Κορμοφράγματα χρειάζονται, όχι θαύματα… Παντελής Μπουκάλας

Ακόμα και σ’ έναν πλανήτη όπου η κλιματική κρίση κατάντησε ανάμνηση τα πρωτοβρόχια, οι βροχές τον Οκτώβριο είναι κανονικότητα. Κανονικότητα της φύσης, που, όσο κι αν εξαντλήθηκε και καταρρέει, διατηρεί ακόμα κάποιους μηχανισμούς της, έστω εξασθενημένους. Η κανονικότητα της επιστήμης είναι η πρόβλεψη.

 Τα υπερεξελιγμένα εργαλεία της μετεωρολογίας βελτίωσαν σημαντικά την ακρίβειά της και της επιτρέπουν να ανακοινώνει τις προβλέψεις της πολύ νωρίτερα απ ό,τι τότε που το αρκτικόλεξο ΕΜΥ ήταν ο πυρήνας κακοπροαίρετων χλευαστικών ανεκδότων.

Η κανονικότητα της πολιτείας; Παρότι στο σύνολό της αναζητείται, οι κρίσιμες πτυχές της οφειλόμενης δράσης της είναι γνωστές παλαιόθεν και θεωρητικά απαράβατες: να αποφασίζει με βάση το δόγμα της πρόληψης και όχι των εκ των υστέρων εμβαλωματικών λύσεων, να σχεδιάζει φρόνιμα, να παρεμβαίνει έγκαιρα. Το «κάλλιον προλαμβάνειν»και οι ιστορίες με τον Προμηθέα και τον Επιμηθέα δεν είναι για να τα γράφουν στις εκθέσεις τους οι μαθητές και να παίρνουν άριστα. Πρέπει να ρυθμίζουν τη σκέψη και την πράξη των διοικούντων, μήπως αποσπάσουν έστω ένα «καλώς»

Στην Εύβοια, η πολιτεία έμεινε μακριά από το «καλώς»και με τις πυρκαγιές και με τις πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές. Στον υπερεπικοινωνιακό κόσμο μας, όπου η παραγωγή πολιτικής υπεραξίας ανατίθεται σε σκηνοθετημένα στιγμιότυπα, τη θερινή αποτυχία την πιστοποιεί το γεγονός ότι δύο μήνες δεν ήταν αρκετοί ώστε να εντάξει ο πρωθυπουργός το νησί στο πρόγραμμα των επισκέψεών του. Την αποτυχημένη προετοιμασία στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας την ομολογεί η προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα να πείσει το πανελλήνιο ότι οι σοβαρότατες ζημιές κοντά στη θάλασσα δεν έχουν σχέση με τα απανθρακωμένα βουνά.

Ουδείς περιμένει θαύματα. Αλλά κορμοφράγματα ναι. Οι Ευβοείς δεν θα περίμεναν να έχουν τελειώσει τόσο σύντομα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Θα περίμεναν, εντούτοις, να έχει ολοκληρωθεί κάτι περισσότερο από το 10% των αντιδιαβρωτικών και τουλάχιστον να έχουν ξεκινήσει τα αντιπλημμυρικά, τα οποία, όπως καταγγέλλουν οι δήμαρχοι Μαντουδίου και Ιστιαίας-Αιδηψού, δεν έχουν καν ξεκινήσει. Και αντί για ανακοινώσεις περί «ολιστικών παρεμβάσεων» θα περίμεναν παρεμβάσεις «στοχευμένες και συγκεκριμένες» όπως τόνισε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας. Μπορεί αυτό το μικρό να μην έχει τηλεοπτική φωτογένεια. Στην πράξη όμως είναι πολύ. Σωστικά πολύ.

Πηγή: Καθημερινή