Κορωνοϊός Νέα έρευνα: Σχεδόν όλοι οι ασθενείς εμφανίζουν ένα από αυτά τα τρία συμπτώματα – Τουρκία: Στους 40 οι νεκροί από το ναυάγιο στην λίμνη Βαν

Κορωνοϊός - Νέα έρευνα: Σχεδόν όλοι οι ασθενείς εμφανίζουν ένα από αυτά τα τρία συμπτώματα

Η ασθένεια Covid-19 μπορεί να προκαλέσει μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων, ωστόσο μία νέα ανάλυση του αμερικανικού CDC δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενώνεμφάνισαν τουλάχιστον ένα από τα τρία πιο γνωστά συμπτώματα: πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή.

Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη στην εβδομαδιαία αναφορά Νοσηρότητας και Θνησιμότητας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εξέτασε 164 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19. Όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν συμπτώματα και όλοι ασθένησαν μεταξύ 14ης Ιανουαρίου και 4ης Απριλίου.

Στους ασθενείς ζητήθηκε να αναφέρουν τα συμπτώματα που παρουσίασαν αντλώντας από μια δεξαμενή πολλών συμπτωμάτων, ακόμη κι εκείνων που δεν είναι ευρέως διαδεδομένα.

Σχεδόν όλοι από τους ασθενείς αυτούς –το 96% για την ακρίβεια- δήλωσαν ότι εμφάνισαν είτε πυρετό, είτε βήχα είτε δυσκολία στην αναπνοή. Σχεδόν το 45% δήλωσε ότι εμφάνισε και τα τρία συμπτώματα.

Το πλέον σύνηθες σύμπτωμα ήταν ο βήχας: Το 84% των ασθενών που εξετάστηκαν δήλωσε ότι είχε συχνό βήχα. Το αμέσως επόμενο πιο συνηθισμένο σύμπτωμα ήταν ο πυρετός, με το 80% των ασθενών να τον αναφέρει.

Η δυσκολία στην αναπνοή ήταν το πλέον συνηθισμένο σύμπτωμα όσων νοσηλεύτηκαν.

Ωστόσο οι ασθενείς εμφάνισαν και μία σειρά άλλων συμπτωμάτων τα οποία περιλαμβάνουν μυϊκό πόνο, ρίγη, κούραση και πονοκέφαλο. Ανάμεσα στα στομαχικά συμπτώματα, το πιο συνηθισμένο ήταν η διάρροια, με το 50% των ασθενών να την αναφέρουν.

Κάποιοι ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα όπως κοιλιακούς πόνους, ναυτία και εμετούς.

Ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν, έχασε την αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι γενικεύσιμα, καθώς αναφέρονται σε συγκεκριμένους ασθενείς κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, ωστόσο τα δεδομένα δίνουν στους γιατρούς μία καλύτερη εικόνα για το ποιοι ασθενείς χρειάζεται να εξετάζονται κατά προτεραιότητα ή και να απομονώνονται με στόχο τη συγκράτηση της μετάδοσης της πανδημίας.

 

Τουρκία: Στους 40 οι νεκροί από το ναυάγιο στην λίμνη Βαν

Ο αριθμός των νεκρών από τη βύθιση τον περασμένο μήνα ενός πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες στη λίμνη Βαν στην ανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 40, ανακοίνωσε την Πέμπτη το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη, μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες επιχειρήσεων αναζήτησης.

Το πλοιάριο, που βυθίστηκε στις 27 Ιουνίου, πιστεύεται ότι μετέφερε 55 έως 60 μετανάστες, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Πέντε άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με το περιστατικό.

Η λίμνη Βαν βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν, από όπου οι μετανάστες διασχίζουν τακτικά στην Τουρκία κατευθυνόμενοι δυτικά προς την Ευρώπη από το Ιράν, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες.

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ο αριθμός των μεταναστών που περνούν στην Τουρκία έχει μειωθεί.

Ωστόσο, περισσότεροι από 21.000 μετανάστες έχουν φτάσει στο Βαν μέχρι στιγμής αυτό το χρόνο, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών.

Επτά άτομα πέθαναν και 64 διασώθηκαν όταν βυθίστηκε μια βάρκα που μετέφερε μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και το Αφγανιστάν στη λίμνη Βαν τον Δεκέμβριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*