Κράτος και δημοκρατία: ας ξεκινήσουμε από τα βασικά — «Το μεγάλο μπαμ θα γίνει την άνοιξη» — Με… σφραγίδα Μητσοτάκη ο ασθενής γίνεται πελάτης στο ΕΣΥ. Το επίμαχο άρθρο 10 και οι πύρινες αντιδράσεις

Όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό με αφορμή τις παρακολουθήσεις και τις επάλληλες παραβιάσεις της «δημοκρατικής νομιμότητας» περιγράφουν ένα ευρύτερο πλαίσιο αυταρχικής μετάλλαξης του σύγχρονου κράτους.

Η νεοφιλελεύθερη κυριαρχία των αγορών, τα τελευταία τριάντα χρόνια, έχει οδηγήσει σε μια μορφή καπιταλιστικού κράτους, που μπορεί να περιγραφεί ως διπλό κράτος, δηλαδή ένα κράτος δύο επιπέδων:

 ένα πρώτο επίπεδο που είναι προσπελάσιμο, έστω και τυπικά, από τους δημοκρατικούς θεσμούς και την πολιτική αντιπροσώπευση (ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους, κοινωνικό κράτος, κρατική -δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση) και

 ένα δεύτερο επίπεδο κρατικής εξουσίας που είναι απροσπέλαστο από την πολιτική αντιπροσώπευση και τον κοινωνικό έλεγχο και λειτουργεί ως θεσμικό στεγανό υποσύστημα των πολιτικών του κεφαλαίου (οικονομικοί και τραπεζικοί θεσμοί, δικαιοσύνη, μηχανισμοί καταστολής, ανεξάρτητες διοικητικές αρχές της οικονομικής ρύθμισης, στεγανοποιημένα τμήματα της κρατικής διοίκησης).

Η στρατηγική ιδέα του νεοφιλελευθερισμού, τις τελευταίες δεκαετίες, σε σχέση με το κράτος είναι να μειώνει συστηματικά τον χώρο που καταλαμβάνει το «πρώτο επίπεδο» και να διευρύνει το δεύτερο επίπεδο. Να μεταφέρει δηλαδή έξω από τη σφαίρα του πολιτικού και κοινωνικού ελέγχου μεγάλα κομμάτια πολιτικής – διοικητικής ύλης και οικονομικής ρύθμισης, καθώς και αρμοδιότητες διαχείρισης δημοσίων αγαθών και δημόσιας περιουσίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, «φωτίζεται η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία εμφανίστηκε, άμα τη αναλήψει της εξουσίας, να κάνει τρεις εμβληματικές νομοθετικές αντιμεταρρυθμίσεις:

α) να νομοθετεί το «επιτελικό κράτος», δηλαδή να συγκεντροποιεί τις κρίσιμες πολιτικές και οικονομικές επιλογές, αφήνοντας δευτερεύοντα ρόλο διαχειριστή στα υπουργεία και τους υπουργούς,

β) να «στεγανοποιεί» τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, δημιουργώντας στην ουσία μια Εθνική Αρχή Αδιαφάνειας και συσκότισης των μεγάλων υποθέσεων κακοδιαχείρισης και διαφθοράς και

γ) να θέτει την ΕΥΠ υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου, ελέγχοντας την πρόσβαση σε κάθε μορφής «πληροφορία». Μάλιστα, η πολιτική αυτή ενδύεται δύο ακόμα πιο εμβληματικές αντιμεταρρυθμίσεις, την επέκταση του «κρατικού απορρήτου» ακόμα και απέναντι στη Βουλή (ορισμός της διοικητικο-πολιτικής αυτονόμησης παράλληλου κράτους) και τη διαστολή της έννοιας της «εθνικής ασφάλειας» (γεγονός που επαναφέρει στον κρατικό μηχανισμό την παράδοση του «εσωτερικού εχθρού»).

