Κοροναϊος: Η ανακάλυψη των γιατρών στο Αττικό Νοσοκομείο που δημιουργεί νέα δεδομένα – Οι 20χρονοι δεν είναι άτρωτοι. Τι δείχνει νέα έρευνα – Παράταση υποβολής φορο- δηλώσεων φέρνει η κρίση – «Κοντινή βεβαιότητα» η παγκόσμια ύφεση λέει ο Αντόνιο Γκουτέρες

Η ελληνική ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για τους βαριά πάσχοντες από κορονοϊό: Βρεθηκε ο μηχανισμός που προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού

Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της βαριάς πνευμονίας που προκαλεί η νόσος COVID 19, ανοίγει η ανακάλυψη που έκανε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους βαρέως Πάσχοντες, στα εργαστήρια του Αττικού Νοσοκομείου, όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων στη Δ’ Παθολογική Κλινική στο Αττικό Νοσοκομείο Βαγγέλης Γιαμαρέλλος, που είναι και συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες δήλωσε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ομάδα πήρε αίμα από τους πρώτους αρρώστους στην Ελλάδα, με μέτρια πνευμονία και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.

«Τα αίματα αυτά αναλύθηκαν στο εργαστήριο ανοσολογίας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου. Εκεί βρέθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός αυτός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, και οδηγεί σε αυτή τη βαριά πνευμονία, όπου ξαφνικά ο άρρωστος νιώθει δύσπνοια και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή».

Από αυτή την ανάλυση, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής, προέκυψαν δύο σημεία «στόχοι»- δηλαδή, μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα, στα οποία αν παρέμβουμε και τα μπλοκάρουμε με βιολογικούς παράγοντες (μονοκλωνικά αντισώματα) έχουμε πολλές ελπίδες να θεραπεύσουμε τους βαριά ασθενείς.

Η ανάλυση αυτή, όπως αναφέρει ο καθηγητής, «παρουσιάστηκε στην Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, την Τρίτη και αποτελεί τη βάση για ένα πρωτόκολλο έγκυρης έναρξης της θεραπείας».

Επίσης υπάρχει διαθέσιμη εξέταση αίματος, δηλώνει ο κ. Γιαμαρέλλος «που μπορεί να διαγνώσει πολύ νωρίς ποιος άρρωστος χρειάζεται θεραπεία και η οποία εξέταση προτείνεται να μπει και αυτή στο πρωτόκολλο».

Την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες, που δραστηριοποιείται εδώ και 14 χρόνια, πλαισιώνουν διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι της χώρας.

 

Οι 20χρονοι δεν είναι άτρωτοι – Τι δείχνει νέα έρευνα

«Υπάρχουν 20χρονοι που έχουν πεθάνει από αυτήν τη νόσο στην Κίνα, στην Ιταλία και αλλού», επισήμανε καθηγητής του Χάρβαρντ

Οι ηλικιωμένοι, ιδίως εκείνοι με υποκείμενα νοσήματα, είναι αυτοί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά από τη νόσο Covid-19, την οποία προκαλεί ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι νεότεροι δεν έχουν ανάλογο κίνδυνο, έστω και σε μικρότερο ποσοστό.

Περίπου ο ένας στους πέντε ασθενείς 20 έως 44 ετών έχει αρκετά σοβαρά συμπτώματα και χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενώ ο ένας στους 25 (το 4%) εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των επιστημόνων των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC Morbidity and Mortality Weekly Report).

«Αν οι 20χρονοι νομίζουν ότι είναι άτρωτοι στη νόσο, έχουν λάθος. Υπάρχουν 20χρονοι που έχουν πεθάνει από αυτήν τη νόσο στην Κίνα, στην Ιταλία και αλλού», επισήμανε ο καθηγητής Μπάρι Μπλουμ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες υπογράμμισαν ότι ο ιός είναι άκρως μεταδοτικός και γι’ αυτό οι νέοι πρέπει να πάρουν σοβαρά το ζήτημα των μέτρων αποφυγής των κοινωνικών επαφών, ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό σε πιο ευπαθείς ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα αμερικανικά στοιχεία, περίπου το 70% των ατόμων άνω των 85 ετών που μολύνονται από τον κορονοϊό, δηλαδή πάνω από δύο στους τρεις, χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ σχεδόν το 30% πεθαίνουν. Σχεδόν το 60% των ασθενών 75 έως 84 ετών πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο, ενώ το 10% πεθαίνουν. Στην ηλικιακή ομάδα έως 19 ετών, μόνο το 2,5% έχει χρειαστεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο και κανένας σε ΜΕΘ, ούτε έχει υπάρξει προς το παρόν θάνατος στις ΗΠΑ.

Μία μικρή κινεζική μελέτη, με στοιχεία από την πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, η οποία μόλις δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», βρήκε ότι από 171 παιδιά έως 16 ετών που διαγνώστηκαν με τον ιό και χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο, τρία έπρεπε να μπουν τελικά σε ΜΕΘ και σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, ενώ ένα μωρό δέκα μηνών πέθανε. Σύμφωνα, εξάλλου, με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας, περίπου το 1% όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αφορούσαν παιδιά έως δέκα ετών.

 

Παράταση υποβολής φορο- δηλώσεων φέρνει η κρίση

Τι ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών οι λογιστές

Αναστολή όχι μόνο στην πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού αλλά και για όλες τις φορολογικές  και ασφαλιστικές υποχρεώσεις όπως υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, ΜΥΦ, ΑΠΔ, κλπ) ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών οι λογιστές. Η αναστολή, όπως λένε, θα πρέπει σε πρώτη φάση να είναι τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου 2020, και να επανεξεταστεί, καθώς μέχρι τότε δεν μπορούν να παραλάβουν και να καταχωρήσουν παραστατικά σε φυσική μορφή αφού τα περισσότερα λογιστικά γραφεία εφαρμόζουν την τηλεργασία.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο και οι λογιστικές έχουν ήδη ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών:

  • Με υπουργική απόφαση ή εγκύκλιο θα πρέπει να δοθεί ως οδηγία τα λογιστικά γραφεία να έχουν ως βασική ενασχόληση την εκπλήρωση των εκτάκτων μέτρων που εξαγγέλλονται από την Κυβέρνηση προς εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η οδηγία αυτή να συνοδεύεται με ταυτόχρονη αναστολή όλων των υπόλοιπων δηλωτικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που γίνονται  μέσω των λογιστικών γραφείων. Να συμπεριληφθούν, δηλαδή, στους ΚΑΔ για τους οποίους αναστέλλεται η λειτουργία και οι ΚΑΔ των δραστηριοτήτων των λογιστών – φοροτεχνικών, με εξαίρεση τις εργασίες που είναι απαραίτητες για τη διεκπεραίωση των φορολογικών και εργατοασφαλιστικών θεμάτων που προκύπτουν από τις έκτακτες υποχρεώσεις των οντοτήτων και των φυσικών προσώπων, για υποβολή στοιχείων στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες που σχετίζονται με τα εκάστοτε λαμβανόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εξάπλωσης του κορωνοϊού (πχ. Υ.Δ. στο ΕΡΓΑΝΗ, δήλωση επιχορήγησης επιχειρήσεων, κτλ).
  • Πρόσβαση των λογιστών – φοροτεχνικών σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου για λογαριασμό των πελατών τους με τη χρήση της εξουσιοδότησης που τους έχει δοθεί μέσω TAXISnet (ΔΟΥ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ, κλπ.).
  • Να μετατεθούν οι προθεσμίες για την υποβολή των ενδικοφανών προσφυγών, των υποβολών προσφυγών στα Διοικητικά Δικαστήρια και του 20ήμερου για την υποβολή των υπομνημάτων
  •  Αναστολή πάσης φύσεως υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ, παρακρατούμενοι φόροι, ΜΥΦ, ΑΠΔ, κλπ). Η αναστολή, σε πρώτη φάση, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου 2020, και να επανεξεταστεί, καθώς μέχρι τότε δεν πρέπει να παραληφθούν και να καταχωρηθούν παραστατικά σε φυσική μορφή. Οι δε καταβολές που θα προκύψουν από τις βεβαιωμένες αυτές υποχρεώσεις, πρέπει να ανασταλούν καθολικά, τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία που οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς και να παράξουν έσοδα, τουλάχιστον δηλαδή για 4 μήνες. Επιπλέον, εύλογα θα πρέπει να επιμηκυνθεί και ο χρόνος υποβολής δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων.

«Κοντινή βεβαιότητα» η παγκόσμια ύφεση λέει ο Αντόνιο Γκουτέρες

Πιθανότητα 80% να πέσει σε ύφεση η αμερικανική οικονομία

Την ανάγκη για άμεση δράση, συνεργασία και την ενεργοποίηση της καινοτομίας για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ύφεση, που είναι πλέον «μια πολύ κοντινή βεβαιότητα» εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε σε μήνυμά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως τόνισε, οι έως σήμερα λύσεις που επιλέγουν τα κράτη «δεν μπορούν να απαντήσουν σε παγκόσμια κλίμακα και στην πολυπλοκότητα την κρίση».

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, «αυτή τη στιγμή απαιτεί αποφασιστική και συντονισμένη δράση από τις ηγετικές οικονομίες του πλανήτη» καθώς βρισκόμαστε σε μια «κατάσταση χωρίς προηγούμενο και στην οποία δεν ανταποκρίνονται οι γνωστοί κανόνες».

«Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει έναν κοινό εχθρό. Έχουμε πόλεμο με έναν ιό. Καλώ τους ηγέτες του κόσμου να συνεδριάσουν και να προσφέρουν μια επείγουσα απάντηση σε αυτή την παγκόσμια κρίση», πρόσθεσε, ενώ κάλεσε σε συνεργασία για την απάντηση σε υγειονομικό επίπεδο στην κρίση, αλλά και σε λύσεις οικονομικές που θα εξασφαλίσουν τη ρευστότητα για τις τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να στηρίξουν τους πελάτες τους.

Μεταξύ άλλων πρότεινε οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών, αλλά και των πιο ευάλωτων οικονομιών, να λάβουν μέτρα χρηματοοικονομικά ώστε να ανακουφίσουν τους πολίτες τους από το χρέος.

80% πιθανότητα για ύφεση στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αναλυτές, που απάντησαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου, θεωρούν ότι οι πιθανότητες η οικονομία των ΗΠΑ να περάσει σε ύφεση είναι 80%.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κρίση του κορονοϊού προκάλεσε κατάρρευση των χρηματιστηρίων, με αποτέλεσμα η Fed να ανακοινώσει ότι μηδενίζει τα επιτόκιά της και να προχωρήσει σε αγορά ομολόγων.

Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτά δεν επαρκούν για να ανακόψουν την καθοδική πορεία της οικονομίας, φοβούμενοι ότι οι συνέπειές της θα είναι σοβαρές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*