Κούβα: Επιχείρηση αναζήτησης κρουσμάτων κορονοϊού από χιλιάδες φοιτητές Ιατρικής – Τα… γυρίζει ο Τραμπ για την Κίνα: «Σέβομαι τη χώρα και τον πρόεδρο Τζινπίνγκ»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Χόρχε Γκονσάλες, πρύτανη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αβάνας, πάνω από 28.000 φοιτητές έχουν ξεκινήσει έρευνες στις γειτονιές της Αβάνας για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων του Covid 19.

H εν λόγω επιχείρηση ξεκίνησε με στόχο να εντοπιστούν εγκαίρως όλα τα κρούσματα, ούτως ώστε όσοι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ώστε να μην τον μεταδώσουν στους υπόλοιπους κατοίκους.

Ο Χόρχε Γκονσάλες ανέφερε ότι όλοι οι συμμετέχοντες φοιτητές έχουν εξοπλιστεί με προστατευτικές μάσκες και συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους, έχοντας επισκεφθεί πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους πηγαίνοντας πόρτα – πόρτα στις γειτονιές της Αβάνας και άλλων πόλεων, από την περασμένη Τρίτη.

Η Κούβα έχει ανακοινώσει 16 κρούσματα κορονοϊού και έναν θάνατο (Ιταλός υπήκοος που βρισκόταν στο νησί για διακοπές), ωστόσο το νησί δεν έχει τεθεί σε «καραντίνα» και τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά.

 

Τα… γυρίζει ο Τραμπ για την Κίνα: «Σέβομαι τη χώρα και τον πρόεδρο Τζινπίνγκ»

Κατανοοώντας, έστω και… αργά, ότι είχε ξεσηκωθεί σάλος από τις χθεσινές δηλώσεις του (στις οποίες έριξε τις ευθύνες στην Κίνα για την εξάπλωση του κορονοϊού) αλλά και από τη συνήθειά του να αναφέρεται στον Covid-19 ως «κινεζικό ιό», ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε… στροφή, εκφράζοντας τον σεβασμό του για τη χώρα και τον πρόεδρό της.

«Σέβομαι πολύ την Κίνα και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ», ανέφερε την Παρασκευή ο Τραμπ, συμπληρώνοντας ότι είναι «ατυχές το γεγονός ότι ο νέος κορονοϊός ξεκίνησε από εκεί και έχει βγει εκτός ελέγχου».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στον «κινεζικό ιό» –έναν όρο που ο Τραμπ χρησιμοποιεί κατ’ επανάληψη, εξοργίζοντας το Πεκίνο– είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι το Πεκίνο καθυστέρησε να μοιραστεί πληροφορίες για τον ιό με τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό δημιούργησε κινδύνους για τους ανθρώπους παγκοσμίως.

Ο Τραμπ επέμεινε ότι έχει πολύ καλή σχέση με τον Σι Τζινπίνγκ και τον θεωρεί φίλο, όμως πρόσθεσε: «Είναι ατυχές που βγήκε εκτός ελέγχου (η επιδημία). Ήρθε από την Κίνα, βγήκε εκτός ελέγχου. Κάποιοι άνθρωποι έχουν ταραχθεί, το ξέρω. Ξέρω τον πρόεδρο Σι. Αγαπά την Κίνα, σέβεται τις ΗΠΑ. Και πρέπει να πω ότι σέβομαι πολύ την Κίνα και τον πρόεδρο Σι».