Κοτζιάς: Η κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα για τη πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών — Λόγια του αέρα από τον Ανδρέα Λοβέρδο και όνειρα νεοφιλελεύθερης νύχτας!

Ηχηρό μήνυμα Κοτζιά με αφορμή τις εικόνες χάους στις ΗΠΑ: Στην Αριστερά  πρέπει να καταλάβουν ότι… – Αιχμηρή ανάρτηση Ακρίτα για τον Γεωργιάδη |

Να σταματήσει να παίζει κρυφτό με την αλήθεια και την ιστορία καλεί ο Νίκος Κοτζιάς τη κυβέρνηση και να προωθήσει ην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πυρά στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαπολύει με δήλωσή του στο CNN Greece ο Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ επιτίθεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι “αντί να προωθεί σταθερά την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, να ικανοποιήσει το δικό της «καθήκον» αναπτύσσοντας παραπέρα τη συνεργασία με τη βόρεια γείτονα και ψηφίζοντας τα τρία μνημόνια μαζί της, νομίζει πως βρίσκεται ακόμα σε κάποια σχολική αυλή και παίζει κρυφτό με την αλήθεια και την ιστορία“.

Ο αρχιτέκτονας της Συμφωνίας των Πρεσπών καλεί την κυβέρνηση “να λάβει όλα τα μέτρα για την πιστή εφαρμογή των Πρεσπών. Να πάψει να διευκολύνει με την στάση της τις ηγεσίες της Βόρειας Μακεδονίας που είναι ευτυχείς αν μπορούν να την κοπανούν από δεσμεύσεις που της είναι δυσάρεστες. Επίσης, πρέπει, επιτέλους να εφαρμόσει όλες τις θεσμικές προβλέψεις της Συμφωνίας και να τις επιβάλλει σε όσους έχουν αντίρρηση από την άλλη πλευρά”.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Κοτζιά:

Η περιοχή μας βρίσκεται σε αναταραχή και κάποιοι παίζουν με το μέλλον της. Η ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν άνοιξε την όρεξη σε διάφορες αναθεωρητικές και εθνικιστικές δυνάμεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ΕΕ έδειξε την αδυναμία της να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της απέναντι σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία αφήνοντας ανοικτό το γεωπολιτικό παιχνίδι σε τρίτες και επιθετικές δυνάμεις καθώς και αδειάζοντας την κυβέρνηση του Ζάεφ με μεθόδους που παραπέμπουν σε ανόητες γραφειοκρατίες. Δεν πίεσε την Βουλγαρία να πάρει το Βέτο της πίσω, δεν επέμενε στην πολιτική της θέση ότι «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χωρίς Δυτικά Βαλκάνια δεν μπορεί να υπάρξει» και δεν διαμόρφωσε ούτε ένα ενδιάμεσο σχέδιο εναλλακτικού αφηγήματος στην διεύρυνση που καθυστερεί.

Η ελληνική κυβέρνηση αντί να προωθεί σταθερά την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να ικανοποιήσει το δικό της «καθήκον» αναπτύσσοντας παραπέρα τη συνεργασία με τη βόρεια γείτονα και ψηφίζοντας τα τρία μνημόνια μαζί της, νομίζει ότι βρίσκεται ακόμα σε κάποια σχολική αυλή και παίζει κρυφτό με την αλήθεια και την ιστορία. Αντί να συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής και να καταπολεμήσει τους μεγαλοσωβινισμούς από όπου και αν προέρχονται, νομίζει ότι είναι σε παιδικό πάρτι και παίζει την κολοκυθιά της επικοινωνίας, μακριά από μια πολιτική ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή, μη έχοντας καμιά ουσιαστική επιρροή σε αυτήν και έχοντας απωλέσει όλα τα στηρίγματα, τα δίκτυα και τα κανάλια συνεννόησης που είχαν συγκροτηθεί το διάστημα 2015-2018.

Οι εχθροί της Συμφωνίας των Πρεσπών αρνήθηκαν τον καλό συμβιβασμό προς όφελος όλων. Βουτηγμένοι στον παραλογισμό χαρακτηρίζουν, από κοινού την Συμφωνία ως «προδοσία» και ονειρεύονται να την καταργήσουν. Πράγμα που σημαίνει να επιστρέψουμε στο σκέτο «Μακεδονία» που κυριαρχούσε πριν τις Πρέσπες.

