Μόλις 42 Έλληνες μπορούν να θεωρηθούν ως “ελεύθεροι” από τον κορονοϊό. Όμως υπάρχουν και δεκάδες ακόμη που έχουν πλέον ανοσία αλλά παραμένουν σε καραντίνα.
Τη διαδικασία με βάση την οποία όσοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και πλέον έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή δεν μπορούν να «ξανακολλήσουν» οι ίδιοι αλλά ούτε και να τον μεταδώσουν, θα μπορούν να βγουν από την καραντίνα, επεξεργάζεται η επιστημονική κοινότητα.
Είναι γνωστό από τα επίσημα στοιχεία, ότι 42 Έλληνες που νοσηλεύτηκαν και έχουν πάρει εξιτήριο, είναι πλέον απαλλαγμένοι από τον ιό. Όμως την ίδια στιγμή υπάρχουν και 100δες πολίτες οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί και με βάση τις σχετικές οδηγίες παραμένουν στο σπίτι μέχρι να θεραπευτούν. Οι δε αρχικές οδηγίες ανέφεραν πως 14 μέρες είναι αρκετές, όμως ακόμη δεν φαίνεται να τους έχει δοθεί η επίσημη διαβεβαίωση ότι είναι απαλλαγμένοι.
Όπως επεσήμανε χθες ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις ατόμων οι οποίοι νοσηλεύονταν στο σπίτι και παρουσίασαν επιδείνωση ώστε να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. «Όσον αφορά δε στο πόσοι απ’ αυτούς έκαναν επαρκή αντισωματική απάντηση, αυτό είναι μέρος ενός πρωτοκόλλου που τρέχουμε αυτή τη στιγμή με Πανεπιστήμια της επικράτειας, το οποίο θα χρησιμοποιήσει δοκιμασίες, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο για την ακρίβειά τους και τα ορθώς θετικά αποτελέσματά τους, για να διαπιστώσουμε πόσοι από αυτούς έχουν υψηλό τίτλο αντισωμάτων και έχουν περάσει τη νόσο», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται ως την παραμονή σε καραντίνα ακόμη και για άτομα που έχουν λογικά απελευθερωθεί από τον κορονοϊό.
Οι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν θετικό τίτλο αντισωμάτων, των αντισωμάτων δηλαδή που δείχνουν την ανοσία στον ιό και η οποία ανοσία με πρόσφατες ερευνητικές προσπάθειες φαίνεται ότι θα είναι τουλάχιστον για 2 με 3 έτη, θα μπορούν φυσικά να κυκλοφορήσουν ελεύθερα και να δουλέψουν χωρίς πρόβλημα, ιδιαίτερα αν ανήκουν στην εμπροσθοφυλακή της κοινωνίας. Δηλαδή στην ιατρική κοινότητα ή κάπου αλλού. Μια τέτοια στρατηγική υιοθετείται σιγά-σιγά και από άλλα κράτη του κόσμου.
Υπάρχουν τεχνικές αντισωμάτων, αλλά θα πρέπει να αποδειχτούν ακριβείς. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι όλες οι τεχνικές ακριβείς. «Να δώσω εδώ το παράδειγμα του Βελγίου που απαγόρευσε την κυκλοφορία τέτοιων ταχέων τεστ για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί γίνονται αντικείμενο αισχροκέρδειας, χωρίς να έχουν αξιολογηθεί επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα. Εμείς θα το κάνουμε αυτό. Θα τα αξιολογήσουμε άμεσα τις επόμενες εβδομάδες στην πατρίδα μας. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή και την διακοπή της καραντίνας για αυτούς τους ανθρώπους που θα έχουν περάσει τη νόσο», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.
Θεσσαλονίκη: Αλαλούμ με νεκρό που δηλώθηκε με καθυστέρηση
Σύμφωνα με πληροφορίες ηλικιωμένος άνδρας πάνω από 80 χρονών που κατέληξε στο ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είναι το 27ο θύμα του ιού.
Ένας ακόμη νεκρός θα πρέπει πιθανότατα να προστεθεί στη λίστα των θυμάτων του κορονοϊού, καθώς πριν λίγο διαπιστώθηκε ότι ένας ηλικιωμένος που εξέπνευσε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη στις 18/3 είχε προσβληθεί από τον ιό. Ο θάνατος αν και φαίνεται να δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ, μάλλον δεν περιλαμβάνεται στον αριθμό των 26 θανάτων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ηλικιωμένος ο οποίος ήταν πάνω από 80 ετών, νοσηλεύτηκε σε άσχημη κατάσταση στις 17/3 και εξέπνευσε την επόμενη μέρα. Το δε αποτέλεσμα του ελέγχου για κορονοϊό έγινε γνωστό μετά από 4-5 μέρες και γι’ αυτό ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ. Όμως φαίνεται πως το ΕΚΑΒ ενημερώθηκε αργότερα και για το λόγο αυτό υπάρχει το ενδεχόμενο ο άνδρας αυτός να μην έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των 26 μέχρι σήμερα θυμάτων από κορονοϊό.
Εάν όντως δεν έχει υπάρξει η ενημέρωση και των επίσημων στοιχείων, τότε μιλάμε για έναν ακόμη νεκρό από τον ιό, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 27.