Κορονοϊός: Τα μέτρα για εργαζόμενους κι επιχειρήσεις – Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος- Τι ισχύει για δημοσίους υπαλλήλους – Πέτσας: Απαγόρευση-περιστολή των συναθροίσεων πάνω από έναν αριθμό ατόμων

Κορονοϊός: Τα μέτρα για εργαζόμενους κι επιχειρήσεις

Αρχές Απρίλη 500.000 εργαζόμενοι θα λάβουν 800€ & κάλυψη εισφορών. Αναστολή εισφορών για 4 μήνες. Καμία απόλυση, αλλιώς δεν παίρνουν βοήθημα οι επιχειρήσεις

Καμία απόλυση, απόλυτη στήριξη σε επιχειρήσεις κι εργαζόμενους και αναστολή εισφορών για μεγάλο διάστημα ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι θα καταβληθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για το διάστημα 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου για περισσότερους από 500.000 εργαζομένους που εργάζονται σε επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων ανεστάλη με κρατική εντολή. Η αποζημίωση θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Οι ανακοινώσεις για την οικονομία και την εργασία για τα ζητήματα που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στον εργασιακό τομέα, έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης από τους αρμόδιους υπουργούς. Ο Χρήστος Σταϊκούρας αρχικά μίλησε για τα όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup. Δεν υφίσταται το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για την Ελλάδα. Δεν υπολογίζονται οι δημοσιονομικές ενισχύσεις θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση. Συνεπώς οι δαπάνες για τα μέτρα εξαιρούνται.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση σε περίθαλψη, επιχειρήσεις, αγορά εργασίας, κυρίως μικρομεσαίων. Αξιοποιεί όλα τα περιθώρια η Ευρωπαϊκή Ενωση. Επανέλαβε εν συνεχεία στα μέτρα που είχαν παρθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τόνισε ότι για να ισχύσουν όλα τα μέτρα δεν θα πρέπει να γίνει καμία απόλυση και ζήτησε να συμβάλλουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Νέα μέτρα

Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Είναι οριζόντια μέτρα κι αφορούν όλες τις επιχειρήσεις. Είτε κλείνουν και με δική τους πρωτοβουλία. Δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας. Η περίοδος εφαρμογής αφορά στον Μάρτιο και ίσως δοθεί παράταση.

Αναστέλλονται μέχρι 31/7 χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

 • Καταβολή οφειλών από ΦΠΑ
 • Κάθε είδους σε ΔΟΥ ή ελεγκτικά κέντρα.
 • Δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών.
 • Προϋπόθεση είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Εν συνόλω ή εν μέρει περί 220.000 επιχειρήσεων με 600 χιλ. εργαζόμενους.

Τουλάχιστον 200 χιλ. επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει, επηρεάζονται κι εντάσσονται στο μέτρο.

 • Δεύτερον: χρηματοδότηση επιστρεπτέας προκαταβολής και περιόδου χάριτος, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ. Θα λαμβάνει υπόψιν τζίρο και μισθούς.
 • Τρίτον: Το κράτος καλύπτει πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα. Το κόστος για τους 500.000 ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ. Αναστέλλονται οι οφειλές Μαρτίου για 4 μήνες.
 • Τέταρτον: Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου για 4 μήνες για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενων.
 • Πέμπτον: 1,8 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο. Η αξιοποίηση των πόρων θα είναι άμεση.
 • Εκτον: Μειώνεται στο 6% από 24% στα απαραίτητα προϊόντα για τον κορονοϊό. Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια, σαπούνι και η αιθυλική αλκοόλη εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη.
 • Εβδομον: Αγορά ακινήτων. Νομοθετικά θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος για το ακίνητο που δεν νοικιάζει για τους μήνες που πλήττεται. Παράλληλα για ιδιοκτήτες ακινήτων αυτών, προβλέπεται αναστολή δόσεων και υποχρεώσεων για 4 μήνες.
 • Ογδοον: Παράταση για τις νέες αντικειμενικές αξίες. Αποφασίσαμε ο ΕΝΦΙΑ του 2020 στο υπάρχον καθεστώς.
 • Ενατον: Αμεση αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών έως ύψους 30.000€. Απλοποίηση διαδικασιών για να μην καθυστερεί η ρευστότητα.
 • Δέκατον: Ως τον Δεκέμβρη οι τράπεζες δεν θα λαμβάνουν χρεολύσια υγειών επιχειρήσεων. Θα πρέπει να ενισχύσουν οι τράπεζες την ρευστότητα των επιχειρήσεων.
 • Τέλος η επιτροπή κεφαλαιαγοράς πήρε μέτρα για την προστασία του Χρηματιστηρίου

