Κορονοϊός: Καθοριστικό το Πάσχα για την πορεία των μέτρων της κυβέρνησης – Στο «Σωτηρία» ο πρωθυπουργός. Μοίρασε μάσκες και υποσχέσεις

Κορονοϊός: Καθοριστικό το Πάσχα για την πορεία των μέτρων της κυβέρνησης
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τα δεδομένα γύρω από την εξάπλωση της νόσου, όπως διαμορφώνονται καθημερινά

Στο μεγάλο στοίχημα να αποφευχθεί η κορύφωση της καμπύλης της πανδημίας τουκορονοιούστην χώρα μας επικεντρώνει πλέον η κυβέρνηση όλες τις κινήσεις της.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τα δεδομένα γύρω από την εξάπλωση της νόσου, όπως διαμορφώνονται καθημερινά, προειδοποιώντας ότι οι επόμενες εβδομάδες και δη η περίοδος του Πάσχα αναμένεται καθοριστική για το πως θα εξελιχθεί το υφιστάμενο πλαίσιο περιορισμών τον Μάιο.

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα – κάμψη του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών – που κατεγράφησαν και χθες κατά την ενημέρωση των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά αποτελούν την αιτιολογική βάση της…χαραμάδας αισιοδοξίας, που επέλεξε να αφήσει χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι «μένοντας σπίτι τον Απρίλιο θα χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα τον Μάιο».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός συνεργάζεται καθημερινά με τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το Υγείας, το Οικονομικών, το Ανάπτυξης, το Παιδείας και το Τουρισμού, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός προγραμματισμός για την περίοδο της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Στην κυβέρνηση, πάντως, δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του εκπροσώπου της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τα ζητήματα του κορονοιού, Ηλία Μόσιαλου, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης να αγοράσουν από κοινού τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για εμβόλια κατά του Covid – 19, καθώς και τα υπό εξέλιξη τεστ ταχείας διάγνωσης, προκειμένου να διασφαλίσουν πως, εάν είναι αποτελεσματικά θα διανεμηθούν γρήγορα σε όσους τα έχουν ανάγκη σε ολόκληρη την Ένωση.

Ωστόσο, η κατά γενική παραδοχή καλή εικόνα, που παρουσιάζει η διασπορά της νόσου στην χώρα μας δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση μήνυμα εφησυχασμού, ιδίως, εν όψει Μεγάλης Εβδομάδας. Μάλιστα, η μη ενεργοποίηση, για την ώρα τουλάχιστον, των επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων σχετικά με τον χρονικό περιορισμό και τον αριθμό των ανά ημέρα επιτρεπόμενων μετακινήσεων αναμένεται να εξισορροπηθεί από την εντατικοποίηση των ελέγχων, που ήδη πραγματοποιούνται από χθες σε περιοχές αστικών κέντρων και όχι μόνο, όπου έχει παρατηρηθεί έξαρση της παραβατικότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά την αύξηση των προστίμων – διπλασιασμός ή ακόμη και τριπλασιασμός – ιδίως για τους υπότροπους. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν, εξάλλου, έτοιμη την βεντάλια αυστηρότερων παρεμβάσεων, ιδίως την Μεγάλη Εβδομάδα, που φθάνουν έως και το σφράγισμα διοδίων, των παράδρομων των εθνικών οδών, αλλά και της Παλαιάς Εθνικής σε περίπτωση, που παρατηρηθεί μαζική απόπειρα παραβίασης του υφιστάμενου πλαισίου.

Ειδικές οδηγίες αναμένονται και για την Κυριακή του Πάσχα, ώστε να αποφευχθεί πάση θυσία ο συνωστισμός λόγω του Πασχαλινού τραπεζιού. Νωρίς, χθες το απόγευμα, ήταν σχεδόν έτοιμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας το Μέγαρο Μαξίμου ανταποκρινόταν θετικά στο αίτημα της Ιεράς Συνόδου για κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες από την Κυριακή των Βαϊων έως την Κυριακή του Πάσχα.

Το κύριο βάρος της διαρκούς επαγρύπνησης, εξάλλου, αναμένεται να επωμιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, πλέον, θα μεταφέρει συχνότερα την καθημερινότητα του εκτός του Μεγάρου Μαξίμου δίδοντας ισχυρότερο συμβολισμό στις κυβερνητικές δραστηριότητες κατά της πανδημίας του κορωνοιού, όπως κατέδειξε η χθεσινή του επίσκεψη στο «Σωτηρία», νοσοκομείο αναφοράς για ασθενείς με τη νόσο Covid 19.

Την ώρα πάντως, που στην Αθήνα, ο Στέλιος Πέτσας υπολόγιζε τη συνολική κυβερνητική παρέμβαση το πεδίο της Οικονομίας στα 23 δις ευρώ, ήτοι 13% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα του αποψινού Eurogroup.

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα φθάσουν σε έναν…αξιοπρεπή συμβιβασμό, προκειμένου να κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ισχυρό οικονομικά πακέτο για την αντιμετώπισης της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μολονότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει την έκδοση ενός ευρω – ομολόγου ειδικού σκοπού, του κορονοομολόγου, όπως επισημαίνεται, εξάλλου στην επιστολή των 9, η Αθήνα δε λέει όχι σε ένα συνδυασμό χρηματοδοτικών εργαλείων, αρκεί να μην υπάρχουν όροι και η συγκεκριμένη βοήθεια να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος των κρατών – μελών. Υπό αυτήν την έννοια, αναμένεται κατά πληροφορίες να προταθεί είτε μία πιστοληπτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, χωρίς όρους, είτε να μπορέσει να δανειστεί για λογαριασμό των κρατών μελών.

Στο «Σωτηρία» ο πρωθυπουργός – Μοίρασε μάσκες και υποσχέσεις

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής προσπάθειας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης υγείας που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το μεσημέρι το Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», το οποίο από τις 29 Μαρτίου προσφέρει υπηρεσίες αποκλειστικά σε ασθενείς του νέου κορονοϊού.

Το νοσοκομείο «Η Σωτηρία» χειρίζεται μεγαλύτερο αριθμό ασθενών από άλλες δομές. Η συνολική δυναμικότητά του διαμορφώνεται σε 335 κλίνες, περιλαμβανομένων 29 κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας.

Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραδόθηκαν στο νοσοκομείο 20.000 απλές χειρουργικές μάσκες, 5.000 μάσκες αναπνευστικής προστασίας, 1.000 χειρουργικές ποδιές, 1.000 ολόσωμες στολές υψηλής προστασίας, 10.000 ποδονάρια, 5.000 αποστειρωμένα γάντια και 5.000 σκούφοι, προκειμένου να υπάρχει πληρότητα εφοδίων για την ασφάλεια του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που υπηρετεί στην πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά του κορονοϊού.

Το υλικό που παραδόθηκε προέρχεται από δωρεές, μεταξύ αυτών και εκείνης που προέκυψε από μια μικρή επιβάρυνση στους λογαριασμούς των εκατομμυρίων πελατών της ΔΕΗ, καθώς και από παραγγελίες του Υπουργείου Υγείας.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη το προσωπικό του νοσοκομείου και συνομίλησε με μέλη του, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και σημείωσε πως η σημερινή κρίση οδηγεί στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να είναι μακροπρόθεσμα θωρακισμένο απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Την ίδια ώρα βέβαια, ανακοινώνονται μέτρα με σημαντική καθυστέρηση που επιπλέον επιμένουν στη λογική της έκτακτης και ευκαιριακής χρήσης των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των ανθρώπων τους και όχι στην αναβάθμιση του ρόλου της ΠΦΥ στο ΕΣΥ.