Κομισιόν: Σχέδιο για (εθελοντική) μείωση κατανάλωσης κατά 15% από τα κράτη — Σέρβος πρόεδρος: “Δεν έγινε κανένα διάβημα από την Αθήνα για το Antonov”

ΔΕΔΑ: το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου επεκτείνεται στην πόλη της Λαμίας - ECOPRESS

Προάγγελος “δελτίου” οι προτροπές για περιορισμό ψύξης και θέρμανσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει μια εθελοντική μείωση κατά 15% στη χρήση φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη από τον επόμενο μήνα, λόγω ανησυχίας ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει τις προμήθειες του καυσίμου.

Ο στόχος θα ενσωματωθεί σε έναν κανονισμό που θα συνοδεύει ένα σχέδιο μείωσης της ζήτησης που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει την Τετάρτη για να αντιμετωπίσει μια πιθανή πλήρη αποκοπή από τη Μόσχα. Το μέτρο θα περιλαμβάνει επίσης μια υποχρεωτική ενεργοποίηση εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και οι εθελοντικοί περιορισμοί είναι ανεπαρκείς, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες της ΕΕ που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στο Bloomberg.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΕ αυτόν τον χειμώνα είναι να διασφαλίσει επαρκείς προμήθειες φυσικού αερίου σε κλιβάνους καυσίμων και ηλεκτροπαραγωγούς. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σηματοδότησε ότι η Ευρώπη θα αρχίσει να λαμβάνει και πάλι φυσικό αέριο μέσω ενός βασικού αγωγού, αλλά προειδοποίησε ότι εάν δεν επιλυθεί η διαμάχη για τα επικυρωμένα μέρη, οι ροές θα περιοριστούν αυστηρά.

Στο πλαίσιο του σχεδίου της «Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα», η Επιτροπή στοχεύει να προτείνει μέτρα που περιλαμβάνουν τη μείωση της θέρμανσης και της ψύξης, καθώς και μέτρα που βασίζονται στην αγορά. Ο οδικός χάρτης θα παρουσιαστεί γύρω στο μεσημέρι στις Βρυξέλλες σε συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον επικεφαλής για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς, τον Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Τα μέτρα αυτά προβλέπεται να εφαρμοστούν ακόμα και από τα κράτη που δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα επάρκειας, όπως η Γερμανία.

 

Σέρβος πρόεδρος: “Δεν έγινε κανένα διάβημα από την Αθήνα για το Antonov”

Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Επανεκλογή στην προεδρία της Δημοκρατίας της Σερβίας -  ALT.gr

Άγνοια για τα περί ελληνικού διαβήματος προς τη χώρα του για το «Αντόνοφ» δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις.

Ερωτηθείς σχετικά με την διαρροή της ελληνικής κυβέρνησης την Δευτέρα περί διαβήματος προς την Σερβία για την μη ενημέρωση σε σχέση με τα ακριβή χαρακτηριστικά του φορτίου του «Αντόνοφ» που συνετρίβη στην Καβάλα, ο Σέρβος πρόεδρος απάντησε, επίσης την Δευτέρα, ότι «δεν έχω γνώση για το διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν καταλαβαίνω τον λόγο γιατί θα έπρατταν κάτι τέτοιο, αφού η Σερβία τήρησε όλες τις διαδικασίες. Όλα ήταν καθαρά σαν το δάκρυ».

«Οι σερβικές Αρχές θα περιμένουν να δουν τι γράφει η ελληνική διακοίνωση για να μπορέσουν να πάρουν θέση», πρόσθεσε.

Πάντως την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι «χτες ύστερα από εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι πραγματοποίησε διάβημα σχετικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από τη σερβική για τη φύση του φορτίου του αεροσκάφους. Παράλληλα, ο ΓΓ κ. Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα για το ίδιο θέμα στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα».

Στο μεταξύ, τα σερβικά ΜΜΕ διατυπώνουν σημαντικές αμφιβολίες για την επίσημη περιγραφή της υπόθεσης συντριβής του ουκρανικού «Antonov 12BK» στην περιοχή της Καβάλας, ειδικά όσον αφορά το τι μετέφερε.

Όπως σημειώνεται η Σερβία για περισσότερα από 20 χρόνια εξάγει όπλα και πυρομαχικά στο Μπαγκλαντές και ήταν σύνηθες η μεταφορά τους να γίνεται μέσω θαλάσσης, με πλοίο. Ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για εκπαιδευτικά βλήματα τα οποία είναι έως και τέσσερεις φορές φθηνότερα από τα κανονικά πάντα επιλέγονταν η μεταφορά τους με πλοίο διότι η αερομεταφορά, εξαιτίας του υψηλού κόστους, ήταν ασύμφορη.

Το ερώτημα που τίθεται, όπως αναφέρει σε σχετικό θέμα του το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι «Γιατί τώρα η ιδιωτική εταιρία Valir που φέρεται ως εξαγωγέας επέλεξε μια ασύμφορη οικονομικά οδό για την μεταφορά των εκπαιδευτικών βλημάτων;».