Οι μεν εχθροί της Συμφωνίας στην Ελλάδα στηρίζουν ντε-φάκτο την τουρκική πολιτική και τον παλιό σοβινισμό των βαλκάνιων κοτζαμπάσηδων, οι δε εχθροί της στην Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν καταλάβει, ότι στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ και στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, η χώρα τους υπάρχει ως η χώρα με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και μόνο. Για το Διεθνές Δίκαιο χώρα με το όνομα «Μακεδονία» δεν υπάρχει.

Τέλος, η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα μέτρα για την πιστή εφαρμογή των Πρεσπών. Να πάψει να διευκολύνει με την στάση της τις ηγεσίες της Βόρειας Μακεδονίας που είναι ευτυχείς αν μπορούν να την κοπανούν από δεσμεύσεις που της είναι δυσάρεστες. Επίσης, πρέπει, επιτέλους να εφαρμόσει όλες τις θεσμικές προβλέψεις της Συμφωνίας και να τις επιβάλλει σε όσους έχουν αντίρρηση από την άλλη πλευρά.

 

Λόγια του αέρα από τον Ανδρέα Λοβέρδο και όνειρα νεοφιλελεύθερης νύχτας!

Λόγια του αέρα από τον Ανδρέα Λοβέρδο και όνειρα νεοφιλελεύθερης νύχτας!

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ που προωθεί στο Twitter το Hashtag #Αndreas ως άλλος Ανδρέας Παπανδρέου (μπορεί και να το νομίζει) σκορπάει όνειρα και βερμπαλισμούς ως άλλος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτή τη φορά από τη Σαλαμίνα υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα!

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία Πυθία να του πει:

Εἴπατε τῷ βασιλεῖ, χαμαὶ πέσε δαίδαλος αὐλά,
οὐκέτι Φοῖβος ἔχει καλύβην, οὐ μάντιδα δάφνην,
οὐ παγὰν λαλέουσαν, ἀπέσβετο καὶ λάλον ὕδωρ.*

«To διακύβευμα των εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου είναι η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ. Τίποτε λιγότερο. Ούτε ΚΙΝΑΛ, ούτε ΚΙΔΗΣΟ. Αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Novartis και ελπίζοντας στη σανίδα σωτηρίας της «σκευωρίας» που σκαρφίστηκε η Νέα Δημοκρατία, άρα και άρρηκτα συνδεδεμένος μαζί της.

Αλλά ο Ανδρέας Λοβέρδος που είχε ξεχάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην σύλληψη των οροθετικών γυναικών, που ίδρυσε τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας, που ως υπουργός Παιδείας του Σαμαρά εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία οι χριστιανοί ορθόδοξοι μαθητές δεν δικαιούνταν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης, ονειρεύεται τώρα ένα… ΠΑΣΟΚ δεκανίκι της συντηρητικής παράταξης με λόγια του αέρα:

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, είναι ενωμένο και είναι δυνατό. Μαζί θα δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, το πιο δημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη».

Παραμένει άγνωστο πως ο Ανδρέας Λοβέρδος ονειρεύεται την πρόοδο λοξοκοιτάζοντας τους νεοφιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς του Κυριάκου Μητσοτάκη,  προσπαθώντας να οικειοποιηθεί τα επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο ίδιος είπε πως το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τη μεσαία τάξη της χώρας. «Δεν υπήρχαν πανεπιστήμια, δεν υπήρχαν κέντρα υγείας, δεν υπήρχαν οδικά δίκτυα, δεν υπήρχε μεσαία τάξη μεγάλη και ικανοποιημένη. Εμείς αλλάξαμε την Ελλάδα», ανέφερε!

Τώρα πως ο Ανδρέας Λοβέρδος παρέα με τους ακροδεξιούς και τους νεοφιλελεύθερους του Κυριάκου Μητσοτάκη και την ταξική και ολιγαρχική κοινωνία που θέλουν, θα αναγεννήσει το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, ούτε ο ίδιος το ξέρει, ούτε το έχει καταλάβει. Ή μάλλον το ξέρει πολύ καλά…

Λόγια του αέρα και όνειρα νεοφιλελεύθερης νύχτας!

* Πείτε στον βασιλιά, το μεγαλόπρεπο μέγαρο έπεσε στο έδαφος.
Ο Φοίβος δεν έχει πια την κατοικία του, ούτε τη δάφνη που προφητεύει,
ούτε την πηγή που μιλάει. Και το νερό που μιλάει έχει στερέψει κι αυτό.