Κοροναϊός: Το ΔΝΤ χτυπάει το “καμπανάκι”! Αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία – Αναδρομικά: Έρχονται λεφτά τον Ιούνιο! Καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων – Φορολογικό διαζύγιο: Πότε το δηλώνετε, τι να προσέξετε

ΔΝΤ

Ο νέος κοροναϊός που προκαλεί επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μετρηθούν αυτές, δήλωσε χθες Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Αυτό το τρίμηνο, θα υπάρξουν πιθανότατα αρνητικές συνέπειες», προεξόφλησε ο Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη σύνοδο του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη. «Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουμε υποθέσεις για τη συνέχεια. Μπορώ απλούστατα να αναφερθώ σε μια παρόμοια συγκυρία, την επιδημία του ΣΟΑΣ», του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, που προκάλεσε επίσης κοροναϊός, είχε μολύνει 8.000 ανθρώπους και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 774 ανθρώπους την περίοδο 2002-2003, συνέχισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Αυτό που είχε γίνει τότε, στην πραγματικότητα, ήταν μια βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση, κατόπιν μια επανεξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης», υπενθύμισε η Γκεοργκίεβα, διερωτώμενη: «θα γίνει το ίδιο και αυτή τη φορά; Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί». Για τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, «οι άμεσες συνέπειες είναι προφανείς. Έχουμε τα ταξίδια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία στην Κίνα και, πέραν της Κίνας, την Ασία που ήδη πλήττεται λίγο».

Για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, «η προετοιμασία, η πρόληψη, η έγκαιρη δράση» είναι τα στοιχεία που «πρέπει να ρέουν στις φλέβες των πολιτικών» αν βρεθούν μπροστά σε «μια πανδημία, ένα κλιματικό σοκ ή γεωπολιτικές εντάσεις». Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις διαβεβαίωσε ότι ο θεσμός παρακολουθεί «σε πραγματικό χρόνο» τις εξελίξεις όσον αφορά τον νέο κοροναϊό στην Κίνα και υπογράμμισε πως οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της επιδημίας.

«Στο ΔΝΤ παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση. Εξετάζουμε τους οικονομικούς δείκτες σε πραγματικό χρόνο», είπε ο Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σημειώνοντας ότι, προς το παρόν, η Κίνα είναι εκείνη που υφίσταται τις άμεσες επιπτώσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων. Καθώς και ότι στην Κίνα η τρέχουσα εβδομάδα είναι αυτή την εορτών για το κινεζικό νέο σεληνιακό έτος. «Αν επηρεάζονταν συστηματικά οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ή αν πλήττονταν σημαντικά από την εντεινόμενη αβεβαιότητα οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, τότε προφανώς οι συνέπειες θα ήταν μεγαλύτερες», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη διάχυση των οικονομικών συνεπειών σε όλη την Ασία.

 

Αναδρομικά: Έρχονται λεφτά τον Ιούνιο! Καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων

Αναδρομικά: Τον Ιούνιο αναμένεται η εφάπαξ καταβολή τους από την 1η Οκτωβρίου 2019 και η χορήγηση αυξήσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Πρόκειται για αναδρομικά ποσά από 84 ευρώ μέχρι 1.764 ευρώ από 1η Οκτωβρίου 2019 μετά την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις.

Σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, θα καταβληθεί μεσοσταθμική μηνιαία αύξηση 100 ευρώ, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσει και τα 195 ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις (και φυσικά τα αναδρομικά) αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση – λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως αθροίσματος κύριας και επικουρικής.

Ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, προανήγγειλε τον εκ νέου επανυπολογισμό του συνόλου των συντάξεων (πρόκειται για περίπου 4,5 εκατομμύρια συντάξεις εκ των οποίων 2,8 εκατομμύρια, κύριες).

