Τους 2.700 ξεπέρασε ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό την ώρα που τα κρούσματα έχουν υπερβεί τα 80.000 σε όλον τον κόσμο με την Ιταλία να αποτελεί πλέον την ευρωπαϊκή «εστία» του με περισσότερα από 320 επιβεβαιωμένα περιστατικά.
Κι ενώ στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε αρχικά η επιδημία, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται μέρα με τη μέρα με αποτέλεσμα κάποιες επαρχίες να έχουν χαλαρώσει τα μέτρα αντιμετώπισης του νέου κοροναϊού, οι 11 θάνατοι στην Ιταλία και ταχείς ρυθμοί εξάπλωσης του φονικού ιού σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιράν και άλλες χώρες έχουν θέσει σε επιφυλακή τα μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης δοκιμάζοντας την ετοιμότητα των κρατικών μηχανισμών.
Με το χειρότερο ξέσπασμα του ιού εκτός Ασίας να εντοπίζεται πλέον στην Ιταλία, οι αρχές της χώρας δέχονται έντονη κριτική για τον τρόπο χειρισμού των πρώτων κρουσμάτων. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Λομβαρδίας και τη γειτονική Βένετο ενώ περίπου 100.000 άνθρωποι υπόκεινται σε ταξιδιωτικούς και άλλους περιορισμούς.
Παρότι οι αρχές έχουν εντοπίσει ότι ως Ασθενή 1 έναν 38χρονο άνδρα με το όνομα Ματία, ο οποίος βρισκόταν αρχικά στην Εντατική με αναπνευστικά προβλήματα, άγνωστο παραμένει ποιος ήταν ο Ασθενής 0, δηλαδή το άτομο που έφερε τον κοροναϊό στη χώρα.
Υποπτο κρούσμα στο «Αττικόν» – Αρνητικά τα αποτελέσματα σε «Σωτηρία» και «Παίδων»
Κι ενώ στην Ελλάδα η ετοιμότητα λόγω Ιταλίας έχει αυξηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τους ειδικούς να θεωρούν ότι η εμφάνιση του κοροναϊού στην Ελλάδα είναι απλώς θέμα χρόνου, αρνητικά στο νέο κοροναϊό αποδείχθηκαν τα δείγματα του ναυτικού που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία», αλλά και του 4χρονου παιδιού που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Παίδων». Και τα δύο κρούσματα είχαν τεθεί νωρίτερα την Τρίτη υπό ενδελεχή έλεγχο, ως ύποπτα επιμόλυνσης από το ιογενές στέλεχος Covid-19.
Αγωνία ωστόσο επικρατεί στις αρχές για το ύποπτο κρούσμα με συμπτώματα που μοιάζει με τον κοροναϊό στο Νοσοκομείο «Αττικόν», για το οποίο αναμένονται σήμερα τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Παστέρ.
Χαλαρώνουν τα μέτρα στην Κίνα
Στο μεταξύ, οι αρχές στις βορειοδυτικές επαρχίες της Κίνας, Εσωτερική Μογγολία και Σινζιάνγκ, όπως και στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν χαλάρωσαν τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του νέου κοροναϊού, αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τον Covid-19 έχουν μειωθεί, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το σύστημα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της δημόσιας υγείας έχει τέσσερις βαθμίδες στην Κίνα, με το επίπεδο I να είναι το πιο αυξημένο. Οι αρχές στην επαρχία Σετσουάν ανακοίνωσαν ότι μειώνουν στο επίπεδο συναγερμού στο II, ενώ η Εσωτερική Μογγολία στο III, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.
Η επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, επίσης μείωσε το επίπεδο συναγερμού στο II, έπειτα από επτά συνεχείς ημέρες που δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα, μετέδωσε τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, ο Tianshan.com.
Και άλλες επαρχίες της Κίνας έχουν ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες ότι χαλαρώνουν το επίπεδο συναγερμού εξαιτίας του κοροναϊού.
Ομαδικά «πυρά» κατά του Μπέρνι Σάντερς στο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών: «Σε βοηθάει η Ρωσία»
Λιβύη: Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν κανονικά στη Γενεύη
Η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) επιβεβαίωσε σήμερα ότι η έναρξη του ενδολιβυκού πολιτικού διαλόγου στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί την προβλεπόμενη ημερομηνία παρότι τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν τη συμμετοχή τους.
«Ο πολιτικός διάλογος θα ξεκινήσει αύριο, όπως είχε προβλεφθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν ελ-Αλάμ, εκπρόσωπος της UNSMIL.
Χθες, Δευτέρα, το Κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας και υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, καθώς και ο αντίπαλός του, το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους (που ισοδυναμεί με τη Γερουσία), που υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με έδρα την Τρίπολη είχαν ανακοινώσει ξεχωριστά ότι «ανέστειλαν» τη συμμετοχή τους στις πολιτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, επικαλούμενα διαφορετικούς λόγους.
Ο πολιτικός διάλογος, που αναμένεται να ξεκινήσει αύριο, θα περιλαμβάνει 13 εκπροσώπους του Κοινοβουλίου που πρόσκειται στον Χάφταρ, 13 εκπροσώπους του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους και προσωπικότητες που έχει καλέσει ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, Γασάν Σαλάμε.
Από το 2015, δύο αντίπαλες αρχές διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη: η ΚΕΕ που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη, και μια εξουσία την οποία εκπροσωπεί ο Χαλίφα Χάφταρ στην ανατολική Λιβύη ο οποίος εξαπέλυσε τον Απρίλιο του 2019 επίθεση για να καταλάβει την Τρίπολη.
Από τον Απρίλιο του 2019, οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων.