Κομισιόν: Χώρα «υψηλού κινδύνου» η Ελλάδα για την ελευθερία του Τύπου

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το προσχέδιο που έχει στην κατοχή του το Politico.

Την έκθεση Media Pluralism Monitor που έθετε την Ελλάδα στις χώρες υψηλού ρίσκου για την ελευθερία του Τύπου, φαίνεται πως υιοθετεί η Κομισιόν στην ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου σε όλη την ΕΕ.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το προσχέδιο που έχει στην κατοχή του το Politico.
Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα της στήλης Brussels Playbook, το Politico αναφέρει ότι η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει:

«Η συγκέντρωση των ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης διατηρεί το επίπεδο υψηλού κινδύνου σε ολόκληρη την ΕΕ», αναφέρει η έκθεση. Κατά αύξουσα σειρά κινδύνου, σύμφωνα με το φετινό Media Pluralism Monitor: Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβενία και Μάλτα, οι οποίες θεωρούνται «υψηλού κινδύνου»… και Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Ουγγαρία, οι οποίες είναι «πολύ υψηλού κινδύνου».Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα του ΕCPMF τονίζει στα συμπεράσματά της για την Ελλάδα ότι ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης και η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς κρίσης καθώς τα περισσότερα από τα παλιά προβλήματα παραμένουν υπαρκτά ενώ νέες προκλήσεις όπως οι αναφορές για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων μέσω λογισμικών όπως το Predator έχουν προστεθεί στο μείγμα που οδηγεί σε μια εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση.

Όπως αναφέρει η έρευνα: «Φέτος, η ψηφιακή ασφάλεια των δημοσιογράφων σημείωσε δραματική επιδείνωση καθώς Έλληνες δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν ψηφιακά με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator, σε ένα σκάνδαλο που ονομάστηκε το «Ελληνικό Watergate». Επίσης, πολλοί ερευνητές δημοσιογράφοι που εργάζονταν σε μικρά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έγιναν στόχοι καταχρηστικών αγωγών SLAPP, μερικές από τις οποίες υπέβαλε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Έλληνα πρωθυπουργού. Η καταγραφή των ειδήσεων συνέχισε να προωθεί μια μονόπλευρη αφήγηση υπέρ της κυβέρνησης, ενώ αποκλείονταν φωνές της αντιπολίτευσης ή αντιφρονούντων. Αρκετοί δημοσιογράφοι επεσήμαναν ότι αντιμετωπίζουν αντίποινα από την κυβέρνηση της χώρας επειδή έκαναν ρεπορτάζ για θέματα που κρίνονται επιζήμια για τη φήμη της Ελλάδας».

Στη γενική κατάταξη των χωρών, το ECPMF θέτει την Ελλάδα στην  22η θέση ανάμεσα σε 32 χώρες, συγκεντρώνοντας ποσοστό συνολικού ρίσκου στο 61%. Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Γερμανία με ποσοστό ρίσκου 24%, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Τουρκία με ποσοστό ρίσκου 79%. Στις θέσεις γύρω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως η Κύπρος, η Σλοβενία, η Μάλτα και το Μαυροβούνιο.

Tony Rigopoulos (Αντώνης Ρηγόπουλος - طوني) on Twitter: "Μια πρώτη αίσθηση  του #debate Καθαρά με επικοινωνιακούς όρους, Κουτσούμπας και Βελόπουλος οι  κερδισμένοι της βραδιάς. Ο Βαρουφάκης δεν ξεπερασε τον εαυτό του. Τσίπρας

Αντώνης Ρηγόπουλος