ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.
Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε τα εξής: «Το παρόν ελληνικό καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 1 δισ. ευρώ θα συμβάλει στην εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο λόγω της έξαρσης του κορονοϊού θα συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά το τέλος της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσει τη δυνατότητα εφαρμογής εθνικών μέτρων στήριξης με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. »
Το ελληνικό μέτρο στήριξης
Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή ένα καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών, εκτιμώμενου ύψους 1 δισ. ευρώ βάσει τουπροσωρινού πλαισίου, για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού.
Το καθεστώς είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς και εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινές οικονομικές δυσκολίες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, όπως αποδεικνύεται από τη σημαντική μείωση της δραστηριότητάς τους. Το καθεστώς θα συμβάλει στην εξασφάλιση διαθέσιμης ρευστότητας στην αγορά, για να αντιμετωπιστεί η ζημία που προκλήθηκε από την έξαρση της νόσου και για να διατηρηθεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια και μετά την έξαρση της νόσου.
Οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα εκταμιεύονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απευθείας στις επιχειρήσεις, χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών. Η στήριξη στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος θα χορηγείται έως τις 30 Ιουνίου 2020.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα: i) το καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών περιορίζεται μόνο στις φερέγγυες επιχειρήσεις, ii) οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα χορηγούνται έως τον Ιούνιο του 2020, iii) το μέτρο είναι αναλογικό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σοβαρής διαταραχής που προκαλείται από την έξαρση του κορονοϊού και (iv) τα ποσά της ενίσχυσης δεν υπερβαίνουν τα επίπεδα που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
ΟΑΕΔ: 5.000 νέες θέσεις για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55-67 ετών

Στην αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας, την διεύρυνση των δικαιούχων και την αύξηση της επιδότησης του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών προχωρά ο ΟΑΕΔ.
Το ΔΣ του Οργανισμού ενέκρινε σήμερα Τρίτη 7 Απριλίου τρεις αλλαγές με στόχο την ενίσχυση του Προγράμματος Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών, το οποίο έχει καταγράψει μόνο 1.200 προσλήψεις σε 2,5 χρόνια:
- Επαναφορά 5.000 νέων θέσεων που είχαν αφαιρεθεί το 2018, επιπλέον των 3.700 κενών θέσεων, για συνολική προσφορά 8.300 νέων θέσεων εργασίας.
- Επέκταση των δικαιούχων με την προσθήκη όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου καθώς και όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα,επιπλέον των επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων Δήμων και Περιφερειών που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.
- Αύξηση της επιδότησης από το 50% στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστουςκαι του ανώτατου ορίου από τα 600 € στα 750 € μηνιαίως.
Η διάρκεια της επιχορήγησης παραμένει στους 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου.
Οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια επανένταξης στην αγορά εργασίας και παραμένουν άνεργοι για πολύ μεγαλύτερα διαστήματα. Ενώ το 48% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι (για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών), περισσότεροι από τα 2/3 των ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω είναι μακροχρόνια άνεργοι. Συνολικά, το 28% των μακροχρόνια ανέργων είναι ηλικίας 55-67 ετών.
Σκοπός των βελτιώσεων σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ είναι να στηριχτεί αυτή η ευάλωτη ομάδα του εργατικού δυναμικού μέσω αυξημένου αριθμού προσλήψεων στο αμέσως επόμενο διάστημα εφαρμογής του ενισχυμένου προγράμματος.