Μείζον ζήτημα για τις αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις στη σημερινή συγκυρία είναι η επεξεργασία και κυρίως η εφαρμογή μιας στρατηγικής βαθέος και διαρκούς εκδημοκρατισμού του σύγχρονου κράτους. Δηλαδή η άρση της δομικής διάκρισης του «διπλού κράτους». Είναι επομένως ανάγκη να ξεκινήσει κανείς από τα βασικά, να αποδομήσει χωρίς δικλίδες την αντιδημοκρατική θεσμική συγκρότηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη,

 καταργώντας τη νομοθεσία του «επιτελικού κράτους»,

 αναδιοργανώνοντας εκ βάθρων την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την ΕΥΠ,

 καταργώντας κάθε λογής «απόρρητο» απέναντι στον κοινοβουλευτικό έλεγχο,

 αναδιοργανώνοντας όλο το φάσμα της κρατικής διοίκησης με κεντρική στόχευση την επιστροφή δομών σχεδιασμού, εφαρμογής και ελέγχου δημόσιων πολιτικών στο πλαίσιο της δημοκρατικής πολιτικής διακυβέρνησης,

 αναγνωρίζοντας σε κάθε φυσικό πρόσωπο δικαίωμα πρόσβασης εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος σε όλες τις αποφάσεις της διοίκησης και στα έντυπα και ψηφιακά αρχεία (εξαιρουμένων των προσωπικών δεδομένων).

Χριστόφορος Βερναρδάκης

* πανεπιστημιακός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Α’ Αθήνας

«Το μεγάλο μπαμ θα γίνει την άνοιξη»
Ζοφερή πρόβλεψη για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης από τον πρόεδρο του Ομίλου Μυτιληναίου, κατά την παρουσίαση της υπηρεσίας «Εξυπνες Πόλεις» στα Ασπρα Σπίτια ● Χαρακτήρισε «δήμευση» την πρόθεση της κυβέρνησης να ανακτήσει τα υπερκέρδη από την προμήθεια ηλεκτρισμού και μίλησε υποτιμητικά για το πλαφόν των 275 ευρώ στο φυσικό αέριο που συζητείται στην Ε.Ε.

Για έναν δύσκολο χειμώνα και μια ακόμη πιο δύσκολη άνοιξη αναφορικά με τις τιμές της ενέργειας μίλησε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μετά την παρουσίαση στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας των υπηρεσιών «Εξυπνες Πόλεις» που τέθηκαν εκεί σε πιλοτική εφαρμογή με στόχο να γίνουν μία από τις υπηρεσίες που θα παρέχει στο κοινό ο Ομιλος Μυτιληναίου.

Τα Ασπρα Σπίτια είναι ο πρότυπος οικισμός που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ‘60 από την τότε Πεσινέ και φιλοξενεί έως σήμερα τους εργαζομένους του Μυτιληναίου στη μεταλλουργία και την παραγωγή ενέργειας. Μέσα από την πλατφόρμα «Smart Cities», ο οικισμός αναβαθμίζεται και παρέχονται υπηρεσίες για τη διαχείριση της ενέργειας, των υδάτων, τη λειτουργικότητα στον δημόσιο χώρο και την επικοινωνία εντός της κοινότητας.

Σε δεκαπέντε σπίτια έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά, μπαταρίες και inverters ώστε οι κάτοχοί τους να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται βλέποντας ανά πάσα στιγμή τα φορτία. Στο δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες ώστε να εντοπίζεται κάθε διαρροή και να προλαμβάνεται η αυξημένη κατανάλωση. Στους δρόμους έχουν τοποθετηθεί ειδικές στήλες με πληροφορίες για την πόλη αλλά και σημεία φόρτισης ηλεκτρικών συσκευών. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και στόχος είναι ο Ομιλος Μυτιληναίου να προσθέσει αυτές τις υπηρεσίες στις υπόλοιπες που προσφέρει. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα χρηματοδότησης συνολικού ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ μέσω των οποίων μπορεί κάθε δήμος να επιχορηγηθεί για να εφαρμόσει προγράμματα «Smart Cities».

Μετά την εκδήλωση, όμως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος μίλησε στους δημοσιογράφους για τα τεκταινόμενα στην αγορά ενέργειας. Απάντησε αρνητικά για το αν ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ήπιος, μεταφέροντας την εκτίμηση μεγάλων οίκων του εξωτερικού ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο είναι τώρα χαμηλά διότι οι αποθήκες είναι γεμάτες και ο καιρός δεν έχει χαλάσει. «Αναλυτές προβλέπουν ότι το μεγάλο μπαμ θα γίνει την άνοιξη», ανέφερε, καθώς τον Μάρτιο οι αποθήκες θα έχουν αδειάσει και με δεδομένο ότι στην αγορά αερίου οι «ισορροπίες είναι πολύ οριακές».

Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε «δήμευση» την πρόθεση της κυβέρνησης να ανακτήσει τα υπερκέρδη από την προμήθεια ηλεκτρισμού. Πρόκειται για υπερκέρδη ήδη άνω του 1 δισ. ευρώ που γέννησε το κυβερνητικό μοντέλο να ανακοινώνονται οι τιμές λιανικής προκαταβολικά με πρόβλεψη της χονδρικής κατά το δοκούν. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει πει πως τα υπερκέρδη θα ανακτηθούν αφού όμως αφαιρεθούν διάφορα κόστη, επισφάλειες, απώλειες και πράξεις αντιστάθμισης με τρόπο που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Υποτιμητικά μίλησε ο κ. Μυτιληναίος για το πλαφόν των 275 ευρώ στο φυσικό αέριο που συζητείται στην Ε.Ε. λέγοντας ότι μια τέτοια τιμή οδηγεί σε ρεύμα κόστους 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Άρης Χατζηγεωργίου

Με… σφραγίδα Μητσοτάκη ο ασθενής γίνεται πελάτης στο ΕΣΥ – Το επίμαχο άρθρο 10 και οι πύρινες αντιδράσειςΜε… σφραγίδα Μητσοτάκη ο ασθενής γίνεται πελάτης στο ΕΣΥ – Το επίμαχο άρθρο 10 και οι πύρινες αντιδράσεις

Πελάτης γίνεται πλέον ο ασθενής στο ΕΣΥ με σφραγίδα… Μητσοτάκη καθώς το νομοσχέδιο – έκτρωμα που προωθεί η κυβέρνηση ανοίγει την κερκόπορτα για τον ιδιωτικό τομέα με την κατάργηση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών.

Στο μεταξύ, πύρινες αντιδράσεις πυροδοτεί το άρθρο 10 του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία των γιατρών του ΕΣΥ, που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης. Πρόκειται για το νομοσχέδιο – έκτρωμα της Γκάγκα που φέρνει το υπουργείο Υγείας και όπως έχουν καταγγείλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΕΙΝΑΠ) «βάζει ταφόπλακα στο ΕΣΥ» ενώ η ΟΕΝΓΕ πραγματοποιεί συλλογή υπογραφών νοσοκομειακών γιατρών για την απόσυρση του.

Σε νεότερη ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ εξηγεί πως το επίμαχο νομοσχέδιο ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας. Τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα”.

Μάλιστα η ΕΙΝΑΠ εξηγεί οτι «η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα “τρέχουν” για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές».

Αναφορικά με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει “Οι αλλαγές αυτές συνιστούν, ταυτόχρονα, ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων. Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν αποτελούν κοροϊδία, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαμε από το 2012, δεν ανταποκρίνονται στα όσα δικαιούμαστε με βάση την απόφαση του ΣτΕ”.

Το επίμαχο άρθρο 10

Το επίμαχο άρθρο που διαλύει την «καρδιά» του ΕΣΥ και έχει προκαλέσει αντιδράσεις, δίνει τη δυνατότητα στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.

Συγκεκριμένα το επίμαχο άρθρο αναφέρει: «Ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., αφενός μέσω της πρόβλεψης της δυνατότητας προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από ιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Αφετέρου θεσπίζεται η δυνατότητα για τους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα για λόγους ίσης μεταχείρισης αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΠΟΕΔΗΝ στη Βουλή

Υπογραμμίζεται πως την Παρασκευή θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσία των φορέων ώστε να συζητηθούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ενώ την ίδια μέρα η ΠΟΕΔΗΝ έχει προγραμματίσει 4ωρη στάση εργασίας 11:00 πμ-15:00 και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το κοινοβούλιο.

Οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ)

✓ 24ωρη απεργία Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή και συγκέντρωση στη Βουλή.
✓ Νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη 29/11 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
✓ 24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκέντρωση στη Βουλή με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.