Κούβα: Μπαίνει στη “μετά Κάστρο” εποχή – Βραζιλία: Ξανά στην κούρσα για την προεδρία ο Λούλα

Ραούλ Κάστρο  και Μιγκέλ Ντίαζ Κάνελ

Ραούλ Κάστρο και Μιγκέλ Ντίαζ Κάνελ  

Ο αδελφός του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ, αποσύρεται και επισήμως από την πολιτική σκηνή δίνοντας τα κλειδιά στον Μιγκέλ Ντίας Κανέλ.

Εξήντα χρόνια μετά τη διακήρυξη του «σοσιαλιστικού χαρακτήρα» της κουβανικής επανάστασης από τον Φιντέλ Κάστρο, ο αδελφός του, Ραούλ Κάστρο, επιβεβαίωσε σήμερα, στην ομιλία του στο 8ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ότι παραδίδει την ηγεσία στη «νέα γενιά».

Το συνέδριο διεξάγεται εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, κεκλεισμένων των θυρών και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Για τον 89χρονο Ραούλ Κάστρο, αυτό το «ιστορικό ραντεβού» θα είναι το τελευταίο του στην ηγεσία του Κόμματος τα ηνία του οποίου θα αναλάβει μια νέα γενιά, μετά τη δική του αποχώρηση.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα συνέδρια, η τηλεόραση δεν είχε μεταδώσει πλάνα μέχρι αργά το πρωί. Μόνο μερικές φωτογραφίες και βίντεο ανέβηκαν, με το σταγονόμετρο, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ή σε ιστοσελίδες των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Μία από αυτές έδειχνε τους εκατοντάδες συνέδρους του PCC να χειροκροτούν, όρθιοι, τον Ραούλ Κάστρο που έμπαινε στην αίθουσα, φορώντας ως συνήθως τη στρατιωτική στολή του. Αντιθέτως, ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, 60 ετών, φορούσε ένα απλό, λευκό πουκάμισο.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν λίγο αργότερα από την τηλεόραση, ο Κάστρο επιβεβαίωσε ότι παραδίδει την ηγεσία στη νεότερη γενιά η οποία, όπως είπε, διέπεται από «πάθος και αντιιμπεριαλιστικό πνεύμα» αλλά ταυτόχρονα έχει και «εμπειρία δεκαετιών».

«Πιστεύω θερμά στη δύναμη και την υποδειγματική φύση και κατανόηση των συμπατριωτών μου και, όσο ζω, θα είμαι έτοιμος, με τα πόδια στους αναβολείς, να υπερασπιστώ την πατρίδα, την επανάσταση και τον σοσιαλισμό», διαβεβαίωσε.

Ο Ντίας-Κανέλ, που ανέλαβε την προεδρία της χώρας το 2018, θα είναι και ο πρώτος μη στρατιωτικός που θα τεθεί επικεφαλής και του Κόμματος. Αναμένεται ότι θα εκλεγεί νέος πρώτος γραμματέας την Δευτέρα, κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε ότι οι «κατευθυντήριες γραμμές» δεν πρόκειται να αλλάξουν.

 

Βραζιλία: Ξανά στην κούρσα για την προεδρία ο Λούλα – Κατέρρευσαν οι κατηγορίες στο Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την Πέμπτη την ακύρωση των καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος του πρώην προέδρου της χώρας Λούλα ντα Σίλβα, για διαφθορά

Ο εμβληματικός ηγέτης μετά τη δικαστική απόφαση έχει τη δυνατότητα θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2022. Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικύρωσε την απόφαση του δικαστή Έντσον Φάχιν με μεγάλη πλειοψηφία αφού 8 δικαστές ψήφισαν υπέρ και 3 κατά.

Να σημειωθεί ότι ο δικαστής Φάχιν είχε αποφανθεί στις αρχές Μαρτίου, ότι  το δικαστήριο που είχε κρίνει ένοχο τον Λούλα σε δύο δίκες ήταν «αναρμόδιο».

Ο Λούλα είχε καταδικαστεί μετά από έρευνα του Operation Car Wash, για ένα τεράστιο σκάνδαλο δωροδοκίας που παγίδευσε πολιτικούς και επιχειρηματίες. Η Λούλα, ηλικίας σήμερα 75 ετών, καταδικάστηκε σύμφωνα με το κατηγορητήριο για παραλαβή παραθαλάσσιου διαμερίσματος από μια εταιρεία μηχανικής που εμπλέκεται στην έρευνα του Operation Car Wash.

Αποφυλακίστηκε  το 2019 μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα πρέπει να φυλακίζονται έως ότου εξαντληθεί η διαδικασία προσφυγής τους.

Ο Λούλα είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπούν να τον εμποδίσουν να εκλέξει ξανά πρόεδρος το 2018. Σημειώνεται ότι η έρευνα για το Operation Car Wash ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014. Επικεντρώθηκε σε ισχυρισμούς ότι στελέχη της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petrobras είχαν δεχθεί δωροδοκίες από κατασκευαστικές εταιρείες σε αντάλλαγμα για την ανάθεση συμβάσεων σε διογκωμένες τιμές.

Ο Λούλα κυβέρνησε την Βραζιλία μεταξύ του 2003 και του 2011. Φυλακίστηκε έχοντας καταδικαστεί για διαφθορά το 2018, γεγονός που τον εμπόδισε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές εκείνου του έτους. Αποφυλακίστηκε στα τέλη του 2019, αλλά δεν μπορούσε να διεκδικήσει το αξίωμα λόγω του ποινικού του μητρώου.