Γεωργιάδης: Ολα εξαρτώνται από τη διατήρηση θέσεων εργασίας

 • Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν ενίσχυση 800€.
 • Επιδότηση επιτοκίου για τρεις μήνες για τις άμεσες δανειακές υποχρεώσεις.
 • Εγγυορθωτικός μηχανισμός για επανεκκίνηση επιχειρήσεων με 3 δισ. ευρώ.
 • Ρευστότητα στις τράπεζες από την ευρωπαϊκή τράπεζα.
 • Απλοποίηση ΤΕΠΙΧ, αύξηση πόρων για νέα δάνεια με επιδότηση έως 100% επιτοκίου για δύο χρόνια.

Γιάννης Βρούτσης: Εμπρακτη στήριξη εργαζομένων κι επιχειρήσεων

 • Ρήτρα αποτελεί η διατήρηση θέσεων εργασίας για να λάβουν τα βοηθήματα
 • Ρητή απαγόρευση απολύσεων κατόπιν εντολής της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων
 • Αποζημίωση ειδικού σκοπού 800€ από 15/3 έως 30/4 εργαζόμενων που ανεστάλη η λειτουργία των επιχειρήσεων.
 • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη στον ονομαστικό τους μισθό

Ανεργοι Παράταση σε εισφορές για 3 μήνες

Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι

 • Από Φεβρουάριο και για 3 μήνες αναστολή πληρωμής εισφορών χωρίς τόκους και προσαυξήσεις
 • Για 3 μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις αναστολή ρυθμισμένων οφειλών σε ταμεία για 3 μήνες
 • Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας
 • Θέσπιση μέτρων για ιατρό εργασίας

 

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος- Τι ισχύει για δημοσίους υπαλλήλους

Περίπου 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού και ο αριθμός αυξάνεται, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σχετικά με την εικόνα που διαμορφώνεται στο Δημόσιο, εν μέσω της επιδημίας του κοροναϊού στη χώρα.

Οι δήμοι έχουν δικαίωμα να προσλάβουν κατά παρέκκλιση υπαλλήλους για τέσσερις μήνες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση, πρόσθεσε ο υπουργός.

Όπως ανακοίνωσε ακόμη, σε συνέντευξη τύπου μέσω διαδικτύου, εντός της ημέρας θα δημοσιευτεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ειδική άδεια απουσίας στο δημόσιο.

Αφορά όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα (αρρύθμιστο διαβήτη, καρκίνο, ΧΑΠ κ.α.) ή είναι ανοσοκατασταλμένοι.

Ο κ. Θεοδωρικάκος δεσμεύτηκε ότι έχει εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και για αυτό το σκοπό έχει δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Κάθε υπουργείο έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης έτσι ώστε, εφόσον χρειαστεί να μπορεί να λειτουργήσει με το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας.

Επιπλέον όπως ανακοινώθηκε:

– Οι προθεσμίες του δημοσίου όπως οι διοικητικές προσφυγές μετατίθενται κατά 2 μήνες.

– Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν μέσω τηλεφώνου με τις υπηρεσίες και μόνο κατόπιν ραντεβού να προσέρχονται αυτοπροσώπως εφόσον κρίνεται απαραίτητο

– Ενισχύεται το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι με τους εργαζόμενους από τα ΚΑΠΗ και τους παιδικούς σταθμούς που έχουν κλείσει

– Η καθαριότητα στους δήμους θα πρέπει να πραγματοποιείται σε δύο βάρδιες.

 

Πέτσας: Απαγόρευση-περιστολή των συναθροίσεων πάνω από έναν αριθμό ατόμων

«Σήμερα θα προχωρήσουμε ένα βήμα ακόμα στα προληπτικά μέτρα. Θα ανακοινώσουμε την απαγόρευση-περιστολή των συναθροίσεων πάνω από έναν αριθμό ατόμων» δήλωσε στον Alpha ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Αυτό, όπως εξήγησε, γιατί «η σύσταση “μένουμε σπίτι” ακολουθείται από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά όχι από όλους, κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*