Κοινωνία στα όρια: Εμβόλια με το… σταγονόμετρο, έβδομη εβδομάδα καραντίνας, καταρρέει το λιανεμπόριο – Ξαφνική τροπολογία για οφειλές σε Δήμους με… “κούρεμα” δόσεων

Εικόνες από τη Θεσσαλονίκη σε lockdown

Η χώρα μας, παρά το γεγονός πως διανύει την έβδομη εβδομάδα γενικής καραντίνας, εξακολουθεί να μετρά υψηλό αριθμό κρουσμάτων -σε σχέση με τα ημερήσια τεστ- ενώ η πολυπόθητη αποσυμφόρηση του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν έχει επιτευχθεί. Στα τραγικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων έρχεται να προστεθεί και ο καθημερινός αριθμός των νεκρών έφθασε 4.250 καθώς το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν άλλοι 85 συμπολίτες μας.

Όμως για άλλη μια φορά, λόγω του ότι μεσολάβησε Σαββατοκύριακο, ο αριθμός των τεστ ήταν μειωμένος. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 4.966 μοριακά τεστ και 6.895 rapid.

Με τα στοιχεία που φθάνουν να μην είναι και τα πλέον ενθαρρυντικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε πως στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.000 εμβολίων. Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς. Έως 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων.

Οι παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 έως τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από Pfizer/BioNTech 1.265.550 δόσεις. Έως το τέλος Μαρτίου οι δόσεις θα φτάσουν τις 1.665.550.

Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι υγειονομικοί. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές. Η επόμενη σειρά είναι οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.

Στο μεταξύ, την ώρα που το λιανεμπόριο καταρρέει και ο ανταγωνισμός από τις μεγάλες αλυσίδες είναι αδυσώπητος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης δηλώνει πως «κάθε εβδομάδα συνεδριάζουμε και κάθε εβδομάδα θα αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας με βάση την πορεία της επιδημίας».

Σε ό,τι αφορά το «click away», που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο μετά την απογοητευτική του πρεμιέρα πριν μία εβδομάδα away, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι οι τζίροι έχουν αυξηθεί πολύ ωστόσο, έρευνα του Περιφερειακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Αττικής δεν επιβεβαιώνει την καλή εικόνα που περιγράφει ο κ. Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα, μόνο τρεις στους δέκα καταναλωτές (στην Αττική) ανταποκρίθηκαν στο click away, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας της αγοράς με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown τονίζοντας όμως ότι για να γίνει η άρση του στις 7 Ιανουαρίου, θα πρέπει όλοι να τηρήσουν τα μέτρα τις επόμενες δύο εβδομάδες.

 

Ξαφνική τροπολογία για οφειλές σε Δήμους με… “κούρεμα” δόσεων

ΗΛΙΔΑ Κάμπος News - Ερχεται νέα ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές σε Δήμους

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στον πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η ρύθμιση οφειλών αφορά λιγότερες δόσεις από τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα δεν αφορά το σύνολο των χρεών, παρά μόνο αυτά που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή αυτή προήλθε μετά από την ενόχληση που έδειξαν απέναντι στις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης, οι δανειστές. Έτσι επήλθε «κούρεμα» των προβλέψεων της ρύθμισης που αφορά τις οφειλές προς τους Δήμους.

Πιο συγκεκριμένα, οι αρχικές 120 δόσεις μειώθηκαν σε 100 και η ρύθμιση αφορά πλέον μόνο τις οφειλές που γεννήθηκαν προς τους δήμους την περίοδο της πανδημίας. Στη ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν τα φυσικά πρόσωπα με την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Αναλυτικά σύμφωνα με την διάταξη που κατατέθηκε τροποποιημένη, προβλέπονται τα εξής:

Η ρύθμιση αφορά:

  • οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021.
  • οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ρυθμίσεων από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.
  • Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα και όσα νομικά πρόσωπα έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών η οποία εκδίδεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 καθορίζονται οι ΚΑΔ των δικαιούμενων της ρύθμισης νομικών προσώπων και τα κριτήρια υπαγωγής των φυσικών προσώπων.
  • Η ένταξη στη ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς τους δήμους.

Η ρύθμιση συνοδεύεται από διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ως εξής:

  • 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
  • 80% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 2 – 24 δόσεις.
  • 70% αν εξοφληθεί σε 25 -48 δόσεις.
  • 60% αν εξοφληθεί σε 49-72 δόσεις.
  • 50% σε περίπτωση εξόφλησης της οφειλής από 73 -100 δόσεις.