Κορονοϊός: «Ρουκέτα» Παυλάκη για 4ο κύμα μέσα στο καλοκαίρι! – «Μπαρούτι» ο Τσιόδρας για τον «ιερό συμβιβασμό»!

κορονοϊός τουρισμός κορονοϊός

Ο κορονοϊός… μπάστακας και τα όσα λέει ο Γιώργος Παυλάκης, εφιαλτικά!

Ο Γιώργος Παυλάκης βάζει… φρένο στα σενάρια χαλάρωσης των μέτρων με μια εφιαλτική προειδοποίηση για ακόμη ένα κύμα κορονοϊού!

Λίγες ώρες πριν από το νέο μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα και πως θα κινηθούμε έως την έξοδο από το lockdown και το άνοιγμα του τουρισμού, ο Έλληνας καθηγητής μίλησε για τέταρτο κύμα κορονοϊού στη χώρα από το καλοκαίρι κιόλας!

«Υπάρχει ακόμα υλικό για τον ιό, αν το αφήσουμε ελεύθερο θα κάνει μεγάλη ζημιά. Αν αφήσουμε το επιδημιολογικό κύμα να σέρνεται θα φύγει πιο αργά, που σημαίνει ότι θα βλέπουμε κρούσματα μετά το Πάσχα, θα συνεχίσουν. Αυτό δεν είναι κατάλληλη συνταγή για το καλοκαίρι» είπε ο Γιώργος Παυλάκης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (21.04.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κορονοϊός, τα πάρτι και το νέο κύμα

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μη τήρηση των μέτρων και τα κορονοπάρτι συμβάλλουν στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Όπως εξήγησε, επειδή υπάρχουν κι άλλα στελέχη του ιού έτοιμα να δείξουν τα δόντια τους, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε και ένα 4ο κύμα. «Αυτό το 4ο κύμα, αν είναι ο ιός καινούριος, μπορεί να συμβεί και το καλοκαίρι».

Στην Ινδία, με το νέο στέλεχος, προβλέπεται να γίνει σφαγή, εκτίμησε ο Γιώργος Παυλάκης, λέγοντας πως «ο ιός προσαρμόστηκε στον πληθυσμό και θερίζει». Επεσήμανε, επίσης, ότι είναι θέμα χρόνου να βρει ο ιός, από τη στιγμή που του δίνουμε το χώρο, τρόπο να χτυπήσει.

Για το Πάσχα και το αν θα έπρεπε να γίνει κάποιο άνοιγμα, ο καθηγητής είπε ότι «με το Πάσχα πάει να γίνει κάτι σωστό στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να πάει ο ιός σε κάθε εκκλησία. Θα γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν ανοίξουν τα ταξίδια». Τέλος, για τις συναντήσεις στα σπίτια είπε ότι, αν ο καθένας κρατήσει μια μικρή παρέα και δεν μαζευτούν 50 άτομα, δεν θα δώσουμε χώρο στον ιό. Σημείωσε, δε, ότι στο κύμα της Θεσσαλονίκης πέθαναν άνθρωποι που δεν έπρεπε να πεθάνουν.

 

«Μπαρούτι» ο Τσιόδρας για τον «ιερό συμβιβασμό»! Η Εκκλησία, ο Μητσοτάκης και τα χατίρια για το Πάσχα

Πανδημία lockdown Μητσοτάκης Τσιόδρας

Κάποιοι επιστήμονες διαφωνούν για το ανώτατο όριο των 100 ατόμων εντός των εκκλησιών αλλά και για την περιφορά του επιταφίου. Μαντέψτε… αν θα τους περάσει.

Το χάσμα απλά διευρύνεται! Σωτήρης Τσιόδρας και κυβέρνηση… απομακρύνονται κάθε μέρα και περισσότερο, ενώ η νέα παράκαμψη της επιτροπής αναφορικά με τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα ήταν το τελευταίο επεισόδιο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο επικεφαλής της επιτροπής, δυσφόρησε έντονα από το γεγονός ότι ο «ιερός συμψηφισμός» ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών επετεύχθη αρκετά 24ωρα πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση (σ.σ.: για την Παρασκευή) των ειδικών με επίκεντρο την πασχαλινή ανάπαυλα και τους όρους τέλεσης των λειτουργιών.

