Κογκρέσο: “Μπλόκο” στην πώληση F16 στην Τουρκία. Δέκα βουλευτές με επικεφαλής τον Κρις Πάπας κατέθεσαν τροπολογία — Προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό για την φωτιά στο Πόρτο Γερμενό

 Κογκρέσο: “Μπλόκο” στην πώληση F16 στην Τουρκία – Δέκα βουλευτές με επικεφαλής τον Κρις Πάπας κατέθεσαν τροπολογία

Μπορεί πριν μερικές ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν να «αντάλλαξε» την άρση του βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στον ΝΑΤΟ με το «ναι» του Τζο Μπάιντεν στην αναβάθμιση και πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ωστόσο, φαίνεται πως το Κογκρέσο ετοιμάζει να φρενάρει οποιαδήποτε συμφωνία.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης (05/07), ο βουλευτής Chris Pappas ηγήθηκε τροπολογίας για να μην δοθούν τα F-16 στην Τουρκία, ούτε φυσικά να αναβαθμιστούν σε κατηγορία Viper τα υφιστάμενα.

Την τροπολογία που κατατέθηκε υπογράφουν ακόμα 10 βουλευτές. Όπως επισημαίνεται, οι Τούρκοι παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο άλλης χώρας και κάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να δοθούν αμερικανικά μαχητικά που θα χρησιμοποιηθούν από το τουρκικό καθεστώς για να απειλούν γειτονικές χώρες.

Σαφέστατα, πρόκειται για μια κίνηση από το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ με στόχο να αποτρέψουν την πώληση μαχητικών στην Τουρκία και την αναβάθμιση των F-16 της στην ανώτερη κατηγορία.

Οι Αμερικανοί βουλευτές μέλη της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων, Τίνα Τίτους, Κρις Παππάς, Τσάρλι Κριστ, Κάρολιν Μαλόνεϊ, Φρανκ Παλλόνε, και Τζον Σαρμπάνης, εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση αναφερόμενοι στην πρόσφατη δήλωση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν σχετικά με τις πωλήσεις των μαχητικών F-16 στην Τουρκία:

«Στις 30 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε τις προθέσεις του να προχωρήσει στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Στις δηλώσεις του, σημείωσε ότι πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε πώληση και μεταφορά όπλων, το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει το αίτημα.

Ενώ η υποχώρηση της Τουρκίας στην αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα για να μην προχωρήσουμε με την πώληση των F-16 στην κυβέρνηση του Ερντογάν. Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν παραγωγικό μέλος του ΝΑΤΟ ούτε αξιόπιστος σύμμαχος των Η.Π.Α.

«Η Τουρκία, συγκεκριμένα η Διεύθυνση της Αμυντικής Βιομηχανίας της, παραμένει υπό κυρώσεις μέσω του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) ως αποτέλεσμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει απαντήσεις για το πώς η Τουρκία θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για να εξαιρεθεί από αυτές τις κυρώσεις και πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μετριάσει τους κινδύνους της συνεγκατάστασης των F-16 με ένα ρωσικό οπλικό σύστημα. Άλλωστε γι’ αυτό η Τουρκία απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα των F-35.

«Από τις αρχές του 2022 η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, μίας συμμάχου στο ΝΑΤΟ, πάνω από 2.377 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος. Οι ανταγωνιστικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και η εχθρική της στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, καθιστούν σαφές ότι οι Τούρκοι δεν σκοπεύουν να αναστείλουν σύντομα αυτές τις επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούσαν στην πώληση των F-16, αναμφίβολα θα χρησιμοποιούνταν πολεμικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής για τις παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Αυτό θα παραβίαζε τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων, ο οποίος επιτρέπει μόνο τη μεταφορά εξοπλισμού για νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας.

Τους τελευταίους επτά μήνες, καμία από τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος που σχετίζεται με την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αμυντική, αλλά μάλλον είναι απλώς εκφοβισμός. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εργάζεται για να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις ανταγωνιστικές ενέργειες προς έναν σύμμαχο των ΗΠΑ.

«Τέλος, εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα νέας εισβολής στη Συρία με συγκεκριμένη πρόθεση να στοχεύσει τις κουρδικές δυνάμεις στο Βορρά. Πολλές από αυτές τις δυνάμεις έχουν πολεμήσει στο παρελθόν και έχουν βοηθήσει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Εάν η Τουρκία αποκτούσε μαχητικά συστήματα F-16, θα χρησιμοποιούνταν σαφώς σε αυτή τη νέα επίθεση κατά των συμμάχων μας των Κούρδων της Συρίας. Η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς θα διασφαλίσει ότι αυτά τα άτομα, στα οποία βασιστήκαμε στο παρελθόν και μπορεί να χρειαστεί να το πράξουμε στο μέλλον, θα προστατεύονται από όπλα που έχουν αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ.

«Μέχρι να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκόπευε να μετριάσει τις προαναφερθείσες ανησυχίες, θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε σε αυτή τη μεταφορά όπλων και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα F-16 δεν θα παραδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση».

 

Προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό για την φωτιά στο Πόρτο Γερμενό – Τι βρήκαν πάνω τουΦωτιά τώρα στο Πόρτο Γερμενό – Συναγερμός στην Πυροσβεστική - MAG24

Στην προσαγωγή ενός υπόπτου για εμπρησμό προχώρησαν οι Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, αναφορικά με τη μεγάλη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό.

Πρόκειται για άτομο που κατάγεται από την βόρεια Ευρώπη και εντοπίστηκε από την αστυνομία, η οποία περιπολούσε στην περιοχή, κοντά στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό.

Κρατείται στην Αστυνομία

Στην κατοχή του βρέθηκε μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό και το εν λόγω άτομο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και η Πυροσβεστική.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η φωτιά που ξέσπασε στο Πόρτο Γερμενό είναι προϊόν εμπρησμού. Στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά υπήρχαν κλαδιά που δεν είχαν μαζευτεί και σκουπίδια, ενώ οι ισχυροί άνεμοι συνέβαλαν στην επέκταση της πυρκαγιάς.