρίου, θα χρειαστούν διαφορετικές φάσεις επαναφοράς, ανάλογα με το μέσο. Αυτό θα γίνει συνδυασμένα με την γενικότερη επαναλειτουργία της οικονομίας που όπως είναι λογικό θα γίνεται σταδιακά.

Η επιτυχημένη πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας κορονοϊού, έχει φέρει συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά παράλληλα δίνεται το σήμα ότι η μάχη πρέπει να κερδηθεί μέχρι τέλους. Στο Μετρό της Αθήνας και γενικότερα στις αστικές συγκοινωνίες η επαναφορά στην κανονικότητα θα γίνει σε τρία στάδια.

Τα στάδια επαναφοράς στις αστικές συγκοινωνίες

Έλεγχοι μετακινήσεων στο κέντρο της Αθήνας

Όταν η κυβέρνηση δώσει το πρώτο σήμα άρσης των μέτρων (το πιθανότερο τον Μάιο και εφόσον η καμπύλη κρουσμάτων το επιτρέψει), στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ξεκινήσει το πρώτο στάδιο επαναφοράς. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η πύκνωση δρομολογίων τις ώρες αιχμής, δηλαδή πρωινές και απογευματινές που ο κόσμος χρησιμοποιεί κατά βάση το Μετρό και τα λεωφορεία για την μετακίνηση από και προς την εργασία του. Η πύκνωση θα είναι σταδιακή και εκτιμάται ότι θα πάρει περίπου από ένα μέχρι δύο μήνες.

Όσο προχωρά η άρση μέτρων της κυβέρνησης, το υπουργείο ΥΠΟΜΕ θα ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο που είναι η πύκνωση δρομολογίων τις “ενδιάμεσες ώρες”. Δηλαδή τις ώρες που συνήθως η μετακίνηση έχει σκοπό την κατανάλωση ή την ψυχαγωγία (εμπορικά και άλλα καταστήματα). Επίσης και σε αυτή την περίπτωση, η πύκνωση θα γίνεται σταδιακά και η εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστούν περίπου δύο με τρεις μήνες.

Το τρίτο και τελικό στάδιο είναι η πύκνωση δρομολογίων και η επαναφορά του ωραρίου τις βραδινές ώρες αλλά και τις μεταμεσονύκτιες ώρες τα Σαββατοκύριακα. Ο χρόνος που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί είναι τρεις με τέσσερις μήνες.

Τα ίδια ισχύουν και για το Τραμ, τα τρόλεϊ και τον Προαστιακό της Αθήνας.

Για τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 2 μήνες για την πλήρη επαναφορά των δρομολογίων στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Όπως σημειώνει η ίδια πηγή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, έχει δώσει εντολές στις αντίστοιχες εταιρείες και η πλήρη υπηρεσία των μεταφορών θα μπορούσε να γίνει ακόμα και σε διάστημα 20 ημερών αν αυτό ζητούνταν. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο είναι σε θέση να συντομεύσει τους παραπάνω χρόνους εφόσον αυτό ζητηθεί και κριθεί απαραίτητο.

Τι θα γίνει με κτελ, τρένα, αεροδρόμια

Αεροδρόμιο

Η επαναφορά των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτιμάται ότι θα μπορούσε γίνει σε διάστημα μόλις 15 ημερών από την άρση των μέτρων, ωστόσο υπάρχει μία επιφύλαξη για την εμπορικότητα των δρομολογίων και ως εκ τούτου μπορεί η παραπάνω περίοδος να επιμηκυνθεί. Είναι όμως σίγουρα μία πιο εύκολη περίπτωση από τις αστικές συγκοινωνίες.

Στα ΚΤΕΛ η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη. Τα κατά τόπους ΚΤΕΛ εφαρμόζουν την δική τους δρομολογιακή πολιτική και ανάλογα με τη ζήτηση θα αυξάνονται τα δρομολόγια. Επίσης ρόλο εδώ θα παίξουν οι κατά τόπους περιορισμοί μετακίνησης που μπορεί να επιβάλλονται σε σχέση πάντα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα αεροδρόμια και τις αερομεταφορές. Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκτιμά ότι θα χρειαστεί, στην καλύτερη περίπτωση, 1,5 έτος για να φτάσουμε στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου.

“Είναι νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για το πτητικό έργο” υπογραμμίζει και όπως αποκαλύπτει, πριν την κρίση είχαμε σε ένα μήνα περίπου 1.100 πτήσεις μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας και τον Απρίλιο εκτιμάται ότι σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας θα έχουμε μόλις 100 πτήσεις. Το πιθανότερο σενάριο όμως είναι να δούμε την επαναφορά πρώτα των εσωτερικών πτήσεων της χώρας και με πολύ αυστηρό έλεγχο.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο παραπάνω σχεδιασμός, δεν σημαίνει χαλάρωση των σημερινών μέτρων, άλλα ένα πλάνο που ετοιμάζεται και που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί όταν δώσει το σύνθημα ο πρωθυπουργός και θα σημάνει μία μακρά πορεία επαναλειτουργίας της ελληνικής οικονομίας.