Συνολικά, οι ωφελούμενοι θα φθάσουν το ένα εκατομμύριο, τόσο από την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, όσο και από την αναπροσαρμογή των επικουρικών, με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Οι αυξήσεις, κατά τον υπουργό Εργασίας, αφορούν:

-Παλαιούς συνταξιούχους, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 30 έτη ασφάλισης.

-Μέρος των 250.000 δικαιούχων, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου με πολλά έτη ασφάλισης.

-Περίπου 300.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης, οι οποίοι θα λάβουν από 5 έως 200 ευρώ, κατά περίπτωση.

Σε ότι αφορά στις εξαιρετικά περιορισμένες αυξήσεις έλαβαν συνταξιούχοι το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε ότι οφείλονται στη μείωση της παρακράτησης φόρου και όχι στις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού, το οποίο δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας, προανήγγειλε:

-Την έκδοση από την 1η Ιουνίου της ψηφιακής σύνταξης και ενίσχυση των ρυθμών εκκαθάρισης των εκκρεμών ασφαλιστικών υποθέσεων (ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο), με προοπτική την έκδοση σύνταξης μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης.

-Την διατήρηση ως βάσης υπολογισμού της σύνταξης στον ιδιωτικό τομέα, του 13ου και του 14ου μισθού.

-Την μείωση από την 1η Ιουλίου των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση κατά περίπου μια ποσοστιαία μονάδα με προοπτική σταδιακού περιορισμού κατά τέσσερις μονάδες, συνολικά.

-Την εξέταση της μείωσης της εισφοράς υγείας για τους μισθωτούς.

-Την επανεξέταση της βάσης υπολογισμού της σύνταξης για τους προερχόμενους από τις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η οποία περιορίζεται με βάση τις διατάξεις του υπό προώθηση νομοσχεδίου.

-Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης και την παροχή φορολογικών κινήτρων για την επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης από όσους πολίτες το επιθυμούν, πάντα ως συμπληρωματική στο δημόσιο σύστημα συνταξιοδότησης.

Σε ότι αφορά την ενοποίηση του ΕΦΚΑ με το ΕΤΕΑΕΠ, τόνισε ότι δεν θα οδηγήσει και στην συγχώνευση της κύριας με την επικουρική σύνταξη, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το νομοσχέδιο το ασφαλιστικό, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είναι εξασφαλισμένη έως το 2070.

Ειδικά για τους 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ο Γιάννης Βρούτσης παραδέχθηκε ότι η κατώτατη εισφορά αυξάνεται στα 210 από 185 ευρώ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ταυτόχρονα οι επαγγελματίες θα έχουν μειωμένη φορολόγηση και δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

 

Φορολογικό διαζύγιο: Πότε το δηλώνετε, τι να προσέξετε

Ζευγάρι υπολογίζει τους φόρους.Φωτό αρχείου.

Ανοιξε η πλατφόρμα μέσω της οποίας γίνονται οι δηλώσεις για γνωστοποίηση χωριστής φορολογικής δήλωσης. Ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι.

Τεκμήρια και αφορολόγητο θα είναι και φέτος τα μεγάλα εμπόδια για όσα ζευγάρια αποφασίσουν να κάνουν χωριστές δηλώσεις.

Η εφαρμογή στην οποία μπορεί να δηλωθεί η πρόθεση ενός ανδρόγυνου να κάνει χωριστή δήλωση έχει ανοίξει και βρίσκεται στην  ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προθεσμία μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου να δηλώσουν την πρόθεσή τους για χωριστή δήλωση.

Προηγουμένως όμως θα πρέπει να το σκεφτούν σε δύο βασικά σημεία που αν δεν δοθεί προσοχή μπορεί να φέρουν περισσότερους φόρους λόγω των τεκμηρίων σε σύγκριση με τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε το 2019 ορίστηκε ότι για πραγματικό εισόδημα μέχρι και 9000 ευρώ ακόμη και αν τα τεκμήρια του φορολογούμενου υπερβαίνουν αυτό το ποσό ο ίδιος αντιμετωπίζεται ως μισθωτός, άρα υπάρχει αφορολόγητο.

