Κολομβία: Νεκρός σε ενέδρα ο «Ελ Πάισα», ηγετικό στέλεχος των ανταρτών FARC — Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν τις κατηγορίες περί εκτελέσεων πρώην στρατιωτών

Σε ενέδρα στη Βενεζουέλασκοτώθηκε ο Ερνάν Νταρίο Βελάσκες, ηγετικό στέλεχος μιας από τις ομάδες αποστατών της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARCπου ξαναπήραν τα όπλα, απορρίπτοντας τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Ο Βελάσκες, επίσης γνωστός με το nom de guerre «Ελ Πάισα», ήταν άλλοτε διοικητής μονάδας της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Ο ίδιος και άλλα γνωστά στελέχη των ανταρτών ανακοίνωσαν το 2019 πως ξαναπαίρνουν τα όπλα και ιδρύουν την οργάνωση Segunda Marquetalia («Δεύτερη Μαρκετάλια», αναφορά σε ιστορικό επεισόδιο του εμφυλίου πολέμου που οδήγησε στην ίδρυση των FARC).

Ο Βελάσκες φέρεται να έπεσε νεκρός σε ενέδρα που του έστησαν μισθοφόροι με σκοπό να εισπράξουν τα χρήματα της επικήρυξης για τη σύλληψή του, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας El Tiempo.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης και των ένοπλων δυνάμεων που δεν κατονόμασε, έγραψε πως ο κολομβιανός στρατός δεν είχε καμία ανάμιξη στην επιχείρηση, η οποία –κατ’ αυτήν– διεξήχθη στην πολιτεία Απούρε της Βενεζουέλας.

Εκπρόσωπος του προέδρου της Κολομβίας, του Ιβάν Ντούκε, περιορίστηκε να πει πως η Μπογοτά προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον φερόμενο θάνατο του Βελάσκες. Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και ο αρχηγός της αστυνομίας της Κολομβίας ανέφεραν πως δεν έχουν καμιά πληροφορία πέραν αυτών που δημοσιεύθηκαν σε ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση του κ. Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, κατηγορεί συχνά αυτήν του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο πως προσφέρει καταφύγιο και προστασία σε αποστάτες των FARC. Το Καράκας το διαψεύδει.

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Διέγο Μολάνο, ερίζει πως η αιτία των μαχών που ξέσπασαν ανάμεσα στον στρατό της Βενεζουέλας και κολομβιανές ένοπλες ομάδες νωρίτερα φέτος, εκτοπίζοντας χιλιάδες αμάχους, ήταν ο έλεγχος οδών διακίνησης των ναρκωτικών.

Για τον Ερνάν Νταρίο Βελάσκες είχε επανεκδοθεί κόκκινο σήμα της Interpol –διεθνές ένταλμα σύλληψης– νωρίτερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιβάν Μάρκες, επικεφαλής της Segunda Marquetalia, αξίωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας να αρχίσει ξανά συνομιλίες με όλες τις ένοπλες ομάδες προκειμένου να επιτευχθεί «πλήρης ειρήνη» στη χώρα των Άνδεων. Η Μπογοτά το απέρριψε (25001675).

Το ινστιτούτο INDEPAZ εκτιμά ότι η Δεύτερη Μαρκετάλια έχει περίπου 2.000 μαχητές. Η κυβέρνηση της Κολομβίας από την πλευρά της υπολογίζει πως διαθέτει κάπου 2.400.

 

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν τις κατηγορίες περί εκτελέσεων πρώην στρατιωτώνΑφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν τις κατηγορίες περί εκτελέσεων πρώην στρατιωτών

Απέρριψαν σήμερα τις κατηγορίες ότι έχουν δολοφονήσει δεκάδες πρώην μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν, όπως κατήγγειλαν χθες οι ΗΠΑ, οι δυτικοί σύμμαχοί τους και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτές οι πληροφορίες δεν βασίζονται σε καμία απόδειξη. Τις απορρίπτουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών των Ταλιμπάν Κάρι Σάγιεντ Κόστι, σε ένα βιντεομήνυμα που εστάλη στον Τύπο.

«Υπήρξαν περιστατικά δολοφονιών πρώην μελών των δυνάμεων ασφαλείας» της κυβέρνησης που ανετράπη το περασμένο καλοκαίρι, «όμως εξαιτίας αντιπαλοτήτων ή προσωπικών εχθροτήτων», είπε.

«Εάν έχουν έγγραφα και αποδείξεις, θα πρέπει να μας τα δείξουν», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις δυτικές χώρες, κρίνοντας πως είναι «άδικο» να κατηγορούνται οι Ταλιμπάν για αυτές τις δολοφονίες.

Ο Κόστι υπενθύμισε, επιπλέον, ότι οι Ταλιμπάν, μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, κήρυξαν γενική αμνηστία για όλες τις δυνάμεις ασφαλείας του πρώην καθεστώτος.

Πολλοί από αυτούς «ζουν ήρεμα» στη χώρα χάρη σε αυτήν την αμνηστία, ενώ «σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές Ταλιμπάν και αμάχους», τις τελευταίες δύο δεκαετίες του πολέμου, υπογράμμισε.

Χθες, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους, όπως η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγόρησαν το καθεστώς των Ταλιμπάν για «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» πρώην μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες αποκαλύφθηκαν από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και αναγκαστικές εξαφανίσεις πρώην μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, όπως τεκμηριώθηκαν από το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και άλλους», διαβεβαιώνουν περίπου είκοσι χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Ιαπωνία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*