Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 5 εκατ. οι νεκροί, την ώρα που η Δέλτα κυριαρχεί παγκοσμίως – Πάνω από 700.000 οι νεκροί από Covid-19 στις ΗΠΑ

Ζοφερά παραμένουν τα νούμερα της πανδημίας, με τον αριθμό των θυμάτων να έχει, πλέον, ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα είναι εκείνη που παραμένει ιδιαίτερα επιθετική.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Reuters οι ανεμβολίαστοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στην συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφονταν καθημερινά περίπου 8.000 θάνατοι παγκοσμίως, περίπου πέντε θάνατοι ανά λεπτό.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσοστό θανάτων παρουσιάζει μερική επιβράδυνση τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο η αργή πορεία του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθεί να δημιουργεί ανησυχία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στον κόσμο δεν έχουν λάβει ούτε μια δόση εμβολίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς των συνολικών θανάτων σε όλο τον κόσμο που καταγράφονται κατά μέσο όρο σε διάστημα επτά ημερών συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Ρωσία, στη Βραζιλία, στο Μεξικό και στην Ινδία.

Οι ΗΠΑ άλλωστε, είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους, ενώ τα θύματα, χθες, ξεπέρασαν τα 700.000 με τα κρούσματα να είναι περίπου 45 εκατομμύρια.

Το AFP, από την πλευρά του, σημειώνει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά, λαμβάνοντας υπόψη την υπερβάλλουσα θνησιμότητα που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την COVID-19, ότι ο απολογισμός της πανδημίας μπορεί να είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερος.

Η Λατινική Αμερική είναι, συνολικά, η περιοχή με τους περισσότερους νεκρούς, καθώς καταγράφει το 21% των επίσημων θανάτων, ενώ ακολουθούν η Βόρεια Αμερική και η Ανατολική Ευρώπη.

Ωστόσο, η Ινδία, η χώρα την οποία χτύπησε πρώτη η παραλλαγή Δέλτα, έχει επιταχύνει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα και ο μέσος όρος των 4.000 θανάτων την ημέρα έχει πέσει στους 300.

 

Πάνω από 700.000 οι νεκροί από Covid-19 στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν το ορόσημο των 700.000 θανάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό, σύμφωνα με έναν απολογισμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Η είδηση αυτή έρχεται την ώρα που οι αρχές προχωρούν στη χορήγηση (τρίτων) αναμνηστικών δόσεων εμβολίων, για ηλικιωμένους και άτομαπου εργάζονται σε υψηλού ρίσκου επαγγέλματα.

Η χώρα κατέγραψε έναν μέσο όρο περισσότερων από 2.000 θανάτων την ημέρα την τελευταία εβδομάδα, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της κορύφωσης των θανάτων τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια ανάλυση των δημοσίων υγειονομικών δεδομένων του Reuters.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ηγούνται παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από τη νόσο, αντιπροσωπεύοντας το 19% και το 14% όλων των καταγεγραμμένων μολύνσεων και θανάτων, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters. Παγκοσμίως, οι νεκροί από την πανδημία έχουν σχεδόν φθάσει στα 5 εκατομμύρια.

Η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα οδήγησε σε μια αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, που κορυφώθηκαν γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου προτού μειωθούν στα τωρινά επίπεδα, των περίπου 117.625 κρουσμάτων την ημέρα, βάσει του κινητού μέσου όρου επτά ημερών. Ο αριθμός αυτός ωστόσο παραμένει υψηλότερος των 100.000 κρουσμάτων την ημέρα, τα οποία ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι έχει πει πως χρειάζονται προκειμένου να τερματιστεί η υγειονομική κρίση.

Αν και σε εθνικό επίπεδο οι αριθμοί νοσηλειών έχουν καταγράψει πτώση τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες πολιτείες, ιδίως στον αμερικανικό νότο, αντιτίθενται σε αυτήν την τάση καταγράφοντας αυξήσεις ρεκόρ, που ασκούν πίεση στα υγειονομικά συστήματά τους. Περίπου το 56% του αμερικανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, με το 65% περίπου να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.