
Στις ΗΠΑ καταγράφονται πλέον 337.072 κρούσματα μόλυνσης, ενώ οι θάνατοι ασθενών έχουν φθάσει τους 9.633, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του πανεπιστημίου.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με το κλιμάκιο διαχείρισης κρίσης που έχει συστήσει, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι συμπατριώτες του πρέπει να περιμένουν έναν «φρικτό» αριθμό νεκρών όταν σημειωθεί η κορύφωση της πανδημίας, που δεν θεωρείται ότι ήρθε ακόμη.
«Θα υπάρξουν πολλοί θάνατοι», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Φτάνουμε σε μια στιγμή που θα είναι πολύ φρικτή», τόνισε.
«Πιθανώς δεν έχουμε ξαναδεί αριθμούς τέτοιου μεγέθους. Ίσως σε πόλεμο, κατά τη διάρκεια του Πρώτου ή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ή κάτι τέτοιο».
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αντέκρουσε την κριτική ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει πράξει τα δέοντα για να προμηθεύσει τις Πολιτείες με αναπνευστήρες που πολλοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση χρειάζονται για να επιβιώσουν. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι οι κυβερνήτες ζητούν περισσότερο εξοπλισμό από όσο θα χρειαστούν.
Ο Σίνζο Άμπε θα κηρύξει την Ιαπωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Άμπε αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του αυτή σήμερα Δευτέρα, κατά το δημοσίευμα.
Η ιαπωνική κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενη πίεση να λάβει έκτακτα μέτρα καθώς ο ρυθμός των μολύνσεων, αν και βραδύς σε σύγκριση με αυτούς σε άλλες χώρες που πλήττονται σε διεθνές επίπεδο, φαίνεται πως επιταχύνεται.
Η κυβερνήτρια του Τόκιο, η Γιουρίκο Κόικε, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τασσόταν υπέρ της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Βάσει νόμου που αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο ώστε να συμπεριλάβει την πανδημία του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης αν μια ασθένεια εγείρει «σοβαρό κίνδυνο» για τη ζωή των πολιτών και μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία.
Η πανδημία πιστεύεται ότι ήδη μεγέθυνε τον κίνδυνο η Ιαπωνία να ολισθήσει σε ύφεση.
Ισπανία: Μειώθηκαν για τρίτη μέρα οι ημερήσιοι θάνατοι
Η Ισπανία κατέγραψε την Κυριακή 674 θανάτους από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου, αριθμός που μειώνεται για τρίτη συνεχή ημέρα, καθώς και η πίεση μειώνεται στα νοσοκομεία που έχουν κατακλυστεί από ασθενείς.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 12.418, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων παγκοσμίως μετά την Ιταλία.
Αλλά ο απολογισμός των 674 θανάτων είναι ο χαμηλότερος τις τελευταίες 10 ημέρες. Ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων κορυφώθηκε στους 950 την Πέμπτη 2 Απριλίου.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 αυξήθηκε κατά 4,8% και ανήλθε σε 130.759, έναντι 14% πριν από 10 ημέρες, γεγονός που δείχνει ότι η μετάδοση του ιού επιβραδύνεται. Ο αριθμός των ασθενών που δηλώθηκε ότι θεραπεύτηκαν αυξήθηκε κατά 11% και πλέον 38.080 έχουν ιαθεί.
Οι Αρχές εκτιμούν ότι σταθεροποίησαν την εξάπλωση του ιού. Αλλά για να καταφέρουν την υποχώρηση της πανδημίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 25 Απριλίου τα μεσάνυχτα τον αυστηρό περιορισμό στο σπίτι που επέβαλε στα 46,6 εκατομμύρια των Ισπανών από τις 14 Μαρτίου.
«Η πίεση μειώνεται», είπε με ικανοποίηση η Μαρία Χοσέ Σιέρα, του Κέντρου Έγκαιρης Υγειονομικής Προειδοποίησης, αναφέροντας «μια κάποια κάμψη» στον αριθμό των νοσοκομειακών νοσηλειών και των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
«Η κατάσταση είναι πιο σταθερή. Ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν αυξάνεται τόσο πολύ και αρχίζουμε να έχουμε αρκετά εξιτήρια», επιβεβαίωσε η Εμπάρ Λορέν, νοσηλεύτρια στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αρνάου ντε Βιλανόβα στη Λερίντα, στην Καταλονία.
Οι Αρχές αρχίζουν να συζητούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί μια επανάκαμψη της ασθένειας όταν η καραντίνα χαλαρώσει σταδιακά.
Ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ ‘Ιλια ανακοίνωσε τη διάθεση ενός εκατομμυρίου γρήγορων διαγνωστικών τεστ στις περιφερειακές αρχές και τους ζήτησε να καταγράψουν τις εγκαταστάσεις όπου θα μπορούν να διαμείνουν όσοι διαγνωστούν με τον ιό.
«Βασικός μας στόχος σε αυτή τη φάση της αποκλιμάκωσης είναι ότι όποιος εμφανίζει συμπτώματα να διαγιγνώσκεται νωρίς και να τίθεται σε απομόνωση», δήλωσε η Μαρία Χοσέ Σιέρα. Πρόσθεσε ότι εξετάζεται «πολύ σοβαρά» η εκδοχή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για οποιονδήποτε βγαίνει από το σπίτι του.
Γαλλία: Καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων εδώ και μια εβδομάδα

Συνολικά, η χώρα μετρά 8.078 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, την 1η Μαρτίου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 5.889 που κατέληξαν σε νοσοκομεία και 2.189 σε οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα φροντίδας και κοινωνικά ιδρύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Παράλληλα, οι γαλλικές Αρχές προειδοποιούν τους Παριζιάνους να μην υποκύψουν στον ηλιόλουστο ανοιξιάτικο καιρό και να μείνουν στα σπίτια τους για να βοηθήσουν στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού.
Η Γαλλία, όπως και άλλες χώρες, έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17 Μαρτίου για να αναχαιτίσουν τη διασπορά της νόσου Covid-19. Τα μέτρα παρατάθηκαν έως τη 15η Απριλίου και αναμένεται περαιτέρω παράτασή τους.
Προσκεκλημένοι σε τηλεοπτικές εκπομπές σήμερα, μεταξύ αυτών γιατροί, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από πολλούς Γάλλους να έχουν βγει έξω και να βολτάρουν κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα αλλά και στους δρόμους, να κάνουν τζόκινγκ ή να απολαμβάνουν την ηλιόλουστη ημέρα.
«Όταν βλέπουμε αυτές τις εικόνες, όταν βλέπουμε αυτές τις συμπεριφορές, είναι αλήθεια ότι είναι εντελώς ακατανόητο» είπε στο BFM TV ο Ζαν Ροτνέρ, επικεφαλής του Γκραντ Εστ, της περιοχής όπου εξαπλώθηκε πρώτα η επιδημία.
«Η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή στο Παρίσι για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση των μέτρων απομόνωσης», δήλωσε στο ίδιο δίκτυο η Βαλερί Πεκρές, επικεφαλής της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού.
«Μην υποκύπτετε στον πειρασμό, ακόμα κι αν διανύουμε περίοδο διακοπών και ο καιρός είναι καλός. Μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο» συμπλήρωσε.
«Το σύστημα υγείας μας είναι κορεσμένο, τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από την ημι-απομόνωση».