Κορυφώνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό — Συγκέντρωση. μήνυμα κατά των γυναικοκτονιών στο Σύνταγμα

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την επικύρωση με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη συζήτηση-αντιπαράθεση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022. Μέχρι χθες βράδυ, είχαν τοποθετήθηκαν περίπου τους 200 βουλευτές, 36 υπουργοί και υφυπουργοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η σημερινή συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τους εκπροσώπους και από το μεσημέρι θα ξεκινήσουν των πολιτικών αρχηγών με την αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής του δύναμης, ενώ θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η αντιπολίτευση περιμένει την απολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τις αποκαλύψεις, που τον εκθέτουν πολιτικά και ηθικά, για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ λόγω της πίεσης στο ΕΣΥ μετά τη σχετική επιστημονική μελέτη των Λύτρα – Τσιόδρα, για την οποία διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα και η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης εντός και εκτός κοινοβουλίου με την κυβέρνηση να δέχεται ομαδικά πυρά.

Το Μαξίμου επιχειρεί να υποβαθμίσει και να απαξιώσει την έρευνα υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν την γνώριζε, ωστόσο είναι η επαναλαμβανόμενη δήλωση του Θεόδωρου Λύτρα, ότι είχαν ενημερώσει «στο ανώτατο επίπεδο»

Στο μεταξύ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε προχθές από τις Βρυξέλλες ότι θα εξαγγέλλει νέα μέτρα κατά της ακρίβειας και της πανδημίας. Προχθές επίσης συνδικάτα, σωματεία και φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν έξω από τη Βουλή ενάντια στον προϋπολογισμό που δεν προβλέπει ενίσχυση του ΕΣΥ και μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από την ακρίβεια και τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια.

 

Συγκέντρωση – μήνυμα κατά των γυναικοκτονιών στο Σύνταγμα

Πολυπληθέστατη ήταν η συγκέντρωση στο Σύνταγμα στη μνήμη των γυναικών που δολοφονήθηκαν φέτος, διεκδικώντας δικαιοσύνη, πρόληψη και ισότητα. Περισσότερα από 200 άτομα, γυναίκες, άντρες και παιδιά συμμετείχαν κρατώντας κεράκια.

Ηχηρή η παρουσία της μητέρας της Γαρυφαλλιάς αλλά και της μητέρας της Ερατούς (γυναικοκτονία στη Λέσβο το 2019).

Η συγκέντρωση μνήμης έγινε από τη νεοσύστατη Πρωτοβουλία Κατά των Γυναικοκτονιών.

Δεκαοχτώ φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να μην προστεθεί κανένα άλλο όνομα στη λίστα και συγκροτούν τη νεοσύστατη Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών, «για να μην επιτρέψει τη συνέχιση του εξουθενωτικού αυτού φαινομένου χωρίς αντίδραση, χωρίς προσπάθεια να θέσει την κοινωνία στο σύνολό της μπροστά στις ευθύνες της», όπως σημειώνουν οι γυναίκες.

Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΜέΡΑ25 και ο Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ μαζί με τη βουλεύτριά Μαρία Απατζίδη με σύνθημα: «Η “αγάπη” σας δολοφονεί – Καμιά άλλη λιγότερη» .

Πραγματοποιήθηκε περφόρμανς με κόκκινα παπούτσια, γοβάκια, αθλητικά κ.ά. αφημένα στο μάρμαρο έξω από τη Βουλή.