Εκεί διαφωνεί ο Τσιόδρας

Ο κ. Τσιόδρας, μαζί με άλλα μέλη της επιτροπής, φέρεται να εκφράζει ενστάσεις και για το περιεχόμενο των αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που «κυοφορούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία λόγω του συγχρωτισμού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από την «ομάδα των διαφωνούντων». Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρίσκεται η απόφαση που αφορά την αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα εντός των ναών. Μεγάλη ομάδα ειδικών προσεγγίζει με επιφύλαξη και την περιφορά του επιταφίου, θεωρώντας ότι εγκυμονεί κινδύνους συνωστισμού, παρά το γεγονός ότι θα πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο. Υπό αυτό το πρίσμα, σήμερα θα συνεδριάσει τελικά η ολομέλεια της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Με βάση τα πρακτικά της 19ης Μαρτίου -που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας-, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε αντιταχθεί στις ειλημμένες αποφάσεις που αφορούσαν την τέλεση λειτουργιών -με έναν πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς- για την Κυριακή της Ορθοδοξίας και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Στις 7 Απριλίου ο κ. Τσιόδρας έχει εκτιμήσει ότι την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα, εάν ο δείκτης Rt βρίσκεται στο 1,1, οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν τους 1.200. Σημειώνεται ότι η επιστημονική κοινότητα χτυπά ήδη καμπανάκι λόγω των στοιχείων από τα λύματα της Αττικής, που αποτυπώνουν την αύξηση (κατά 171%) του ιικού φορτίου.

Οριστικό τέλος στο «Πάσχα στο χωριό»

Σε αυτό το φόντο ενταφιάζεται ο σχεδιασμός για «Πάσχα στο χωριό», παρά τις γαλάζιες διαρροές του προηγούμενου διαστήματος περί πιθανής άρσης της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Κυβερνητικές πηγές προτάσσουν την αναγκαιότητα της «διάσωσης του θερινού τουρισμού» σημειώνοντας ότι «η πιθανή εξάπλωση της πανδημίας σε όλη την επικράτεια θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα”.

«Πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει μια απλή απελευθέρωση πασχαλινής εξόδου» θεωρεί ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος εστιάζοντας στο τρίπτυχο «του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, της επιδημιολογικής φόρτισης και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας».

«Μια μαζική έξοδος το Πάσχα δεν βοηθά» τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ορίζοντας ως «μεγάλο πρόβλημα» την πίεση στις ΜΕΘ.

Λινού: Πάσχα στο Χωριό υπό όρους

«Θα μπορούσε να επιτραπεί το Πάσχα στο χωριό» επεσήμανε ωστόσο η Αθηνά Λινού, θέτοντας εντούτοις τον όρο «να έφευγαν οι άνθρωποι με πολύ σοβαρές οδηγίες τις οποίες θα μπορούσαν να εφαρμόσουν και να υπήρχαν μέτρα στον τρόπο μετακίνησης ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς». Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να υπάρχουν σαφέστατες οδηγίες για τη χρήση της μάσκας και την αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου, να μην συναντήσουν, εκτός από την οικογένεια στο σπίτι της οποίας θα φιλοξενηθούν, κανέναν άλλο σε εσωτερικό χώρο».

Την άποψη ότι «επιδημιολογικά είναι καλύτερα η μετακίνηση προς τα χωριά με μέτρα, γιατί το αντίθετο σημαίνει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σπίτια» διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης. Σημείωσε ωστόσο ότι από τη διαφαινόμενη παράταση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις «κερδίζουμε ότι δεν θα διασπαρεί ο ιός σε περιοχές που έχουν χαμηλό φορτίο».

Αντίστροφη μέτρηση για SMS στο 13033

Τέλος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς προανήγγειλε το τέλος των SMS στο 13033 όταν ανοίξει η εστίαση (σ.σ.: 8-10 Μαΐου) και επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*