Στην περίπτωση της χωριστής δήλωσης – και εφόσον γίνεται με την συγκατάθεση και των δύο – θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά αν τα εισοδήματα κάποιου από τους δύο υπερβαίνουν τα 9000 ευρώ αλλά τα τεκμήρια που προκύπτουν είναι ακόμη υψηλότερα. Σε αυτήν την περίπτωση θα φορολογηθεί με 22% από το πρώτο ευρώ για το τεκμαρτό εισόδημα του και θα πρέπει να πληρώσει και προκαταβολή φόρου 100% για τον επόμενο χρόνο.

Το δεύτερο σημείο που πρέπει να δοθεί προσοχή είναι το θέμα του αφορολόγητου και των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρωθούν και για τα δύο μέλη του ζευγαριού για να κατοχυρωθεί το έμμεσο αφορολόγητο που προκύπτει με τη έκπτωση φόρου από τα 1900 έως και τα 2100 ευρώ .

Τούτο βέβαια αν και τα δύο μέλη του ανδρόγυνου είναι μισθωτοί συνταξιούχοι ή κατ’ επάγγελμα αγρότες . Αυτονόητο είναι ότι το θέμα των αποδείξεων για όσους θέλουν να κάνουν χωριστές δηλώσεις θα γίνει τεράστιο σε ένα χρόνο όταν θα δηλωθούν τα εισοδήματα του 2020 και θα πρέπει μισθωτοί και μη μισθωτοί να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις στο 30% του εισοδήματος τους να μην πληρώσουν φόρο 22% για το ποσό που θα υπολείπεται από αυτό το όριο.

Ένα τρίτο σημείο, που όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι και επιθυμητό για τις χωριστές δηλώσεις, είναι η χωριστή εκκαθάριση φόρου για κάθε ένα από τα μέλη του ανδρόγυνου . Δηλαδή αν ο σύζυγος είναι πιστωτικός και η σύζυγος χρεωστική τότε ο πρώτος θα πάρει κανονικά την επιστροφή του ενώ δεύτερη θα πρέπει να πληρώσει το φόρο που προέκυψε.

Πάντως είτε σε χωριστές είτε σε κοινές δηλώσεις και οι δύο σύζυγοι θα πρέπει να δηλώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό για να πιστωθεί τυχόν επιστροφή. Μάλιστα ακόμη και σε περίπτωση που και τα δύο μέλη δηλώσουν λογαριασμό που είναι συνδικαιούχοι θα πρέπει να βάλουν τον ίδιο ΙΒΑΝ στις χωριστές δηλώσεις τους .

Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η χωριστή δήλωση δεν αναιρεί το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος για την καταβολή κάθε είδους επιδομάτων .

Κατά τα λοιπά:

– Η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.

– Ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης, συμπληρώνει στον πίνακα 6 την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο». Ο άλλος σύζυγος δεν συμπληρώνει καμία ένδειξη.

– Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους.

– Το εισόδημα του ανηλίκου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

– Στις χωριστές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος . συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.

Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.

Για τα ζευγάρια που θα παντρευτούν μετά το τέλος Φεβρουαρίου και θέλουν να κάνουν χωριστή δήλωση η εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Τα μέλη των συμφώνων συμβίωσης δεν εισέρχονται στην εφαρμογή των χωριστών δηλώσεων καθόσον εκ του νόμου τους έχει δοθεί εξαρχής η δυνατότητα για υποβολή κοινών ή χωριστών δηλώσεων.

Τέλος αν κάποιο από τα δύο μέλη του ανδρόγυνου δεν έχει κωδικούς πρόσβασης οφείλει να αποκτήσει προκειμένου και αυτή να μπορέσει να υποβάλει τη δική της δήλωση.